Asli Kusur Halleri Nelerdir? Tek Tek İnceleyelim.

Sürücü koltuğuna oturan kişiler, aracın kontak anahtarını çevirdikleri andan itibaren bulundukları trafik içerisinde hata ve kusur yapma ihtimalleri ortaya çıkar. Seyir halindeki trafik içerisinde bulunan birçok sürücü değişik hata ve kusurları yaparlar. Trafik içerisinde yapılması muhtemel hataları işleyen kişiler 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun 84. maddesi belirtilen hallerden dolayı asli kusurlu sayılır.

Asli Kusur Nedir?

Karayolları Trafik Kanununun 84. maddesinde yer alan hata ve kusurlara asli kusur denir. Trafik içerisinde yer alan sürücülerden bu hata ve kusurları işleyen kişilere de asli kusurlu denir. Çeşitli sebeplere bağlı olarak meydana gelen trafik kazalarında kusur oranının önemi büyüktür.

Gerek araç sahiplerinin haklılığını ortaya koyan gerekse de meydana gelen kazadan dolayı sigorta ve kasko şirketlerinin kazaya ilişkin işlemlerini düzenleyen tüm uygulamalar kusur oranına göre belirlenmektedir. Trafik kazalarının maddi hasarlı, yaralanmalı veya ölümlü olması kazaya sebep olan sürücüler için ceza ve tazminat davalarının açılması noktasında da kusur oranın önemi büyüktür. Kazaya sebep olan sürücüler arasında asli kusuru işleyenler için en ağır yaptırımlar uygulanmaktadır.

 

Asli Kusur Olarak Sayılan Durumlar Hangileridir?

Araç sürücüleri trafik içerisinde yer aldıkları sırada yaptıkları veya sebep oldukları birtakım hallerden dolayı asli kusurlu sayılmaktadır. Sürücülerin asli kusurlu halleriyle ilgili olarak düzenleme 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun 84. maddesinde yapılan düzenlemeyle yürürlüğe sokulmuştur. Bu kanunda belirtilen asli kusur halleri aşağıdaki gibidir.


1. Kırmızı Işıkta veya Görevli Memurun Dur İkazında Geçmek

İlgili kanunda asli kusurlu sayılan hallerin ilki ve en önemlisi olan bu maddeye göre; trafik içerisinde size ait olan yol güzergahında bulunan kırmızı ışıktan geçmeniz veya görevli trafik zabıtasının dur ikazına uymamanız halinde ana kusurlu sayılmaktasınız.

asli kusur kırmızı ışık

 

2. Taşıt Giremez Trafik İşaretinin Bulunduğu Yola veya Bölünmüş Karayollarında Karşı Yöne Ait Olan Şerit, Rampa ve Bağlantı Yoluna Girmek

Şehir içi trafiğinde sıkça karşılaşılan taşıt giremez işaretinin bulunduğu veya tek yönlü karayoluna girmeleri durumunda, bölünmüş karayollarında karşı yönden gelen trafiğe ait olan şeride girmeleri halinde ve bunların neticesinde kaza yaptıkları anda trafik kazasının asli kusurlu rolünü üstlenirler.

 asli kusur taşıt giremez

 

3. İkiden Fazla Şeridin Bulunduğu Karayollarında Karşı Yönden Gelen Araçlara Ait Şeride veya Yol Bölümüne Girmek

Araç sürücüleri iki yönlü taşıt yollarında kendilerine ait olmayan karşı şeride veya yol bölümüne girdikleri takdirde trafik kazasına karışmaları durumunda asli kusurlu sayılmaktadır. Her ne kadar bu madde Karayolları Trafik Kanununun 2. maddesinde belirtilen hallerle benzerlik göstermiş olsa da birtakım uygulamalarda farklılık bulunmaktadır.

 

4. Seyir Halindeyken Arkadan Çarpmak

Trafik içerisinde aynı yol güzergahında bulunan herhangi bir araca, önünde seyreden ve aniden duran araca ve kırmızı ışıkta durmakta olan araca arkadan çarpmaları hallinde trafik kazasının asli kusurlu rolünü üstlenirler.

asli kusur arkadan çarpma

 

5. Geçme Yasağı Olan Yerlerden Geçme

Trafik içerisinde seyir halindeyken sürücülere ışıklı, trafik veya yer işaretleriyle belirtilen bölümleri kullanmaları ve trafik kazasına karışmaları durumunda asli kusurlu sayılırlar.

 

6. Doğrultu Yön Değiştirme Manevralarını Yanlış Yapmak

Seyir halindeyken arkadan gelen trafiği hiçe sayarak aynı güzergahta seyreden aracı geçme isterken veya yön değiştirmek için kullanılacak olan dönel kavşaklarda arkalarındaki ve yanlarındaki trafiği hiçe sayarak kaza yapmaları durumunda yine asli kusurlu sayılır.

