Araç Göstergeleri, İkaz Işıkları ve Arıza İşaretleri

Bu yazımızda sizler için araçlarda bulunan en önemli ikaz ışıklarını ve gösterge panellerini derledik. Günlük hayatta araç kullanırken bilmeniz gereken ikaz ışıkları hakkında ayrıntılı olarak bilgi sahibi olmanız amaçlanmıştır. 

araç ikaz ışıkları

İKAZ IŞIKLARI SIRASIYLA 

1- Fren sisteminde hidrolik seviye düşüşü veya bir arıza olduğunu bildirir bazı araçlarda el frenin çekik olduğu anlamında da kullanılır. Ortasında ünlem(!) değil de "P" işareti olsaydı el freninin çekik olduğunu bildirir(otomatik vites araçlarda). Eğer ortasında ABS yazsaydı ABS fren sisteminde bir problem olabileceğini bildirir.

2- Park lambalarını ifade eder. Yeni araçlarda arkada 1 adet park lambası bulunur ve rengi beyazdır.

3- Dörtlülerin açık durumda olduğunu gösterir. Genelde acil durumlarda, duraklamalarda ve park ederken kullanılır.

4- Ehliyet kemerinin takılı olup olmadığını belirler. Yeni araçlarda ehliyet kemeri takılmadığında sürücü ehliyet kemerini takana kadar öter.

5- Arka sis lambalarının açık olduğunu gösterir. Sis lambalarını açınca ön ve arka sis lambaları otomatik olarak devreye girer. Sis lambaları her araçta bulunmayabilir.

6- Benzin durumunu gösterir. Azaldığında sarı renk ve bitmek üzere olduğunda kırmızı renge döner. Araçtan araca fark etmekle birlikte sarı yandıktan sonra 20 ile 40 km arasında gidilebilir. En yakın istasyonda benzin almak gerekir.

7- Dizel araçlarda bulunur, ısıtma bujisi ikaz ışığıdır. Araç çalıştırıldığında sönmesi beklenen önemli ikaz ışıklarından biridir. Ehliyet sınavlarında sorulmaktadır.  Silindir içindeki soğuk havanın ısınarak motorun kolaylıkla çalışmasına yardımcı olur. 

8- Hava yastığı ikaz ışığı: hava yastıklarında herhangi bir problem varsa bunu bildirir. Aracın cinsine göre  ön yan ve arka tarafta bulunmaktadır.

9-  Fren balatalarının aşırı ısındığını gösterir. Özellikle gereksiz yere hızlanıp gereksiz yere frene basıldığında balatalar çok ısınır. Isınmayla fren balataların tutuş kabiliyetleri bir nebze olsun azalır.  

10- Aracın dörtlülerinin yanmasını sağlar.

11- Sol sinyali ifade eder. Direksiyon toplandığında kendiliğinden direksiyon sinyali kapanır. 

12- Ön sis lambalarının açık olduğunu gösterir. Yağmurlu, sisli ve görüşün az olduğu havalarda kullanılır. Diğer zamanlarda kullanmak yasaktır.

13- Motor yağı ikaz ışığı : Araç çalıştırıldığında sönmesi beklenen önemli ikaz ışıklarından biridir. Yağ basıncının yeterince olmadığını ve motor karterlerinde yeterince yağ olmadığını gösterir. Yolda giderken ışık yanarsa hemen kenara çekilmeli ve motor yağ seviyesi kontrol edilmelidir.  Motor yağı hayati öneme sahiptir. Çünkü motor hareketini yağların sağladığı sürtünmesiz ortam sayesinde tamamlar. Motor yağı azalmışsa veya kalmamışsa motor çok ciddi zararlar görebilir.

14-Akü ikaz ışığı : Akü akım değeri düşük olduğunda çalışır. Araç çalıştırıldığında akü ikaz ışığını sönmesi beklenir.

15- Uzun farların açık olduğunu gösterir. Uzun farkların rengi genelde mavidir. Gereksiz yere uzun farların yakılmaması gerekir ve ceza gerektirir. Bununla birlikte gerektiği zamanlarda da uzunları yakmamak ceza gerektirir. 80-120 metre arası bir mesafeyi kolaylıkla aydınlatır.

16- Motor hararet(sıcaklık) göstergesi : Motorlar soğutma suyu ile soğutulur yaşanacak problemler neticesinde oluşabilecek olumsuz durumlarda motor yeterince soğutulamazsa aşırı sıcaklıktan dolayı hararet yapar. Hararet motoru tabiri caizse mahveder. Aracınız eskiyse sık sık bu göstergeye bakmalısınız. Aynı zamanda uzun yola çıkarken motor soğutma suyuna ve genel olarak soğutma sistemin işlevselliğine mutlaka bakmalısınız. 

17- Kısa far göstergesi : Kısa farkların açık olduğunu gösterir. 20-40 metre arasını gösterir. Rengi yeşildir. 

18-  Motor kusuru ikaz işareti: Motorda oluşabilecek herhangi bir problemi gösterir. Araç çalıştırıldığında sönmesi beklenir. Araç hareket ettikten sonra çalışırsa kenara çekilerek gerekli önlemler alınır. 

19-  Sağ sinyal lambası : Yanıp sönmesi sinyal lambasının açık olduğunu gösterir. 

20- Arka cam rezistansı işareti: Arka cam rezistansının açık olduğunu gösterir. Araçta oluşacak buğu ve camda oluşabilecek donmaları engellemek için kullanılır. Yazın kullanılması yanlıştır. Elektriksel yolla camın ısınmasını sağlar. 

21- Düşük seviye silecek suyu uyarı işareti: Özellikle yeni araçlarda silecek suyu azaldığında bu uyarı ışığı devreye girer.