Araç lastiklerinin ömürleri kaç senedir? Ne zaman değiştirilmelidir?

 

Bilindiği gibi günümüzde kış ve yaz lastiği uygulaması olarak araçlara zorunlu kılınmış iki tür hizmet durumu söz konusu. Bu noktada ise araçların sorunsuz bir şekilde trafikte seyir halinde olması ve güvenliğini üst düzeyde tutması bakımından lastik takiplerini yapmaları gerekmektedir. Şimdi sizlere maddeler halinde bir lastiğin ömrünü, ne zaman değişmesi gerektiğini ve düzenli olarak lastik takibi yapılabilmesinin ne gibi faydaları olduğundan bahsedeceğiz.

Lastik patlarsa hemen değişim gerçekleşmelidir!

Bazen en yeni lastikler bile beklenmedik bir yol aksamı sebebiyle patlayabiliyor. Bu durumda ise lastik tamir edilemez hale geldiyse, hemen bir lastik uzmanının kontrol etmesi gerekmekte ve aracın daha güvenli sürüşler sağlayabilmesi bakımından kontrol sağlanmalıdır.

Lastiğiniz yaşlanma belirtisi gösteriyorsa değişim sağlanmalıdır!

Lastikler tahmin edilebilen bir ömre sahip değildir! Bu sebeple ne zaman değişeceği, aracınızın dönemsel olarak kontrollerinin yapılmasından sonra sizlere net bir tarih dönüşü yapabilir. Bu kimi zaman 2 yıl, kimi zaman ise 3 yıl olabilir. Satın alacağınız lastiğin kalitesi, markası bu konuda ön plana çıkan unsurlar arasında gösterilmektedir. Ayrıca ne kadar yol kat ettiğiniz ve nasıl bir zeminde araç sürdüğünüz, lastiğin ömrünü kısaltan veya uzatan unsurlar arasında yer almaktadır.

Lastiğinizin hasarlanması durumunda değişim sağlanmalıdır!

Lastik kaldırım, çukur gibi yolda oluşan olumsuz etkenlerden dolayı hasar görebilir. Gözle görülür herhangi bir delik, kesik veya lastikte ki biçim değişiklikleri söz konusu ise hemen kontrol altında tutulması gerekmektedir. Lastik uzmanları, sizlerin lastiğin tamir edilip, edilmeyeceği konusunda net dönüşler yapacaktır. Böylelikle lastikle alakalı herhangi bir sorun yaşamayacak ve aracınızı daima kontrollü bir şekilde sürebileceksiniz.

Hangi sebeplerden dolayı lastik tamir edilemez?

  • Lastik yanağında delik oluştuysa, tamir edilememektedir.
  • Kauçuk veya örgülerde buruşma varsa tamir aşaması sağlanamaz.
  • Gözle görülen topuk teli veya örgü sorunlarında tamir edilemez.
  • Aşındırıcı maddelerden sebep neden olan hasarlar sebebiyle tamir edilemez.
  • Yetersiz hava basıncı sebebiyle kauçuk sürtünme, beneklenme gibi sebeplerden tamir edilemez.

Aracınızda yer alan lastiklerin dönemsel olarak bakımlarını yaptırmalı, böylelikle yaşanması muhtemel olan sıkıntıların tamamen önüne geçebilirsiniz. Günümüzde birçok araç sahibi, lastik bakımlarını aksatması sebebiyle beklenmedik sıkıntılar ile karşı karşıya kalabiliyor. Yol tutuşunu bozan, sürücülerin can güvenliğini riske atan, diğer sürücülere de beklenmedik maddi / manevi hasarlar verebilmesi muhtemel bu durumlar; aksatılmadan kontrol altında tutulması gerekmektedir.

Günümüz standartlarında önem kazanmış olan bu bakım süreçleri ile beraber sorunsuz bir hizmetin kapıları sonuna kadar aralanmaktadır. Birçok lastik firması, sizlere birinci sınıf kalite ile lastik satın alma olanakları vermektedir. Çıkma lastikler tercih etmeyin, bir lastik yenileme işleminde “isim yapmış” firmalara yönelmekten geri kalmayın.

Eski Tekerleri almayın!

Hiç kullanılmamış olsa bile üretim tarihi eski olan lastikleri almamaya özen gösteriniz. Çünkü tekerlerin de ortalama 10 senelik bir raf ömrü var. Tekerlerin üretim yılı üzerinde yazmaktadır. Bununla birlikte eski tekerlerin fiyatı daha uygun oluyor. Hiç kullanılmamış bir araç aldınız diyelim bu durumda da tekerler beklediği için yine yıpranmaktadır. Değişmekte fayda vardır.