DİREKSİYON SINAV TARİHLERİ 2024

En çok merak edilen konulardan biri MEB direksiyon sınav tarihleri nasıl belirleniyor sorusudur. İllere göre en yakın direksiyon sınavı ne zaman sorusunun cevabı için okumaya devam ediniz. 2024 Mevzuatına göre yazı güncellenmiştir!

direksiyon sınav tarihleri ne zaman

Direksiyon Sınav Tarihleri
2024 Ocak Ayı Cumartesi oturumu Pazar oturumu
6 Ocak 2024 7 Ocak 2024
13 Ocak 2024 14 Ocak 2024
20 Ocak 2024 21 Ocak 2024
27 Ocak 2024 28 Ocak 2024
2024 Şubat Ayı Cumartesi oturumu Pazar oturumu
3 Şubat 2024 4 Şubat 2024
10 Şubat 2024 11 Şubat 2024
17 Şubat 2024 18 Şubat 2024
24 Şubat 2024 25 Şubat 2024
2024 Mart Ayı Cumartesi oturumu Pazar oturumu
2 Mart 2024 3 Mart 2024
9 Mart 2024 10 Mart 2024
16 Mart 2024 17 Mart 2024
23 Mart 2024 24 Mart 2024
30 Mart 2024 31 Mart 2024

Not: Her bir sınav komisyonunda 12 aday direksiyon sınavına girmektedir.

Direksiyon Sınav Süreci Nasıl İşler?

Aşama-1 Öncelikle sürücü adayı kursa başvuru yapıp elektronik sınavı eğitimi alıyor ve ardından teorik sınava giriyor. İşte burada teorik sınavdan başarılı olan sürücü adayı için direksiyon sınavına girmeye hak kazanıyor. Yani bir sürücü adayı teorik sınavdan başarılı olamadıkça direksiyon sınavına da girmeyi hak kazanamaz. Bu detaya lütfen dikkat ediniz.

Aşama-2 Teorik sınavda başarıyı yakaladığınız anda direksiyon eğitimi süreci başlıyor.

Aşama-3 Direksiyon sınavı eğitimi alınırken, sınav tarihlerinin belirlenme sürecinde tamamen ilçe veya il milli eğitim müdürlüklerinin ilgili birimlerinin takdiri etkin oluyor.

Aşama-4 Sürücü kursu sınav tarihini ve saatini size bildirir. Sınava girebilmeniz için çift onaylı giriş belgesinin sürücü kursundan elden almanız gerekiyor.

Direksiyon Sınavı Merak edilenler:

Direksiyon sınavı eğitimi aldıktan sonra ortalama ne kadar süre sonra sınava girebilirim?

Genel olarak ortalama 4 hafta sonra sınava girebiliyor.

Direksiyon sınavları hangi gün yapılıyor?

Direksiyon sınavları cumartesi veya pazar günü yapılıyor. Sabahtan akşama kadar.

Direksiyon sınavı nerede yapılıyor?

Çok merak edilen konulardan biriside sınavların nerede yapıldığıdır. Sınavlar trafiğe açık evvelden belirlenmiş eğitim ve sınav güzergahlarında yapılıyor. Büyük şehirlerde hemen hemen her ilçenin kendine ait eğitim ve sınav alanı bulunuyor. Eğitim de sınav da bu alanda yapılıyor.

Eğitim yerimden memnun değilim değiştirebilir miyim?

Hayır eğitim ve sınav yerini değiştiremezsiniz.

Direksiyon sınav saatini ve tarihini kendi isteğimle değiştirebilir miyim?

İlçe milli eğitim müdürlükleri kendi planlamaları dahilinde tarih ve saati belirliyor. Bu nedenle değiştirme imkanı bulunmuyor.

Direksiyon sınav tarihi daha ileri bir tarihte olabilir mi?

Evet olabilir. Sürücü kursunda yeterince aday yoksa tarihler değişebilir.

