Dizel mi, Lpg'li mi, Benzinli mi Araç Alınmalı?

dizel mi benzinli mi

Araç alımlarında sürücülerin arada kaldığı konulardan biri de dizel mi, lpg'li mi yoksa benzinli mi araç almak mantıklıdır sorusudur. Araç alırken aracın ne tür yakıt harcadığı, fiyatı, aracın performansı, bütçe, ne tür bir ihtiyaç için araç alındığı ve yılda ortalama ne kadar yol kat edileceği gibi faktörlere bakılır. Yakıt denince genellikle benzinli ya da dizel araçlar öncelikle akla gelir. Her 3 yakıt türü de kendi içinde avantajlara ve dezavantajlara sahiptir, hiçbiri bir diğerinden tam olarak üstün değildir. 2021 yılındayız ne yakıt fiyatları ne de araçların üretim teknolojileri aynı değil!

Benzin, Dizel ve Lpg Karşılaştırma

Öncelikle belirtilmelidir ki benzinli araçlar teknik yapısı gereği daha litre cinsinde fazla miktarda yakıt harcarlar. Mesela Opel Corsa 1.2 Turbo Benzinli 100 HP ile Opel Corsa 1.5 Turbo Dizel 102 HP fabrika verileri şu şekildedir. 

  • Opel Corsa 1.2 Turbo Benzinli 100 HP: Şehir içi yakıt tüketimi 5,4 Litre/100 Km,
  • Opel Corsa 1.5 Turbo Dizel 102 HP: Şehir içi yakıt tüketimi 3,7 Litre/100 Km

Üstte gördüğünüz üzere 2021 opel corsa için benzinli ve dizel araçların fabrika verilerini kıyaslıyoruz. Benzinli araç 1.2 motora, dizel araç ise ise 1.5 motora sahiptir. Dizel araç güçlü bir motora sahip olmasına rağmen, bu aracın 100 km'deki şehir içi yakıt tüketimi litre cinsinden yüzde 32 daha azdır. Fabrika verilerinin hiç bir zaman gerçek trafik ortamında aynı olmadığını biliyoruz. Fakat burada yüzdeler üzerinden konuşmak daha akılcıdır. Bu yazının hazırlandığı tarihte(22.02.2021) benzin fiyatı 7,21 TL iken, dizel yakıt fiyatı 6,63 TL'dir. Şimdi yakıt tüketimini maliyet açısından hesaplayalım:

  • Benzinli araç: 5,4 TL x 7,21 TL =  39 TL
  • Dizel araç: 3,7 x 6,63 TL = 25 TL

Aradaki fark yakıt tüketim maliyeti cinsinden yüzde 36 yapmaktadır. İşte maliyet hesabındaki temel yaklaşımı bu şekilde eski olsun yeni olsun alacağınız araca göre yapabilirsiniz. Bir de olayı LPG açısından incelemekte fayda var. Genel bir kanı olarak LPG'li araçların yakıt tüketim maliyetinin benzinli araçlara göre yüzde 40 civarında olduğu görüşü hakimdir. Lpg'li araçlar her ilk çalıştırmada benzinde harcarlar. Bu da yakıt tüketimini bir miktar artırır. Tabi aracın marka modeli, lpg marka modeli, yakıt alınan istasyondaki yakıt tüketimi, kullanıcı alışkanlıkları bu oranı değiştirebilir.

Bu durumda üsteki hesaplamaya LPG tüketimi de eklenirse 3 yakıt türü için 100 km'deki yakıt tüketim maliyeti:

  • Benzinli araç: 39 TL
  • LPG'li araç: 24 TL
  • Dizel araç: 25 TL

Umarım üsteki matematiksel hesaplamalar çok karışık gelmemiştir. Elimizdeki verilerle genel bir hesaplama yapmış olduk. Görüldüğü üzere benzinli araçların yakıt tüketimi biraz daha fazla. Hemen hemen yaptığımız hesaplamaya göre dizel ve lpg'li araç için yakıt tüketimi benzer. Tabi Lpg bir miktar daha avantaj sağlayabilir.

Eğer maddi durumunuz müsaitse, tercihinizi benzinli arabadan yana kullanabilirsiniz çünkü benzinli araçların performansı daha iyidir. Lpg'li araçlar için bir çok dezavantaj sayılabilir. Unutulmamalıdır ki benzin ve dizel araçta tek bir bir bakım maliyeti varken LPG'li araçta hem motor hem lpg sistemi için 2 ayrı bakım masrafı vardır. Birçok araç sahibi, herhangi bir araç satın alma konusunda tercihlerini tartışmasız “dizel” otomobillere yöneltmektedir. Hem motoru eskitmeyecek, hem de yakıt konusunda tasarruf sağlayacak olan dizel otomobiller, günümüz standartlarında ön plana çıkan bir araç türü olarak değerlendirilmektedir. 

