2024 Direksiyon Sınav Ücreti Ne Kadar?

direksiyon sınav ücretleri

2024 Yılı direksiyon sınav ücretleri ne kadar? Direksiyon sınavı telafi eğitimi nedir? Yasal olarak ödenmesi gereken ücret ne kadar? Direksiyon sınavına kaç defa girebilirim? 

Direksiyon sınav ücreti MEB'e banka yoluyla ödenmektedir. Fakat direksiyon sınav ücretlerini "genelde" sürücü kursları sizler adına ödeyip daha sonra ödenen ücreti tahsil etmektedir. Direksiyon sınavları için ödenen ücretler yasaldır ve ödemekle yükümlüsünüz. Gördüğümüz kadarıyla sürücü adayları ödenecek ücretlerin ne olduğunu, ne kadar olduğunu bilmiyor. Bu noktada ödeyeceğiniz ücretleri lütfen en baştan konuşunuz.  

Direksiyon sınavına ilk defa gireceğim ne kadar ücret ödeyeceğim?

İlk defa  direksiyon sınavına girecek bir sürücü adayının direksiyon sınavı için ödemesi gereken ücret 750 TL'dir. MEB'e ödenen bu ücret sabittir ve ilden ile değişmez. Devlet bankalarına  ödeme yaparak dekontu sürücü kursuna vermeniz gerekmektedir. Tabi ki sürücü kursu sizin adınıza ödeme yapabilir. Bu nedenle sürücü kursunuzla irtibat halinde olunuz. 

Direksiyon sınavından kaldım ne kadar ücret ödeyeceğim?

Direksiyon sınavında kalınca işler değişmektedir. Direksiyon sınavı için MEB tekrar ücret talep ediyor. Kaldığınız her sınav için 750 TL sınav ücretini ödemek zorundasınız. 750 TL sınav ücreti ve sürücü kursuna "direksiyon telafi eğitim ücretini" ödemeniz gerekiyor... Akla hemen şu soru geliyor direksiyon telafi ücreti ne kadar? Bu konuya şöyle açıklık getirelim. Sürücü kursları sene başında belirleyip ilan ettikleri ücreti MEB'e vermektedir. Kurslar bu ücretleri sizden isteyecektir ve yasal dayanağı bulunmaktadır.  

Her sürücü kursu farklı fiyat belirlediğinden kimi adayımız ben 2000 TL verdim, kimi si 2500TL verdim diyor. İlden ile ve kurstan kursa bu fiyatlar değişebilir. Yani Toplam 2000 ile 2500 TL arası değişen bir ücret talep edilmektedir.  

Yukarıda belirttiğimiz gibi sınavdan kalırsanız 2000 TL ile 2500 TL arasında değişen bir ücret ödemeniz gerekebilir. Bunun 750 TL si direksiyon ücreti, geri kalan kısmı direksiyon telafi eğitimi ücreti. O yüzden eğitiminizi iyi alın, hayırlısıyla sınavdan geçin. Ücretini ödediğiniz direksiyon telafi eğitimini de kurstan talep edin. Toplam 2 ders saatidir. 

Direksiyon sınav ücreti yıllara göre

2024 yılı direksiyon sınav ücreti 750 TL'dir.

2023 yılı direksiyon sınav ücreti 295 TL'dir.

2022 yılı direksiyon sınav ücreti 160 TL'dir.

2021 yılı direksiyon sınav ücreti 130 TL'dir.

2020 yılı direksiyon sınav ücreti 120 TL'dir.

Şehir dışında direksiyon sınavına girebilir miyim?

Ehliyet sınavı ve direksiyon sınavına başka bir şehirde giremezsiniz. Sürücü kursunuz hangi ilçedeyse ancak o ilçede girebilirsiniz. Çünkü yapılan bütün plan ve programlar buna göre yapılmaktadır.

2024 Direksiyon sınav hakkı kaçtır?

Bir sürücü adayının, 4 defa direksiyon sınavına giriş hakkı bulunuyor.  1 defaya mahsus olmak üzere rahatsızlığınız nedeniyle sağlık raporunuzu kullanarak sınava girmezseniz, ilk 4 hakkınıza ek 1 hakkınız daha olur. Bu haklarınızdan başarısız olursanız, 45 gün süre içinde dilekçe ile müracaat ederek, 4 hak daha elde edebilirsiniz. Bunun için direksiyon eğitimlerini ücretini ödeyerek direksiyon eğitimlerini sil baştan almanız gerekecek.

