Takip Mesafesi Nedir? Hıza Göre Kaç Olmalıdır? Sollarken Takip Mesafesi Nasıl Ayarlanmalıdır?

Ülkemizde yaşanan trafik kazası sayısının son derece yüksek olduğu dikkatlerden kaçmıyor.

Son yıllarda gerçekleştirilen farkındalık çalışmaları, yol durumlarının iyileştirilmesi ve çeşitli eğitimlerle birlikte trafik kazalarının sayıları azaltılması hedeflense de kaza sayılarında artışlar yaşanmaya devam ediyor. Trafik kazalarının meydana gelmesinin altında yatan birçok sebep bulunsa da takip mesafesinin korunmaması da ilk sıralarda yer alıyor.

Takip mesafesi, aynı şeritte seyahat eden iki aracın arasındaki mesafe olarak ifade edilebilmektedir. Her hangi bir durumda öndeki aracın ani fren yapması veya tamamen durması durumunda arkadaki aracın da güvenli bir şekilde durabilmesi için takip mesafesi son derece büyük bir önem taşımaktadır.

Takip Mesafesi Nasıl Hesaplanır?

Arkadan çarpma ve daha büyük kazalarının önüne geçilmesi için takip mesafesinin uygun bir şekilde korunması gerekiyor. Mesafenin hesabı oldukça pratik bir şekilde hesaplanabilmektedir. Aynı şerit üzerinde arka arkaya takip eden araçların saatteki kilometre hızlarının tam olarak yarısı bizlere uygun takip mesafesini vermektedir.

 

Bir Örnekle Takip Mesafesinin Hesaplanması

Arka arkaya takip eden araçların hızlarını saatte 120 kilometre olarak ele alırsak takip mesafesi hız değerinin yarısı yani en az 60 metre olmalıdır.

Ehliyet sınavında sorulmuş bir sorununun cevabını beraber bulalım:

70 km/saatlik hızla, arka arkaya seyreden iki araç arasındaki mesafe en az kaç metre olmalıdır?

Bu sorunun cevabı 70/2 = 35 Km olmalıdır. O anki hızın yarısı olarak hesaplama yapılır.

 

Kaygan Yolda Takip Mesafesi Artırılmalı

Hız değerinin yarısı olarak verilen pratik takip mesafesi hesaplama formülünün kuru ve düzgün bir yol için geçerli olduğu unutulmamalıdır. Yol ve hava koşullarının uygun olmadığı durumlarda mutlaka takip mesafesi daha fazla olmalıdır.

 

Sollama Yaparken Takip Mesafesi Nasıl Ayarlanır?

Arka arkaya takip eden araçlardan arkadaki aracın sollamaya karar vermesi durumunda da takip mesafesi değeri karşımıza çıkıyor. Beklenmedik bir durumun yaşanması durumunda sollama kararından güvenli bir şekilde vazgeçilmesi ve önde seyreden aracın riske atılmaması için mutlaka öndeki araçla takip mesafesi kadar boşluk bırakıp sol şeride geçilmeli ve daha sonra hızlanılmalıdır.

Özellikle yoğun trafiğin yaşandığı İstanbul, İzmir ve Ankara gibi şehirlerde yaşanan büyük veya küçük birçok kazanın takip mesafesinin korunmamasından dolayı meydana geldiği görülüyor.

Güvenli bir sürüş için mutlaka kurallara uymalı ve trafikte farkındalık için çabalamaya devam etmemiz gerektiğini unutmamalıyız.