Aday Sürücülerin Uyulması Gereken Kurallar Nelerdir?

aday sürücü
Aday sürücü kavramı Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle ortaya çıkmıştır. 2024 yılı itibariyle bu değişiklikler uygulanmaya devam etmektedir. Bu makalede sizlere aday sürücü (stajyer ehliyet) uygulaması hakkında bilmeniz gereken tüm detaylar en ince ayrıntısına kadar anlatılmıştır. Ayrıca aday olup olmadığınızı ve adaylığınızın ne zaman biteceğini yazımızın devamında nasıl sorgulayacağınız anlatılacaktır.

Adaylık süresi kaç yıldır?

Stajyer sürücülük süresi 2 yıldır.

Aday sürücülük nedir?

- Stajyer sürücülük uygulamasında aday sürücü, üstte belirtilen 2 yıllık süre boyunca 75 ceza puanına ulaşırsa, sürücü belgelerine el koyulacak ve psikolojik durumunun tespiti için psikoteknik testine girmesi gerekecektir. Psikoteknik belgesi aldıktan sonra sürücü kursuna başvurarak tekrar sürücü belgesi alması gerekecek.

75 Ceza puanı nasıl doldurulur?

Sık yapılan hataların ceza puanları:

- Trafikte seyrederken telefonla konuşmak : 10 Ceza puanı

- Kırmızı ışıkta geçmek : 20 Ceza puanı

- Emniyet kemerini bağlamamak : 15 Ceza puanı

- Hız sınırını aşmak : 10 Ceza puanı

- Muayenesiz araç kullanmak : 10 Ceza puanı

- Park yasağına uymamak : 20 Ceza puanı

- Yayaların geçiş üstünlüğü olan yerlerde, yayalara izin vermemek : 20 ceza puanı

- Şerit izleme kurallarına uymamak : 20 Ceza puanı

Yorum: 75 ceza puanına ulaşmak, 3-4 hata yapmanız durumunda gerçekleşebilir (Yapılan hatanın ceza puanına göre). 

Yönetmeliği göre üst üste yapılan hatalar:

-İki yıl boyunca ;

-Üç kez trafik ışıklarının ihlal edilmesi,

-Hız limitlerinin üç defa ihlali,

-Sağa- sola, dönel kavşaklarda yayalara, bisiklet kullanıcılarına geçiş hakkının 3 defa ihlal edilmesi,

-Okul geçitlerinde öğrenci geçişlerinin ihlal edilmesi,

-Emniyet kemerinin 3 defa takılmaması,

-Araç cinsine bakılmaksızın 0,20 promil alkol ile yakalanmak,

-Ölümle sonuçlanan trafik kazalarında asli kusurlu olmak durumlarında sürücü belgesi iptal edilir.

Not: Yönetmelikteki en katı madde alkol üzerinedir. Yönetmelikte açıkça sürücü adaylarının kesinlikle 0,20 promil üstünde olacak şekilde alkollü araç kullanmaması istenmektedir. 

Adaylık Bitince Ceza Puanı Nasıl İşler?

- Normal bir sürücü için yasada: "100 Ceza puanına ulaşan şoförün 2 ay belgesi alınır. Kurs eğitimi alır. İkinci defa 100 Ceza puanını dolduran şoförün belgesi 4 ay süreyle elinden alınır, sürücü kursunda tekrar ders alır ve psikoteknik testine girer. Üçüncü defa 100 puanı aşarsa mahkemeye sevk edilir.

- Stajyer sürücü yanında biri olmadan şehir dışına çıkabilir mi? Evet çıkabilir. Daha önce yalan haberler yapılıp insanların kafaları karıştırıldı.  Aday sürücünün yanında tecrübeli birinin olmasına gerek yok kurallara uymak koşuluyla dilediği gibi aracına binebilir.

Aday sürücü olduğumu nasıl anlarım?

İnsanlarda şöyle bir algı oluştu aday sürücü ehliyetlerinin farklı olacağı zannediliyor. Hayır öyle bir durum yok. Hatta sürücü belgeleri üzerinde kişinin aday sürücü olduğunuzu işaret eden herhangi bir ibare dahi bulunmuyor. Sistemsel olarak emniyet kayıtlarında aday sürücülük bilgisi yer alıyor. 

İki sene sonunda herhangi bir kusurunuz yoksa kendiliğinden aday sürücülüğünüz kalkacak. Kart yenilemenize gerek yok. Herhangi bir başvuru veya ücret ödemenize de gerek yok. Şu an için uygulama bu şekilde gelecekte değişip değişmeyeceğini birlikte göreceğiz.

Aday sürücülüğü nasıl sorgularım?

E-devlet üzerine gelen bir hizmet sayesinde aday sürücülük durumunu ceza puanlarınızla birlikte görebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken bu linkten e devlet sayfasını ziyaret ediniz. Aşağıdaki gibi bir ekran üzerinden adaylık durumunuzu görebilirsiniz.