Kat Edilen Yolun Önemi Var

Günlük hayatta sürücüler uzun mesafe yol gidiyorlarsa ve tasarruf önemseniyorsa dizel veya lpg'li araçlar tercih edilebilir. Fakat yılda 10 bin kilometreden daha az yol gidiliyorsa benzinli araç kullanmak daha akıllıca bir seçimdir. Dizel araçların bakım masrafları nispeten daha yüksektir. Aynı zamanda dizel araçların motor yapıları daha karmaşıktır. Bir masraf çıktığı zaman cebi fazlaca yorabiliyor. 

Dizel Mi, Benzinli Mi Yoksa Lpg'li Otomobil mi Daha Güçlü?

Araçtan beklenilen performansa göre de yakıt tipine göre araç seçilebilir. Eğer yük taşıma işleri için araç satın alınacaksa dizel araç kullanmak daha mantıklıdır. Bunun sebebi dizel araçların torkunun daha yüksek olmasıdır.

Dizel motorlara düzenli olarak bakım yapılması gerekir. Dizel motorlarda eğer düşük kalite yakıt kullanılırsa motor ömrü kısaltabilir. Fakat benzinli motorlar yakıta karşı daha toleranslıdır. Düşük kalite yakıtlar dizel motorları olumsuz yönde etkiler.

LPG’li araçlar ise motoru zamanla yıpratıyor. Her ne kadar çok sık tercih edilen bir sistem olsa da, zamanla motorlardan randıman alamama sorunları baş gösterebilir.

Ekonomik Karşılaştırma Tek Kriter Değil

Dizel araçlar ile benzinli araçlar kıyaslanırken kullanım şekli büyük önem taşır. İkinci el dizel bir aracın harcadığı yakıt ile benzinli bir aracın harcadığı yakıt miktarı farklıdır. Dizel motoru olan araçlar, benzinli araçlardan %30 - %40 daha az yakıt tüketirler. Bu nedenle ikinci el piyasasında dizel araçlar ile benzinli araçlar arasında bariz bir fiyat farkı vardır. Markasına ve modeline bakılmaksızın dizel araçlar daha çok satın alınmaktadır. Dizel araçların fiyatı bu nedenle benzinli araçlara göre daha yüksektir. Eğer sürücüler araçlarını daha çok uzun yollarda kullanacaklarsa ve kilometre olarak daha çok yol gideceklerse benzinliye göre dizel araçlar daha hesaplı olacaktır.

• Yakıt konusunda tasarruf sağlamak istiyorsanız LPG veya dizel otomobillere yönelin.

• Motor gücünü daimi olarak korumak ve sürüş keyfinden tam randıman elde etmek adına “benzinli” otomobil doğru tercih olacaktır.

Dizel mi Lpg mi?

Araç fiyatı: Benzinli ve Lpg'li  araçlar dizel araçlara göre daha ucuzdur.

Yakıt fiyatı: Dizel ve LPG yakıtı benzine göre daha tasarrufludur. Benzinin litre fiyatı dizelin ve Lpg'nin litre fiyatından daha fazladır.

Güç: Dizel motorların torkları daha kuvvetlidir. Bu durum özellikle yük taşımacılığında dizel araçların tercih edilmesinin en büyük sebebidir. İş makineleri ya da çekici gibi ağır araçlarda dizel motor daha avantajlıdır. Fakat durum otomobil gibi araçlarda dezavantaja dönüşebilir.

Motor: Dizel motorların bakımı periyodik olarak yapılmalıdır. Bu nedenle dizel motorlar daha masraflıdır. Benzinli motorlarda devir gücü daha yüksektir ve motor performansı daha kuvvetlidir. 

Dizel araçlar benzinli araçlara oranla yüzde 15 daha az emisyon sağlarken yüzde 30-40 civarı daha az yakıt harcarlar.

Çevreyi kirletme: Dizel motorlar benzinli motorlara göre daha çok sera gazı salar. Bu da çevrenin daha çok kirlenmesine yol açar. LPG ise daha az çevreyi kirletir.

LPG Araçlarda Otopark Sorunu Ortaya Çıkabilir

Lpg ile calışan araçların yaşayabileceği en temel sorun otoparka alınmada ortaya çıkmaktadır. Büyük şehirlerde bu nedenle bazı araç sürücüleri tercihini dizel veya benzinli veya dizel otomobilden yana kullanabilmektedir.

Özetle Hangisini Tercih Etmeliyim

Daha önce hem benzinli, hem lpg'li araç kullandım. Son dönemde bana en mantıklı gelen dizel araçlar. Seyahat etmeyi çok sevdiğim için benzinli aracın yakıt tüketimi bütçemi olumsuz etkiliyordu. Lpg kullanmak avantaj yakıt tüketimi açısından sağlıyordu ama lpg'li araç kullanırken yolda ister istemez gerginleşebiliyordum. Artık tamamen dizel araç kullanıyorum. Daha az yakıyor biraz bakım maliyetleri fazla ama en azından benzin kadar yakıt harcamıyor, lpg kadar da karışık değil. Dizel araçlar için en büyük sorun aracı satın alırken benzinliye göre daha yüksek bir fiyata satılması. Eğer aracı krediyle almayacaksanız dizel araç almak yine mantıklı gelebilir.