DİREKSİYON SINAV TARİHLERİ 2023

En çok merak edilen konulardan biri MEB direksiyon sınav tarihleri nasıl belirleniyor sorusudur. İllere göre en yakın direksiyon sınavı ne zaman sorusunun cevabı için okumaya devam ediniz. 2023 Mevzuatına göre yazı güncellenmiştir!

direksiyon sınav tarihleri ne zaman

Direksiyon Sınav Tarihleri
2023 Eylül Ayı Cumartesi oturumu Pazar oturumu
2 Eylül 2023 3 Eylül 2023
9 Eylül 2023 10 Eylül 2023
16 Eylül 2023 17 Eylül 2023
23 Eylül 2023 24 Eylül 2023
30 Eylül 2023  
2023 Ekim Ayı Cumartesi oturumu Pazar oturumu
  1 Ekim 2023
7 Ekim 2023 8 Ekim 2023
14 Ekim 2023 15 Ekim 2023
21 Ekim 2023 22 Ekim 2023
28 Ekim 2023 29 Ekim 2023
2023 Kasım Cumartesi oturumu Pazar oturumu
4 Kasım 2023 5 Kasım 2023
11 Kasım 2023 12 Kasım 2023
18 Kasım 2023 19 Kasım 2023
25 Kasım 2023 26 Kasım 2023

Not: Her bir sınav komisyonunda 12 aday direksiyon sınavına girmektedir.

Direksiyon Sınav Süreci Nasıl İşler?

Aşama-1 Öncelikle sürücü adayı kursa başvuru yapıp elektronik sınavı eğitimi alıyor ve ardından teorik sınava giriyor. İşte burada teorik sınavdan başarılı olan sürücü adayı için direksiyon sınavına girmeye hak kazanıyor. Yani bir sürücü adayı teorik sınavdan başarılı olamadıkça direksiyon sınavına da girmeyi hak kazanamaz. Bu detaya lütfen dikkat ediniz.

Aşama-2 Teorik sınavda başarıyı yakaladığınız anda direksiyon eğitimi süreci başlıyor.

Aşama-3 Direksiyon sınavı eğitimi alınırken, sınav tarihlerinin belirlenme sürecinde tamamen ilçe veya il milli eğitim müdürlüklerinin ilgili birimlerinin takdiri etkin oluyor.

Aşama-4 Sürücü kursu sınav tarihini ve saatini size bildirir. Sınava girebilmeniz için çift onaylı giriş belgesinin sürücü kursundan elden almanız gerekiyor.

Direksiyon Sınavı Merak edilenler:

Direksiyon sınavı eğitimi aldıktan sonra ortalama ne kadar süre sonra sınava girebilirim?

Genel olarak ortalama 4 hafta sonra sınava girebiliyor.

Direksiyon sınavları hangi gün yapılıyor?

Direksiyon sınavları cumartesi veya pazar günü yapılıyor. Sabahtan akşama kadar.

Direksiyon sınavı nerede yapılıyor?

Çok merak edilen konulardan biriside sınavların nerede yapıldığıdır. Sınavlar trafiğe açık evvelden belirlenmiş eğitim ve sınav güzergahlarında yapılıyor. Büyük şehirlerde hemen hemen her ilçenin kendine ait eğitim ve sınav alanı bulunuyor. Eğitim de sınav da bu alanda yapılıyor.

Eğitim yerimden memnun değilim değiştirebilir miyim?

Hayır eğitim ve sınav yerini değiştiremezsiniz.

Direksiyon sınav saatini ve tarihini kendi isteğimle değiştirebilir miyim?

İlçe milli eğitim müdürlükleri kendi planlamaları dahilinde tarih ve saati belirliyor. Bu nedenle değiştirme imkanı bulunmuyor.

Direksiyon sınav tarihi daha ileri bir tarihte olabilir mi?

Evet olabilir. Sürücü kursunda yeterince aday yoksa tarihler değişebilir.

Kalırsam sonraki sınav ne zaman?