Kalırsam sonraki sınav ne zaman?

Direksiyon sınavında kalan adayın telafi eğitimi alması gerekiyor.. Bir sürücü adayı direksiyon sınavından kalırsa 2 saatlik bir telafi eğitimi alma zorunluluğu var. Gene ilçe milli eğitim planlamasına göre en yakın tarihte tekrar sınava girebilirsiniz.

Direksiyon sınavı kaç dakika sürüyor?

35 dakika sürüyor. 5 dakika aracın genel yapısı, kaputun içindekiler, ışıklandırma sistemi, soğutma sistemi, silecek sistemi, akü, motor yağı ile ilgili sorular soruluyor(Araç Tanıma). Kalan 30 dakika için araç sürüş tekniğiniz 2 gözetmen komisyon üyesi ve direksiyon eğitmeniyle birlikte test ediliyor.

Direksiyon sınav sonucunu aynı gün öğrenebilir miyim?

Direksiyon sınav sonucunda başarılı veya başarısız olduğunuzu aynı gün öğrenebiliyorsunuz. Hatta son değişikliklerle birlikte sınav biter bitmez de sonucunuzu öğrenebilirsiniz.

Direksiyon sınavını kazanırsam ne olur?

Direksiyon sınavını kazandığınız zaman sürücü kursu tarafından hazırlanan sertifikalar milli eğitim müdürlüğüne gönderiliyor. Ardından onaylanıyor ve sertifikanızı aldıktan sonra nüfus müdürlüğüne başvuru yapıp ehliyetinizi alabiliyorsunuz. Sertifikalar 1 hafta 10 gün içerisinde hazırlanıyor. Ehliyetler ise nüfus müdürlüğüne başvuru yaptıktan 1 hafta sonra adresinize gönderiliyor.

Alt kısımda direksiyon eğitmenlerinin destekleriyle özel olarak hazırladığımız yazıyı okumanızı öneriyoruz.

Direksiyon sınavıyla ilgili önerilerimiz nelerdir?

Ülkemizde 2013 sonrasında ehliyet sınavının bütününde köklü değişikliklere gidildi. Bu değişiklikler ciddi bir denetimi de beraberinde getirildi. Sınavlara bakış açısı değişti. Her şey çok önemseniyor. Böyle bir ortamda da sizin bütün süreçleri önemsemeniz gerekiyor.

Sürücü kursunun size vermekle yükümlü olduğu direksiyon eğitimlerine mutlaka katılın. B sınıfı için 14 ders saati eğitimin bile aslında ne kadar az olduğunu eğitimler bitince anlayacaksınız. İlk başta öğrenen için çok komplike bir yapı. Çünkü işin içinde, heyecan, baskı, trafik kuralları gibi önemli değişkenler var. Direksiyon dersleri kaç saat?

Önerilerimiz:

- Araba kullanmayı ne kadar iyi öğrenirseniz o kadar kendinize güvenirsiniz, kendinize ne kadar güvenirseniz heyecanınızı o kadar yenersiniz, heyecanınızı yenerseniz başarılı olma şansınız o kadar artar...

30 Bin sürücü adayıyla yaptığımız, 10 maddelik anket çalışması sonuçları göre adayların yüzde 46(14.900 kişi)'si sınavda ki en önemli faktörün heyecan olduğunu belirtmiştir. Heyecanı yenmenin en kolay yolu ise kendine güvenmekten geçer.

- İzleyin... En güzel yöntemlerden biri izlemektir. Neyi izleyeceksiniz? Abiniz, babanız, arkadaşınız, eşiniz, dostunuz araç sürdüğü zaman dikkatli bir şekilde izleyin. Örneğin yokuşta nasıl kalktığına bakınız, kırmızı ışığa yaklaştığı zaman nasıl ağır yavaşladığına dikkat edin, döneceği zaman nasıl sinyal verdiğine, belli bir devire ulaştıktan sonra nasıl vites değiştirildiğini izleyin, tabelalardaki işaretlere ve uyarılara bakın, arada sorun, eğer şoför hatalıysa hatasını söyleyin vs vs..

