Geçici Ehliyet Belgesi Nedir? Nasıl Alınır? Trafiğe Çıkılır Mı?

2024 yılında ehliyetlerini yenileyenlerin, kaybedenlerin, sınıf ekleyenlerin veya ilk defa ehliyet alanların sürücü belgeleri hemen verilmediği için mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla Nüfus müdürlüğü tarafından geçici ehliyet belgesi verilmektedir. Bu yazının hazırlanma amacı Geçici ehliyet(Ek-50) belgesi ile ilgili kafanıza takılan soruların yanıtlanmasını sağlamaktır.

Geçici Sürücü Belgesi ile Araç Kullanılır Mı?

Evet kullanılabilir. Geçici olmasının amacı da bu.

Geçici Ehliyet Belgesi İle Şehir Dışına Çıkılır Mı?

Geçici ehliyet belgesi ile şehir dışına çıkılabilir. Resmi belgedir. Üzerinden barkod ve karekod bulunur. Trafik çevirmesinde trafik polisi belgeyi doğrulamak isterse karekodu okutup doğrulayabilir.

Geçici Sürücü Belgesi Nasıl Alınır?

Nüfus müdürlüğüne başvuru ehliyet almak için başvuru yaptığınız zaman geçici ehliyet belgesini alabilirsiniz. Aynı zamanda E-devlet üzerinden barkodlu geçici sürücü belgenizi doğrulayabilirsiniz.

https://www.turkiye.gov.tr/nvi-gecici-surucu-belgesi-sorgulama

Geçici Sürücü Belgesi Kaç Gün Geçerli?

Geçici sürücü belgesi 30 gün geçerlidir. Sürücü belgesi teslim alındığında bu belge geçersiz sayılacaktır. Ortalama 1 hafta içerisinde yeni ehliyetiniz beyan ettiğiniz adrese ulaşıyor.

İlk Defa Ehliyet Alanlar Geçici Belge İle Araç Kullanabilir mi?

Evet kullanabilirler.

Geçici Belge(Ek-50 Belgesi) Üzerinde neler yer almaktadır?

  1.   En sağ üst taraf biyometrik fotoğrafınızın yer aldığı bölümdür.
  2.   Kimlik bilgilerinize göre sırasıyla "Soyadınız, Adınız, Doğum Tarihi ve Yeri" yer alıyor.
  3.   Veriliş tarihi başvurunuzun onaylandığı güne aittir.
  4.   Geçerlilik süresi başvurmuş olduğunuz/sahip olduğunuz ehliyet sınıflarına göre farklılık göstermektedir.
  5.   (M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olarak düzenlenmektedir.)
  6.   Belgeyi veren makamın adı, başvuruda bulunduğunuz il ya da ilçe ismini belirten bölümdür.
  7.   T.C. Kimlik numaranızın yer aldığı bölümdür.
  8.   Belgenize ait olan numaranın belirtildiği bölümdür.
  9.   Sürücü Belgesi Sınıfı, kullanabileceğiniz araç sınıflarını belirten bölümdür.
  10. Kısıtlamalar bölümü "(varsa)" sağlık raporunda  belirtilmiş kısıtlamalardır. ( SADECE GÖZLÜKLE ARAÇ KULLANABİLİR GİBİ) Kısıtlama kodları için tıklayınız  
  11. Kan grubunuzun belirtildiği bölümdür.
  12. En sağ altta işlem tarihi ve işleminizi gerçekleştiren memurun onay için atacağı imzanın yer aldığı bölümdür. Ayrıca kaşe de basılmaktadır.

12/07/2013 tarihli ve 6495 sayılı Kanun ile 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun sürücü belgelerine ilişkin maddelerinde değişiklik yapılmıştır. Yapılan düzenleme ile sürücü belgesi sınıfları, geçerlilik süreleri, sürücü belgesi alacaklarda aranacak yaş, deneyim ve hükümlülük şartları ile aday sürücülük uygulamasının yönetmelikte belirlenmesi hüküm altına alınmıştır. Bu doğrultuda Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin ilgili maddelerinde yapılan değişiklikler 17/04/2015 tarihli ve 29329 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış ve yürürlük tarihi 01/01/2016 olarak belirlenmiştir

Geçici Sürücü belgenizi  "30 gün" süreyle kullanabilirsiniz. Şayet sürücü belgeniz size ulaşmaz ve belgenizin geçerlilik süresi biterse araç kullanabilmek için tekrar bu belgeyi almanız gereklidir. Ayrıca geçici belge ücretsizdir.

İlginizi Çekebilir:

Geçici belgeyi indirmek için tıklayınız.

Ehliyet Belgesi PTT Sorgulama