 

7. Yol Şeridine Tecavüzde Bulunmak

Trafik kazalarına sebep olan unsurların başında sürücülerin hatalı sollama yapmaları gelmektedir. Şerit tecavüzü olarak da ifade edilen bu husus doğrultusunda, araç sürücüleri tek şeritli veya bölünmüş karayollarında önündeki aracı geçmek isterken karşı yönden gelen trafiği kontrol etmeden sollama yapması ve trafik kazasına karışması halinde asli kusuru üstlenmiş olur.

 

8. Kavşaklarda Geçiş Önceliğine Uymamak

Şehir içi trafiğinde çok fazla kullanılan normal veya dönel kavşaklarda geçiş önceliğine sahip araçlara yol verilmediği takdirde ve bunun neticesinde trafik kazasına karışıldığı anda sebep olanlar asli kusurlu sayılır

 

9. Daralan Yollarda Geçiş Önceliğine Uymamak

İki yönlü karayollarında kaplamanın veya yolun daraldığı bölümlerde geçiş hakkına ve önceliğine sahip araçlara yol verilmediği, bunun neticesinde meydana gelen trafik kazalarında sürücüler asli kusurlu sayılır.

 

10. Yerleşim Birimleri Dışındaki Karayolunun Taşıt Yolu Üzerinde, Zorunlu Haller Dışında Park Etme, Duraklama ve Her Durumda Gerekli Tedbirleri Almamak

Araç sahipleri herhangi bir sebepten dolayı şehirlerarası yollarda durmaları gerektiği hallerde birtakım önlemleri almak durumundadır. İster aracın arızalanması isterse de farklı bir sebepten dolayı karayolu üzerinde durmak zorunda olan sürücüler ilk olarak araçlarını yolun en sağına çekmelidir. Araçlarında arıza meydana gelmişse hemen dörtlü ikaz lamlarını yakıp arkadan gelen trafik için güvenli bir mesafeye reflektörleri yerleştirmelidir. Bu önlemleri almayan sürücüler trafik kazasına sebep olmaları takdirde asli kusurlu olarak sayılırlar.

 

11. Park İçin Ayrılmış Yerlerde veya Taşıt Yolu Dışında Kurallara Uygun Olarak Park Etmiş Araçlara Çarpmak

İlgili kanunda belirtildiği şekilde yukarıdaki yol bölümlerine düzgün ve düzenli park etmiş araçlara çarpan sürücüler asli kusurlu sayılır.

 

12. Manevraları Düzenleyen Genel Şartlara Uymamak

1. Araç sürücüleri yerleşim yerleri içerisinde nizami bir şekilde park etmiş olan araçlar arasında geçerken, yol güzergahlarının her iki tarafına da yanaşırken, her türlü dönüş ve manevralarda karayolunu kullanan diğer araç sürücülerinin, yayalarının can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürebilecek aynı zamanda onların hareketlerini zorlaştıracak davranışlarda bulunmaları durumunda asli kusurlu sayılırlar.

2. Karayolu üzerinde yönetmeliklerde belirtilen hususların dışında geriye hareket ve dönüşler kesinlikle yasaktır. Aynı yönetmelikte uygun görülen haller çerçevesinde geriye dönüş yapacak olan araç sürücüleri karayolu üzerinde bulunan diğer araç ve yayaları tehlikeye düşürecek davranışlardan kaçınmalıdır.

3. Sürücüler yol durumuna veya ihtiyaca bağlı olarak şerit değiştirme, dönüş ve diğer manevralar sırasında arkalarında ve yanlarında seyreden araçlara niyetlerini dönüş ışıklarıyla ya da kol işaretiyle belirtmeleri gerekmektedir. Diğer sürücü ve yayalara bildirilen ikazlar aracın dönüşü boyunca devam etmeli ve manevranın bitimiyle birlikte de sonlandırılmalıdır. Bu uygulamalara dikkat etmeyen sürücüler herhangi bir kaza karışmaları durumunda kesinlikle asli kusurlu sayılmaktadırlar.

Karayolu üzerinde yer alacak araç sürücüleri trafik kanununda belirtilen yukarıdaki asli kusur hallerinden herhangi birini yapmaları durumunda aynı kanunun diğer maddeleri çerçevesinde haklarında cezai müeyyide ve tazminat davası açılmalarına sebep olabilirler. Trafik kazası birkaç sürücünün asli kusurundan veya trafik kanununda belirtilen diğer hususlar ve yasaklar çerçevesinde yapılmışsa kusur oranında yer alan yönetmelikteki esaslara göre gerekli hükümler uygulanır.