Öğrenmek sadece uygulamakla olmaz. Eğer eğitim sürecinize bunları da katarsanız bilerek ve hatta bilmeyerek çok şey öğrendiğinizi anlayacaksınız..

- Teorik sınava hazırlanırken öğrendiklerinizi tekrar edin... Teorik sınavların amacı size kuralları öğretmektir. Öğrendiğiniz kuralları akan trafikte uygulayın. Örneği şehir için trafiğinde hız limitinizi bilin, sollamanın nasıl yapıldığını teoriden uygulamaya geçirin, trafik işaretlerinin ne anlama geldiğini özümseyin. Çünkü teoride öğrendiğiniz her şey sınavda bir başarı kriteri olarak ele alınacak...

- Sınavda puanlama yok.... Bu sınavda puanlama 100 üzerinden verilmemektedir. Adaylar hataları sonucunda Geçti veya Kaldı şeklinde değerlendirilir. Değerlendirme kriterlerine bakmak size fayda sağlayabilir. Puanlamada üç renk var. Mavi renkli maddeler 5 hatada, sarı renkli maddeler 2 hatada ve kırmızı renkli maddeler tek hatada kalma nedenidir.

Puanlamayı incelemek için tıklayınız.

- Yokuşta kalkış, geri geri gelme ve park... Sınavda en belirleyici aşamalar bunlar. Bu aşamaları daha derinlemesine öğrenmenizi öneriyoruz.

Yokuşta kalkarken 2.defa stop etmeden,

Geri geri gelirken kurallara uygun, paralele çizgilerin dışına çıkmadan,

Park ederken bir hamlede park yerine girebilmeli ve park alanı içinde en fazla iki hamlede parkınızı gerçekleştirebilmelisiniz. Direksiyon uygulama aşamalarıyla önemli ayrıntılar için tıklayınız.

- Eğitim aldığınız sırada genelde, araçta siz ve usta öğreticiniz oluyor. Fakat sınavda siz, usta öğreticiniz ve iki komisyon üyesi yer alıyor. Sınavlarda "yokuşta kalkarken" zorlanılıyor. Sebebi araçtaki yük miktarının artmasıdır. O nedenle sınavda yokuşta kalkarken dikkatli olunuz.

- Bineceğiniz arabayı iyi tanıyın. Bineceğiniz arabayı tanımanız sürüş esnasında size esneklik katacaktır. Hem de direksiyon sınavında komisyon tarafından, aracı tanıyıp tanımadığınızın anlaşılması amacıyla sizlere sorular sorulacaktır. Akü nerede, silecekler nasıl açılır, kaput nasıl açılır, yağ nereden konulur, ilk yardım çantasında neler var, arka bagaj nasıl açılır vs. vs. Bu tarz sorulan sorulardan 5 tanesini bilmezseniz başarısız olursunuz. Usta öğreticiniz size bu eğitimi verecektir. Aynı zamanda bu sorular heyecanınızı yenmeniz için bir fırsat olabilir. Komisyonla iletişim kurmanıza yardım eder. Araç tanımayla ilgili yazımızı okumak için tıklayınız.

- 2024 Direksiyon sınavı giriş ücreti 750 TL'dir(MEB'e ödenir). Fakat direksiyon sınavından kalınca işlerin değiştiğini bilmeniz gerekiyor. Bu durumda "zorunlu telafi eğitimi" olarak adlandırılan, 2 saatlik eğitimi almak zorundasınız. 2 saatlik eğitimi sürücü kursu veriyor. Bu eğitim hatalarınızın kapatılması amacıyla yapılan bir eğitimdir. Tam bu noktada ücretler artıyor. Ortalama 2000-2500 TL arası bir ücret söz konusu. Direksiyon sınav ücretleri için tıklayınız.