Direksiyon sınavında kalan adayın telafi eğitimi alması gerekiyor.. Bir sürücü adayı direksiyon sınavından kalırsa 2 saatlik bir telafi eğitimi alma zorunluluğu var. Gene ilçe milli eğitim planlamasına göre en yakın tarihte tekrar sınava girebilirsiniz.

Direksiyon sınavı kaç dakika sürüyor?

35 dakika sürüyor. 5 dakika aracın genel yapısı, kaputun içindekiler, ışıklandırma sistemi, soğutma sistemi, silecek sistemi, akü, motor yağı ile ilgili sorular soruluyor(Araç Tanıma). Kalan 30 dakika için araç sürüş tekniğiniz 2 gözetmen komisyon üyesi ve direksiyon eğitmeniyle birlikte test ediliyor.

Direksiyon sınav sonucunu aynı gün öğrenebilir miyim?

Direksiyon sınav sonucunda başarılı veya başarısız olduğunuzu aynı gün öğrenebiliyorsunuz. Hatta son değişikliklerle birlikte sınav biter bitmez de sonucunuzu öğrenebilirsiniz.

Direksiyon sınavını kazanırsam ne olur?

Direksiyon sınavını kazandığınız zaman sürücü kursu tarafından hazırlanan sertifikalar milli eğitim müdürlüğüne gönderiliyor. Ardından onaylanıyor ve sertifikanızı aldıktan sonra nüfus müdürlüğüne başvuru yapıp ehliyetinizi alabiliyorsunuz. Sertifikalar 1 hafta 10 gün içerisinde hazırlanıyor. Ehliyetler ise nüfus müdürlüğüne başvuru yaptıktan 1 hafta sonra adresinize gönderiliyor.

Alt kısımda direksiyon eğitmenlerinin destekleriyle özel olarak hazırladığımız yazıyı okumanızı öneriyoruz.

Direksiyon sınavıyla ilgili önerilerimiz nelerdir?

Ülkemizde 2013 sonrasında ehliyet sınavının bütününde köklü değişikliklere gidildi. Bu değişiklikler ciddi bir denetimi de beraberinde getirildi. Sınavlara bakış açısı değişti. Her şey çok önemseniyor. Böyle bir ortamda da sizin bütün süreçleri önemsemeniz gerekiyor.

Sürücü kursunun size vermekle yükümlü olduğu direksiyon eğitimlerine mutlaka katılın. B sınıfı için 14 ders saati eğitimin bile aslında ne kadar az olduğunu eğitimler bitince anlayacaksınız. İlk başta öğrenen için çok komplike bir yapı. Çünkü işin içinde, heyecan, baskı, trafik kuralları gibi önemli değişkenler var. Direksiyon dersleri kaç saat?

Önerilerimiz:

- Araba kullanmayı ne kadar iyi öğrenirseniz o kadar kendinize güvenirsiniz, kendinize ne kadar güvenirseniz heyecanınızı o kadar yenersiniz, heyecanınızı yenerseniz başarılı olma şansınız o kadar artar...

30 Bin sürücü adayıyla yaptığımız, 10 maddelik anket çalışması sonuçları göre adayların yüzde 46(14.900 kişi)'si sınavda ki en önemli faktörün heyecan olduğunu belirtmiştir. Heyecanı yenmenin en kolay yolu ise kendine güvenmekten geçer.

- İzleyin... En güzel yöntemlerden biri izlemektir. Neyi izleyeceksiniz? Abiniz, babanız, arkadaşınız, eşiniz, dostunuz araç sürdüğü zaman dikkatli bir şekilde izleyin. Örneğin yokuşta nasıl kalktığına bakınız, kırmızı ışığa yaklaştığı zaman nasıl ağır yavaşladığına dikkat edin, döneceği zaman nasıl sinyal verdiğine, belli bir devire ulaştıktan sonra nasıl vites değiştirildiğini izleyin, tabelalardaki işaretlere ve uyarılara bakın, arada sorun, eğer şoför hatalıysa hatasını söyleyin vs vs..