İlk 4 hakkınız sonucunda başarısız olup, 45 gün içinde dilekçe ile başvuru yapmazsanız veya 8.defa direksiyon sınavına girip başarısız olursanız "Dosyanız yanar" ehliyet kursuna en baştan yazılmanız gerekir.

Ehliyet ve Direksiyon sınavına kaç defa girebilirim?

Direksiyon sınavı ikinci 4 hak tamamlama ücreti ne kadar?

4 hak sonunda direksiyon sınavından başarısız olan aday dilekçe vererek +4 hak sahibi olur. Sürücü adayı direksiyon eğitimini ücretini kursa ödeyerek yeniden alır. Direksiyon sınavı +4 hak tamamlama ücreti 9000 TL-11000 TL arasındadır. Hak tamamlama ücretleri her ilde valilik komisyonlarınca belirlenmiş fiyatlara göre değişmektedir. Bağlı bulunulan kurstan +4 hak tamamlama ücretlerini öğrenilebilmektedir.

Kursa kayıt oldum bütün ücretleri onların ödemesi gerekmiyor mu?

Hayır böyle bir durum yoktur. Kurslara ödediğiniz ücret, direksiyon ve teorik derslerin ücretleridir. Sınav giriş ücretlerinin ödenmesi, telafi eğitimi ödemeleri sizin sorumluluğunuzdadır. Aynı şekilde başarılı olursanız kart ve harç ücretlerinin ödenmesinin sorumluluğu yine kursiyere aittir. 

Teorik sınav ücreti ne kadar?

Teorik sınav ücreti 260 TL'dir.

Ehliyet sınav ücreti hangi bankaya yatırılacak?

Sınav ücretleri 

- T.C. Halk Bankası

- T.C. Ziraat bankasına ödenebilir.

Dekont üzerinde T.C. No, Ad, Soyad ve sınav adının doğru yazıldığından emin olun. MTSAS takviminden belirtilen ödeme süresi geçmeden ücretlerin ödenmesi gerekmektedir. Daha sonra sürücü kursuna dekontun verilmesi gerekiyor. Kişisel bilgilerinizin doğru olduğundan emin olunuz. Zaten sürücü kursları bu işlemleri kendileri yapmaktadır. O yüzden kafanızı bunlarla yormayınız. 

 

Bunları da inceleyiniz:

Direksiyon sınavı araç/araba tanıma soruları

Direksiyon sınavı sonuçları sorgulama

Direksiyon dersleri resmi olarak kaç saat olmalıdır?