- Direksiyon sınavından geçersem... Eğer sınavdan geçerseniz 2 hafta içinde sürücü dosyanız hazırlanıyor. Harç ücretlerini ödeyip, Emniyetten randevu alarak sürücü dosyanız ile başvuru yapıyorsunuz. Başvuru yaptığınız anda "Geçici ehliyet" veriliyor. Yani direksiyonu geçtikten sonra 2 hafta içinde ehliyetinizi alabilirsiniz... 15 gün içinde de ehliyetiniz adresinize geliyor. Geçici ehliyet belgesi için tıklayınız.

Herkese başarılar.

Yorumlar

Saçma sapan Bi sistem 3 defa kaldım girdigime pişman oldum
Cevap
Arkadaşlar hepinize geçmiş olsun yaşanan talihsizlik için bende kendi yaşadıklarımı sizlerle paylaşmak istedim.2022 Aralık ayında kursa yazıldım 2023 Temmuz ayında teorik sınavdan geçtim sonrasında direksiyon eğitimi almayan başladım 12 ders dediler ama bana İnanın 10ders verdiler onlarda toplamda iki ders 1 Saat o verdikleri dersleri de hep farklı yerlerde ve sınav güzergahı dışında verdiler neyse sonrasında bana hazırsınız sınav harcını yatırıp sınava girebilirsiniz dedi kurs hocası ve sadece sınavdan bir gün önce sınav güzergahında kullandırdı.2023_12_17 tarihnde sınav oldum ve kaldım kalma nedenim ise yanlış güzergah . Hocam bana komisyon sana bu kavşaktan dön demezse ikinci kavşaktan dön dediği için.Ben tekrar 2024_01_03 tarihinde tekrar sınava girdim bu defa sağ şerit dolu bende tam sol şeride geçerken önüme bir tane trafik magandası makas kırması ile tekrar kaldım ve yine tekrar para yatırdım ve yeni sınava girmeyi bekliyorum ama inanın bütün hevesim kaçtı paramamı üzüleyim her defasında tekrar o sınav stresi yaşadığıma mı üzüleyim ve şuan kafam karmakarışık nasibimizde varsa olacak İnşallah.Ama bazen bakıyoruz hiç yapamayanlar bile kazanıyor geçiyor birazda bunlar için torpil lazım neden böyle oluyor bilmiyorum
Cevap
14 saat direksiyon dersi gördüm fakat 6 saati farklı 8 saati farklı araç kullandım alıştım derken ders bitti buda kalmama etken oldu yeterince pekiştiremedim bu yüzden ne yapmalıyım bu kursun hatası deil mi
Cevap
İlk sürdüğünüz araba ile ikinci sürdüğünüz araba arasındaki fark neydi bi inde direksiyon sağda birinde solda mıydı yada Fren birinde ortada birinde sondamıydı yada gaz pedalı birinde sağda diğerinde ortada mıydı birinde vites kolu sağ elinizin altındayken diğerinde vites kolu tavandamıy Dı eğer bu tür farklılıklar söz konusu ise evet kursun hatası sonuna kadar ha böyle Bi durum söz konusu değilse sizin eşşekliğiniz kusura bakmayın
Cevap
Bu günki sınava kursun belgemi bulundurmaması yüzünden kursiyerimin ricası üzerine gözetmen zar zor kabul etti sınav anında belge ulaşır emin olun dedi bunu stresiyle sınavda kaldım zaten aralıkta girmem gereken sınavı ocağa erteledirler en yakın ne zaman tekrar sınava girebilirim?
Cevap
Direksiyon sınav süresi az çünkü 5 dakika araç tanıtımına gidiyor ve L Park paralel park derken yavaş yapılan çok dikkatli olunması gereken bir durum söz konusudur bu parklarda 20 dakika gider ee ne kaldı 10 dakika