Öğrenmek sadece uygulamakla olmaz. Eğer eğitim sürecinize bunları da katarsanız bilerek ve hatta bilmeyerek çok şey öğrendiğinizi anlayacaksınız..

- Teorik sınava hazırlanırken öğrendiklerinizi tekrar edin... Teorik sınavların amacı size kuralları öğretmektir. Öğrendiğiniz kuralları akan trafikte uygulayın. Örneği şehir için trafiğinde hız limitinizi bilin, sollamanın nasıl yapıldığını teoriden uygulamaya geçirin, trafik işaretlerinin ne anlama geldiğini özümseyin. Çünkü teoride öğrendiğiniz her şey sınavda bir başarı kriteri olarak ele alınacak...

- Sınavda puanlama yok.... Bu sınavda puanlama 100 üzerinden verilmemektedir. Adaylar hataları sonucunda Geçti veya Kaldı şeklinde değerlendirilir. Değerlendirme kriterlerine bakmak size fayda sağlayabilir. Puanlamada üç renk var. Mavi renkli maddeler 5 hatada, sarı renkli maddeler 2 hatada ve kırmızı renkli maddeler tek hatada kalma nedenidir.

Puanlamayı incelemek için tıklayınız.

- Yokuşta kalkış, geri geri gelme ve park... Sınavda en belirleyici aşamalar bunlar. Bu aşamaları daha derinlemesine öğrenmenizi öneriyoruz.

Yokuşta kalkarken 2.defa stop etmeden,

Geri geri gelirken kurallara uygun, paralele çizgilerin dışına çıkmadan,

Park ederken bir hamlede park yerine girebilmeli ve park alanı içinde en fazla iki hamlede parkınızı gerçekleştirebilmelisiniz. Direksiyon uygulama aşamalarıyla önemli ayrıntılar için tıklayınız.

- Eğitim aldığınız sırada genelde, araçta siz ve usta öğreticiniz oluyor. Fakat sınavda siz, usta öğreticiniz ve iki komisyon üyesi yer alıyor. Sınavlarda "yokuşta kalkarken" zorlanılıyor. Sebebi araçtaki yük miktarının artmasıdır. O nedenle sınavda yokuşta kalkarken dikkatli olunuz.

- Bineceğiniz arabayı iyi tanıyın. Bineceğiniz arabayı tanımanız sürüş esnasında size esneklik katacaktır. Hem de direksiyon sınavında komisyon tarafından, aracı tanıyıp tanımadığınızın anlaşılması amacıyla sizlere sorular sorulacaktır. Akü nerede, silecekler nasıl açılır, kaput nasıl açılır, yağ nereden konulur, ilk yardım çantasında neler var, arka bagaj nasıl açılır vs. vs. Bu tarz sorulan sorulardan 5 tanesini bilmezseniz başarısız olursunuz. Usta öğreticiniz size bu eğitimi verecektir. Aynı zamanda bu sorular heyecanınızı yenmeniz için bir fırsat olabilir. Komisyonla iletişim kurmanıza yardım eder. Araç tanımayla ilgili yazımızı okumak için tıklayınız.

- 2023 Direksiyon sınavı giriş ücreti 200 TL'dir(MEB'e ödenir). Fakat direksiyon sınavından kalınca işlerin değiştiğini bilmeniz gerekiyor. Bu durumda "zorunlu telafi eğitimi" olarak adlandırılan, 2 saatlik eğitimi almak zorundasınız. 2 saatlik eğitimi sürücü kursu veriyor. Bu eğitim hatalarınızın kapatılması amacıyla yapılan bir eğitimdir. Tam bu noktada ücretler artıyor. Ortalama 800-1000 TL arası bir ücret söz konusu. Direksiyon sınav ücretleri için tıklayınız.

