Baskı Balatanın Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Baskı balata konusunun detaylarına girmeden, öncelikle baskı balatanın görevinin tam olarak anlaşılması kullanıcılar açısından oldukça faydalı olacaktır. Bir otomobil veya her hangi bir motorlu aracın sağlıklı bir şekilde yol alabilmesi için motor ve şanzımanın son derece büyük bir önem taşıdığı herkes tarafından biliniyor.

Baskı balata da motor ile şanzıman arasında konumlanan ve sürücünün isteği doğrultusunda gücün aktarım sistemine iletilmesini sağlayan komponenttir. Şanzımanın kullanım süresine ve şekline bağlı olarak baskı balata zamanla incelmekte ve bir noktadan sonra ise kullanılamaz hale gelmektedir. Bu sebepten dolayı da baskı balatanın zamanı geldiğinde mutlaka değiştirilmesi gerekiyor. Aksi taktirde yolda kalmak kaçınılmaz olacaktır. Baskı balatanın tamamen bitmesi durumunda şanzıman ve motor arasında bağlantı yapılamayacağından dolayı aracın yerinden hareket ettirilmesi mümkün olmayacaktır.

Baskı Balata Zayıfladığında Ortaya Çıkan Belirtiler

- Debriyajın kavrama noktası normalden daha yukarıya çıkmaya başlar.
- Kavrama noktasının aralığı giderek kısalmaktadır.
- Debriyaj pedalında anormal bir sertleşme meydana gelir.
- İlk kalkış anlarında titreme meydana gelir.
- Aracın motoru güç üretse de devir artmasına rağmen hızlanma meydana gelmez.
Özellikle araba doluyken hareket etmesi güçleşir.

Baskı Balata Testini Kendiniz Yapabilirsiniz

Günümüzde manuel şanzımana sahip araçlarda baskı balatanın güncel durumu yetkili servislerde veya ustalarda yapılacak küçük bir incelemeden sonra öğrenilebilse de kendiniz de baskı balatanızın ne durumda olduğunu büyük bir kolaylıkla test edebilirsiniz.

Teste başlamadan önce ilk olarak aracınızı çalıştırın ve debriyaja sonuna kadar bastığınızdan emin olunuz. Daha sonra aracınızı birinci vitese atın ve sağ ayağınızın topuk kısmı ile frene tamamen basın. Bu noktadan sonra dikkatli bir şekilde sağ ayağınızın ucuyla gaz pedalına basmaya başlayın ve aracınızın devir saatini kontrol ederek motor devrinin 3 bine yakın konumda olduğundan emin olun. 3 bin devir civarında dururken yavaş yavaş debriyajı serbest bırakın ve aracınızı gözlemlemeye başlayın. Testin sonunda;

Aracınızın motor devir düşüp bir noktadan sonra stop ediyorsa bu durum baskı balatanın son derece sağlıklı olduğunu size gösterecektir. Gönül rahatlığıyla baskı balatanızı kullanmaya devam edebilirsiniz.


Yukarıda belirtilen durumun tam aksine devirin küçük bir miktar düşmesine rağmen araç stop etmiyorsa baskı balatanızı biran önce yetkili servise veya ustaya kontrol ettirmelisiniz. Ustanızın da tavsiyesini dinleyerek eğer baskı balatanız normalden daha çok inceldiyse ihmal edilmeden değiştirilmesi gerekir.

Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere baskı balatanızın bitmesi durumunda aracınızın hiçbir şekilde hareket etmeyeceğinden ve çekici yardımıyla servise götürmek zorunda kalacağınızı unutmamanız gerekiyor.