Bu sürede sınavı geçmek mucize gibi sanki kursiyerlerin kalması için çaba sarf ediliyor
Adil değil kesinlikle
Cevap
herşey ticariye dönüşmüş kurs parayı nakit aldı 5 ay sonra dönüş yaptı 2 hafta 2 saat eğitimle ehliyet alınırmı kurslar hiç iyi değil meb in ehliyetle ne ilgisi var eskiden trafik polisleri sınav yaparmış ki bence daha sağlıklı ve eğitim 1 ay sürermiş meb de para alıyor kurs ta alıyor birde geçirmiyorlar tekrar para alıyorlar hepsi ticari olmuş birde ehliyet yaşları dahada düştü artık 15 yaşında trafiğe çıkaracaklar ondan sonrada kazalar can almalar çok saçma bu ülkenin sistemleri çok saçma her şey paraya dönüşmüş.
Cevap
bişey sorcam ben 20.03.2022 de geçtim sınavı e devlette aday sürücü yazıyor 20.03.2024 de me stajyerlik bitmiş oluyor
Cevap
2 Yıl Stajer sürücü oluyorsunuz 2 yıl sonunda alıyorsunuz ama bu iki yıl içinde Trafikle ilgili sıkıntı yaşamamanız lazım
Cevap
12 Ağustos'ta e sınavı kazandım şuan sürücü kursu bana ekim sonunu bulur direksiyon sınavı diyor. Konya ya üniversitesi gideceğimi söylüyorum ama bizlik bişey yok yoğunluk var diyorlar ne yapmam gerekir. Hem direksiyon dersleri hem direksiyon sınavı için gelip gitmem zor olacak.
Cevap
Aynı şeyden muzdaribim Haziran'da yazildim kursa 11 ağustosta teorik sınava girdim hala bekliyorum Ekim'de deniyor dersler tarih yok adam seçiyorlar tanıdıklarına öncelik veriyorlar sonra da MEB düzenliyor sınav tarihlerini diyorlar ama öncelik kursun elinde benle yazılan biri aynı yerden ehliyetini aldı çoktan zaten sana öncelik verecez ilk sınava katılacaksınız demiş kurs neden tanıdıkları çünkü
Cevap
Direksiyon sınavında ilk dosyamı yaktım.2.Dosyada iki hakkımı kullandım ama kursun hatası sonucu paramı yatırdığım halde sınava yazılmadığım için MEB dosyamı kapatmış.Böylece 2.dosya da yandı.
Tekrar yazılı sınava girdim geçtim ama kurs kalan iki hakkım dışında ki diğer haklarımı kullandırmıyor.
Kendi hatasından dolayı sınav ücretini yatırdığı için ancak önceki dosyada ki 2 hakkını kullanabilirsin diyor.
Dosyamı başka kursa aktarabilirmiyim.?Ne yapmalıyım bana bir fikir verebilirmisiniz.
İkinci yazılı sınav sonucu 4 hakkım daha oldu ama olmaz diyorlar.
Cevap
Dosyanız yanmadan başka kursa kayıt yaptıramazssınız
Cevap
Geçen ay girmem gereken direksiyon sınavım yks ve bayram bahanesiyle ertelendi ve bugün direksiyon sınavına girdim paralel parkta sağ iki lastiğim cizgideydi komisyonun parkin tamamsa cikabiliriz demesini bekledim cevap vermedi lastik cizginin dışına çıkinca cevap verdi sinavdan orda kaldim tecrubeli olmama rağmen araçta kayıt alinmiyordu bunu ispatlayamiyorum ben sinava baslayinca onumdeki sürücü adayi sinyalsiz ayna kontrolsuz onume atladi adayı indirmediler sinavdan gecirdiler kurs yerine gittiğimde 2. Sinavimin 1 ay sonra olacağı soylendi ve sinav tarihi en yakın zamanda almam gerekiyor bir sonraki haftaya da sinav olmasına rağmen geç gireceğim bu durumda ne yapmam gerekiyor
Cevap

Yorum ekle