Stajyer sürücülük kimler için Geçerli? 

Hayır bu yasa 2016 yılından itibaren "ilk defa sürücü belgesi alanları" kapsıyor. Daha önce belgesi olup sınıf yükseltenleri veya başka bir sınıftan sürücü belgesi alacakları kapsamıyor. 

Bu yasa sürücü belgesi alanları ve herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanları ilgilendiriyor.

Bunları da okuyunuz:

Otomatik vites ehliyeti hakkında bilgi

B sınıfı ehliyet

Motor ehliyeti alma

Yorumlar

Merhaba kurstan aldığım belgelerle ilk gün ehliyetimi çıkarttım ve elimde 2 tane dosya kaldı,e devlette aday sürücünün karşısında evet yazıyor ve 2 yılım dolmak üzere o dosyalarla her hangi bir işlem yapmalımıyım yoksa 2 yılın dolmasınımı bekliyim :? aklıma çok takıldı cevaplarsanız çok iyi olur teşekkürler :)
Cevap
Merhabalar.. Ben B sınıfını yeni aldım C sınıfı da almak istiyorum. Bunun için belirli bi süre var mı ? Stajyerlik bittikten sonra ancak alabilirsin diyenler var. B'yi aldıktan sonra hemen C sınıfı da alabilir miyim yoksa belirli bi süresi var mı ? Teşekkürler..
Cevap
Merhaba, A1 ehliyetim var ve 2 yıl dolmadan 80 puanım oldu bu sebeple ehliyetim bugün alındı, geçen hafta B ehliyet sınavlarını bitirdim fakat henüz çıkarttırmadım. şu an ne yapmam gerekiyor. Teşekkür ederim.
Cevap
Hocam benim ehliyet 1999 aldım ehliyetimde aday surucumu hayir yaziyo bilgi ala bilirmiyim
Cevap
2016 yılından sonra ehliyet alanlar 2 yıl boyunca aday sürücü oluyor. eski sürücüleri ilgilendiren bir durum değil.
Cevap
Merhaba bende B ehliyeti var 2 yıl dolunca stajyerlik kalkiyor yeni C sınıf yükseltince stajyer tekrar mi başlıyor ? Teşekkürler ☺️
Cevap
Hayır stajyerlik bir defaya mahsus olur.
Cevap
Hocam merhaba ben ehliyetimi ( İlk belge tarihi ) 19/08/2020 de aldım yaklaşık 2 hafta önce e devletten baktığımda aktif 20 ceza puanım vardı ve bu gün baktığımdada aktif ceza puanı 0 diyor 26/08/2022 stajyer sürücü süresini doldurduğum içinmi böyle oldu ve anlattığımda dogruysam normal ehliyette ceza puanım ne süreçte nasıl işler ?
Cevap
Stajyer süresi dolunca puanlar silinmiş. zaten sürücüler için puan sınırı yıllık olarak 100 dür. bir yıl dolunca silinir.
Cevap
Hocam ben tır şoförü yum ehliyetim stajyer bitmesine ekimin onunda tonajdan ceza yersem ehliyettien puan düşerim 20puanım var 2sefer hızdan ceza yedim
Cevap
Ağırlıkla ilgili cezalarda ceza puanı bildiğim kadarıyla yok. Sadece Ağırlık ve boyutları bakımından taşınması
özel izne bağlı olan eşyayı izin almadan
yüklemek, taşımak ve taşıttırmak sebebiyle ceza kesilirse 15 ceza puanı var.

İlgili ceza kodları : 65/1-b(a), 65/1-b(b), 65/1-b (c), 65/1-b (d), 65/1-b (e), 65/1-c
Cevap
Ben ocak 2020 aldım ilk ehliyetimi arabayı sonra sonra komyon ehliyetini iki yıl dolmadan kazandım ama daha ehliyeti cıkaramadım stajerligim sıfırdan başlıyomu yoksa bittimi bana kursta 2 sene daha beklememi söylediler stajerligin bitmesi icin saçma degilmi acaba
Cevap
1 yıllık stajyer ehliyetim var.
Stajerlik süresi içerisinde C ve CE ehliyeti alabilir miyim?
Yoksa 2 yıl geçmesi mi gerekiyor?
Cevap
21 Yaş şartı var C ve CE için. Eğer yaş uygunsa stajyer olmak yeni bir ehliyet almaya engel değil. Stajyerlik ise ilk alınan ehliyet tarihinden itibaren 2 yıldır. Yeni sınıflarda stajyerlik süre dolunca sıfırdan başlamaz.
Cevap
Hocam merhaba ben 0.29 promil alkol ile stajyer ehliyetimi kaptırdım daimi iptal oldu. Fakat yeniden ehliyet almam için 6 ay beklemem gerektiği söyleniyor. Nedir doğrusu bilen aydınlatabilir mi?
Cevap
Evet doğru söylüyorlar 6 ay sonra tekrar alman gerekecek
Cevap

Yorum ekle