Tüvtürk Araç Muayene Randevu Alma ve İptal Etme

tüvtürk randevu

Tüvtürk araç muayenesi, trafiğe çıkan motorlu ve motorsuz taşıtların yeterliliklerini kontrol etmek ve olası kazalara sebebiyet vermemek için uygulanan bir denetim sistemidir. Aracın tipine, kullanım şekline ve türüne bağlı olarak her yıl ya da 2 yılda 1 defa yapılan Tüvtürk araç muayeneleri, büyük şehirlerde araç sayısının çok fazla olması sebebiyle randevulu olarak yapılmaktadır.

Tüvtürk Araç Muayene Randevu Ücreti Ödeniyor mu?

Tüvtürk araç muayenesi için randevulardan hiçbir ücret talep etmemektedir. Bu nedenle sürücüler randevu için araç muayene ücreti isteyen sitelere ya da kişilere güvenilmemelidir. Herhangi bir usulsüzlük gözlemlendiğinde 0 850 222 88 88 nolu Tüvtürk çağrı merkezi ya da 155 nolu Polis İmdat hattı aranmalıdır. Tüvtürk’ün hiçbir web sitesi ya da kurumla işbirliği yoktur. Sürücüler "Tüvtürk randevularını" hiçbir ücret ödemeden Tüvtürk’ün resmi sitesinden alabilirler.

2023 Araç Muayene Ücretleri 

Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker 1.528,10 TL
Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork 1.130,44 TL
Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet 575,84 TL

Araç ruhsatı (trafik tescil belgesi): Aracın ruhsatı mutlaka muayene sırasında getirilmelidir. Eğer satış ya da devir gerçekleşmişse noterden alınan geçici belge muayeneye gelirken araç sahibinin yanında olmalıdır.

Trafik sigortası: Aracın trafik sigortası muayene tarihinden önce dolmamış olmalıdır.

Vekalet belgesi: Eğer muayeneye gelen sürücü, aracın sahibi değilse, ehliyet, pasaport ya da nüfus cüzdanı ile birlikte vekalet belgesini yanında getirmelidir.

LPG / CNG etiketi: Araç LPG ya da CNG’li ise etiketlerin okunur olması gerekir. Aşınmış ya da okunması mümkün olmayan etiketler nedeniyle muayenelerde sorun çıkmaktadır.

Gerekli evraklar hakkında daha fazla bilgi için şu broşürü inceleyiniz: 

https://www.tuvturk.com.tr/images/paylasimlar/pdf/brosurler/muayene_oncesi_infografik.pdf

Tüvtürk Randevu Nasıl Alınır?

Tüvtürk randevu alma ücretsiz bir şekilde yapılmaktadır. Muayene zamanı gelen araçlar Tüvtürk’ün internet sitesine girerek, 0 850 222 88 88 numaralı çağrı merkezinden ya da e-Devlet kapısı yoluyla Tüvtürk araç muayene randevu alabilirler. Muayeneye gelmeden önce yapılması gerekenlerin başında aracın herhangi bir trafik cezası borcunun ya da taşıt vergisinin olup olmadığının öğrenilmesi gerekir. Eğer aracınıza ait bir borç varsa Tüvtürk randevu vermemektedir. Ayrıca muayeneden önce aracın trafik sigortasını da kontrol etmeniz gerekir. Süresi dolan ya da geçerliliği biten sigortalar nedeniyle randevu almanız mümkün değildir.

Tüvtürk araç muayene randevusu almak için:

https://reservation.tuvturk.com.tr/Web.UI/ 

girdiğinizde sizden aracınızın plaka numarasını, ruhsatın seri ve nosu ile birlikte bulunduğunuz şehri girmeniz istenir. İstenilen bilgileri doğru bir şekilde doldurduktan sonra istediğiniz gün ve saatte randevu alabilirsiniz. İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa gibi büyükşehirlerde yoğunluk olduğu için seçenekleriniz daha kısıtlı olabilir. Bu nedenle size uyan gün ve saati bulmanız zorlaşabilir. Randevuyu aldıktan sonra randevu gününü ya da saatini değiştirmek isterseniz yine Tüvtürk’ün sitesine gelerek bilgilerinizi güncellemeniz gerekir.

Tüvtürk randevu e-Devlet’ten almak için:

https://www.turkiye.gov.tr/muayene-randevu-kayit 

adresine gidilir, kimlik doğrulama işlemi yapılır ve istenen bilgiler doldurulmalıdır.

Tüvtürk randevu iptal

Araç muayene randevusunu iptal etmek sürücüler çağrı merkezini arayarak ya da Tüvtürk’ün sitesine girerek randevu iptali yapabilirler. Aynı zamanda e devlet sitesi üzerinden de iptal işlemi yapılabiliyor.

https://www.turkiye.gov.tr/muayene-durum-sorgulama

Tüvtürk Randevu Tekrarı Nasıl Alınır?

Tüvtürk muayenesinde araç eğer trafiğe çıkmaya uygun görülmezse, muayenenin tekrarlanması gerekir. Hem sürücünün hem de diğer insanların mal ve can güvenliklerinin tehlikeye atılmaması için yapılan muayenelerde kusurlu görülen araçlar, 30 günlük süre içinde 1 kez muayene olurlarsa hiçbir ücret ödemezler. Bir ayda ikinci ya da üçüncü kez muayeneye gelen araçlar için belli bir ücret alınır.

Muayene tekrarına kadar geçen süre içinde sürücülere “geçici kusurlu” etiketi verilir ve sürücüler bu şekilde trafiğe çıkarlar. Tüvtürk muayene randevu tekrarı alma yine Tüvtürk’ün internet sitesinden, araç muayene randevu telefonu olan 0 850 222 88 88 numaralı hattan ya da e-Devlet’ten yapılabilir. Süreç aynı şekilde işlemektedir, ilk muayeneden tek farkı, muayene gelirken bir önceki muayenede verilen geçici raporun da getirilmesi gerektiğidir. Raporu kaybederseniz tekrar randevu almak zorunda kalabilirsiniz. Geçici raporla birlikte muayene gelmeden önce bir önceki randevuda belirlenen kusurların giderilmiş olduğundan emin olmanız gerekir.

Tüvtürk Gezici İstasyon Randevu Nasıl Alınır?

Araç sahipleri egzoz gazı emisyon ölçümünü yaptırdıktan ve onay belgelerini aldıktan sonra aşağıdaki linkten gezici araç muayene istasyon randevusu alabilirler. Linkteki tarihler yalnızca bir aylık randevuları göstermektedir. Tarih ve şehir seçtiğinizde gezici istasyonların bulundukları ilçe ile birlikte yerlerini de görüntüleyebilirsiniz.

http://www.tuvturk.com.tr/gezici-istasyon-ziyaret-programi.aspx