- Direksiyon sınavından geçersem... Eğer sınavdan geçerseniz 2 hafta içinde sürücü dosyanız hazırlanıyor. Harç ücretlerini ödeyip, Emniyetten randevu alarak sürücü dosyanız ile başvuru yapıyorsunuz. Başvuru yaptığınız anda "Geçici ehliyet" veriliyor. Yani direksiyonu geçtikten sonra 2 hafta içinde ehliyetinizi alabilirsiniz... 15 gün içinde de ehliyetiniz adresinize geliyor. Geçici ehliyet belgesi için tıklayınız.

Herkese başarılar.

Yorumlar

kursumda 7 ders verildi sadece bunun hakkını arayabilir miyim
Cevap
bişey sorcam ben 20.03.2022 de geçtim sınavı e devlette aday sürücü yazıyor 20.03.2024 de me stajyerlik bitmiş oluyor
Cevap
2 Yıl Stajer sürücü oluyorsunuz 2 yıl sonunda alıyorsunuz ama bu iki yıl içinde Trafikle ilgili sıkıntı yaşamamanız lazım
Cevap
İki yıl 2024 de dolmuş mu olacak yani
Cevap
Mayıs 18 de kursa yazıldım temmuz 12 de elektronik sınava girdim ve geçtim ama hala direksiyon eğitimim başlamadı her sorduğum da biz size haber vereceğiz diyorlar
Cevap
12 Ağustos'ta e sınavı kazandım şuan sürücü kursu bana ekim sonunu bulur direksiyon sınavı diyor. Konya ya üniversitesi gideceğimi söylüyorum ama bizlik bişey yok yoğunluk var diyorlar ne yapmam gerekir. Hem direksiyon dersleri hem direksiyon sınavı için gelip gitmem zor olacak.
Cevap
Aynı şeyden muzdaribim Haziran'da yazildim kursa 11 ağustosta teorik sınava girdim hala bekliyorum Ekim'de deniyor dersler tarih yok adam seçiyorlar tanıdıklarına öncelik veriyorlar sonra da MEB düzenliyor sınav tarihlerini diyorlar ama öncelik kursun elinde benle yazılan biri aynı yerden ehliyetini aldı çoktan zaten sana öncelik verecez ilk sınava katılacaksınız demiş kurs neden tanıdıkları çünkü
Cevap
erteletme yapılmıyor kursunuza söyleyin size öncelik tanısın üniversitelilere öncelik tanıyorlar
Cevap
Ben ehliyet sınavına gırdım ama daha hıc direksiyon a gırmedım surucu kursundan memnun degılım eger bu dosya yanarsa tekrar Baska surucu kursuna geciş yaparsan yazılıya bıdaha gırıyoz mu
Cevap
soruma cevap verebilirmisiniz
Cevap
giriliyor tekrar yazılıya bizim kursta bi kadın manuelle başka kursta dosya yakmış ikinci dosyada otomatik için bizim kurstaydı kadın tekrar yazılıya girdi
Cevap
ya bişey sorcam otomatikle 3 cüde geçtim çevremdeki bazı arkadaşlarım diyor ki otomatik çok kolay nasıl ilkte yada 2 cide geçemedin diye soruyorlar böyle sormaları doğru bişey mi
Cevap
Tabiki de yanlış onların belki ehliyetleri yoktur belkide senden fazla sınava girmişlerdir siz onlara takılmayın heyecan olunca kalır insan bilmediği için değil...
Cevap
Değil tabiyki her insanın kapasitesi farklı sınav heyecanı var panik yapıyorsunuz ister istemez .çevrenizi umursamayın ehliyeti aldınız sonuçta .
Cevap
Tabiki doğru değil. Otomatik vites Manuel e göre daha rahat doğru. Ama sınav uygulamaları sadece vites ile olmuyor
Cevap
arkadaşlar bişey sorcam ben otomatik kullanıyorum terlikle kullanmamı önerirmisiniz
Cevap
Kullanmasını tam bilmiyor iseniz bir süre ayaklanın sürmenize tavsiye ederim ayaklarınız Gazi ve freni daha iyi algılar beyniniz alışır
Cevap

Yorum ekle