Yorumlar

Bu direksiyon sınav sisteminde kurslar ve gözetmenler arasında müthiş bi rant dönüyor. Milli eğitimin denetçisi yok veya göz uyumuyorlar. Puan sistemi geri gelmeli acil. Milletin ahını alıyorsunuz eyy milli eğitim.
Cevap
Tek dertleri para olmuş zaten millet zor geçiniyor bi sınav ücreti 2 bin kalınca her kalmaya gidiyor o para Allahtan korkun ya ne çekiyoruz kolaymı kazanıyoruz parayı Sisteminizi adaletinizi Allah sizi bildiği gibi yapsın inşallah
Cevap
Bende dosya yaktım bencede kendi hocalarimizin ayrı ayrı girip derslere buan vermeleri ni istiyorum
Cevap
Merhaba İsmail Kırgız adlı komisyon hocasıni Allah'a havale ediyom ha heyecandan yasiyom diye sınavda kaliyon sürekli heycanim normal degilmi bunu yasayipta heycanimi yenenler nasıl yeniyorlar bana yardımcı olun dosya yaktim
Cevap
Bende dosya yaktım heyecandan ama psikiyatri Dr ilaç yazıyorlar onu kullanırsanız yarı yarıya iniyor heyecanınız
Cevap
Merhaba dosya yaktım jeycanliyim diye kaldım 3 sinavimda adam bana yangın söndürme kullanımını sörfu söyleyince yanlismis tarihine bakmam gerekiyormuş içine bakcakmisim buda benden olsun dedi arabayı calistirmadan kaldım çünkü hocaya kizginligimdan vitesi geciremedim hakkımız zehir zıkkım olsun
Cevap
Bende sinyallerimi verdim ilkte sordukları araba içi dışı hepsini bildim L park yaptım paraleli yaptım 3. Turun sonunda bitişte kusur bulamadıkları için sinyal vermedin çek durdur arabayı dendi rabbime havale ediyorum komisyoncuyu zaten ben aracı kullanmaya başladığımdan beri beni gerdi hep üfleyip püflüyordu zıkkım olsun inşallah
Cevap
Sözde “ Eğitmen “ diye geçiyor . Bugün 4 vitese attım diye kaldım ve hocam bana 3 ve 4 e atabilirsin demişti bende gördüğüm ve öğrendiğim şekilde yaptım herşey çok güzel giderken yanımdaki komisyon sözde hoca sağa çek dedi neymiş efendim ben vitesleri çok sert geçiriyormuşum ve çok hızlıymışım Allah aşkına 30 dk süre var 70 e kadar çıkma yolun var dedi bende aynılarını yaptım ama gel görki sınavdan kaldım bu adaletsizlik bu bir tezgah oyunları ben bana öğretilerini yaptım aksini yapmadım gerçekten hakkımı ödediğim paraları hiç birini helal etmiyorum haram olsun . Milli eğitimin bunları araştırması gerek. Önüne gelen komisyon hocası diye yanımıza geliyor . Kendilerini dört dörtlük kusursuz çünkü eminim arabayı ver net onlarında kusurları olur adalet yok ve azarlama var böyle mi oluyor komisyon dedikleri saçmalık …. Diyecek sözüm yok .
Cevap
Direksiyon sınavları puan üzerinden olmalı. Çünkü başkalarına bu konuda istediklerine göz yumuyorlar istediklerini bırakıyorlar. Ak baba gibi hatalarımızı bekliyorlar. Bunun neticesinde heyecan yapıyoruz. Benim hiç hatam olmadı. Paralel parkı yaptım sonra çıkarken sağdaki dubayı aynanın hizasına getirip bekledim dışardaki hoca binsin diye. Daha çıkmadan sinyal vermedin diyip bıraktı. Lütfen birileri buna el atsın. Puan sistemi girsin.
Cevap
Eşim 3 Mart 2024 Tarihinde direksiyon sınavına girdi. Paralel park esnasında tekerleklerden biri sarı çizgiye değmemiş diye sınavdan bırakmışlar. Sarı çizgi temasını ağır kusur sayan bir sistemde daha ağır kusur ne olabilir? Eşim komisyon konuşmalarını işitmiş ''Madde 19'dan mı yazalım hocam'' dediklerini duymuş.
Kusur listesinde Madde 19 ''Yaya Güvenliği/Kontrolü''.
Neticede başarısız saymışlar.
Çok büyük bir rant dönüyor. Kurslar daha başından pislik kokuyor. Hele hele direksiyon sınavında adeta haksızlık ve kasıt dile gelip konuşuyor. Sistem kesinlikle vatandaşı ütmek üzerine kurulu.
Akla mantığa yatan hiçbir şey yok. 7 ders sürüş eğitimi veriyorlar ve içerisinde en ufak bir teknik bilgi veri yok. Araç kullanmak dur/kalk/park et'ten ibaret değil. İçgüdü ve tekniklere hiç ama hiç değinilmiyor.
İlk defa direksiyona oturan kişiye sadece manevra komutları verip netice bekliyorlar. Sözde ''Eğitmen'' denen kişiler sürücü adayını demoralize edecek söylemlerde bulunup ekstra ders almaya teşvik ediyorlar. He eğer sen ders almazsan zaten kalacaksın ve mecburen alacaksına geliyor iş. Velhasıl dümen çok büyük. Haram zıkkım olsun Allah gani gani çıkartsın bunlardan.
Kusurunda bir puanlaması olur. 100 üzerinden min. 70 olmalı. Parkta kusur mu var? Yaz -5 puan gibi. Söylenecek çok şey var da işte siz anlayın....
Cevap
O kadar haklısınız ki usta şoförler bile ne hatalar yapiyorken bizden kusursuz sürüş bekliyorlar ben daha bugün 25mt geri park yaparken kaldirima degdim diye birakildim böyle bu kadar da bir sistem olmaz acayip şeyler dönüyor bu işlerin içinde söyleyecek çok şey yazacak daha da birsey yok...
Cevap
2023 te kayit oldum bekiloyuz, direksiyon derleriniz 2 ay sonra basliycak denildi,bakalim biz ne yapicaz korktum dogrusu hic olumlu bi yorum yok Allah girecek olanlara kolaylik versin
Cevap

Yorum ekle