Triger Kayışı Kaç Kilometrede Değişir?

triger kayışı

Güç ünitesi içerisinde yer alan parçaların neredeyse tamamı motora start verilmesinden stop edilmesine kadar geçen süreç içerisinde durmaksızın çalışır. Bu sebepten dolayı da parçaların ömürlü olduğu ve zamanı gelince değiştirilmesi unutulmamalıdır. Bu yazımızda sizlere triger kayışıyla ilgili bilmeniz gereken önemli noktalar anlatılacaktır.

Namı Diğer Zamanlama Kayışı

Her ne kadar adı triger kayışı olarak anılsa da oto sanayi sitelerinde ustalar arasında zamanlama kayışı ifadesinin de yoğun olarak kullanıldığını görmekteyiz. Peki neden zamanlama kayışı deniliyor? Gelin kısaca bu kayışın ne işe yaradığına ve neden bu kadar büyük bir öneme sahip olduğuna bakalım.

Motor içerisinde dönmekte olan krank mili ve eksantrik kam mili arasındaki bağlantı triger ile sağlanır. Krank milinin dönmesi sonucunda triger ile bu hareket eksantrik kam miline de aktarılır. Zamanlama ifadesi de tam da bu noktadan sonra karşımıza çıkıyor. Eksantrik mili supapların açılma ve kapanmalarını sağlamakta ve bu sayede pistonlar içerisinde emme – sıkıştırma – ateşleme ve egzoz döngüsü sorunsuz bir şekilde sürdürülebilmektedir. Bilindiği üzere motordan güç alınması ve hareket kazanılması için bu zamanlamaların eksiksiz olarak devam ettirilmesi gerekir.

Triger Kayışı Koparsa Ne Olur?

Belki de bir araçta yaşanması en son istenen olaylar arasında triger kayışının kopması ilk sırada yer alıyor. Triger kayışının kopması durumunda aşağıdaki olaylar gerçekleşir;

• Zamanlama sisteminin ana parçası ortadan kalktığı için supapların zamanlaması tamamen bozulur.
• Supapların zamanlaması bozulduğu için kapalı halde olması gereken supaplar açık kalır ve bu durumun sonucunda pistonlar supaplara çarparak hem supapları eğer hem de pistonlar ciddi zarar görür.
• Supap ve pistonların yanı sıra diğer mekanik parçaların tamamında fiziksel zorlanmalar meydana gelir.
• Son olarak yaşanacak büyük bir gürültünün ardından motorun çalışması tamamen duracaktır.

Yukarıda belirtilen olaylar biranda gerçekleşmekte olup olayın başlamasının ardından engel olma imkanı maalesef bulunmamaktadır. Triger kayışının kopması son derece büyük bir maddi masrafa sebep olacağından dolayı zamanı geldiğinde ihmal edilmeden mutlaka değiştirilmelidir.

Triger Değişim Zamanında Doğru Bilinen Yanlışlar

Genel olarak triger kayışının ne zaman değiştirilmesi sorularına yanlış cevaplar verildiği görülüyor. Sürücülerin yanlış bilgilendirilmeleri sonucunda ise yaşanan mağduriyetler artmaya devam etmektedir.

Triger kayışının değiştirilme zamanını sadece kilometre yada sadece yıl olarak ifade etmek tamamen yanlıştır. Otomobil üreticilerine göre değişiklik yaşansa da genel olarak bakıldığında triger kayışının 60 bin kilometrede veya 3 yılda bir yenisiyle değiştirilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra yeni nesil olarak da ifade edilebilen triger kayışlarının kullanım sürelerinin daha da uzadığı görülüyor. Kesin bilgi için mutlaka üretici tavsiyeleri dikkate alınmalıdır.

Triger Sistemi Değişiminde Neler Değiştirilmelidir?

Triger sisteminde 3 ana parça bulunmakta olup bunlar devirdaim pompası, gergi bilyası ve triger kayışı olarak sıralanabilir. Triger kayışı değişimlerinde işçilik maliyetinin yüksek olmasından dolayı sistemin diğer parçalarının da mutlaka değiştirilmesi tavsiye edilir.

Gergi bilyesi adı üzerinde eksantrik kam mili ile krank mili arasında kayışın doğru gerginlikte kalmasını sağlar. 

Devirdaim kayışı ise motor için son derece büyük bir önem taşıyan soğutma sıvısının motor içerisindeki doğru ve verimli bir şekilde ilerleme görevini yerine getirir.

Triger Kayışı, Devirdaim Kayışı ve Gergi Bilyesi Değişim Maliyeti

Değişim maliyeti için tam bir rakam vermek doğru olmayacaktır. Fakat orta sınıf binek bir model ele alındığında triger seti değişiminin 500 TL ile 1000 TL arasında olduğunu ifade edebiliriz. Net bir bilgi için yetkili servislere veya ustanıza başvurmanız yeterli olacaktır.