Dyno(Dinamometre) Testi Nedir? Ne İşe Yarar?

dyno test nedir

Günümüzde otomobil alım satım işlemlerindeki en büyük sıkıntılar genellikle motorlu araç alımında yaşanmaktadır. Öyle ki kendi aracını satmak isteyen kişinin sahip olduğu otosunun teknik ve donanım güvenirliliğini karşı tarafa ispat etmek durumunda kalmasıdır. Bunun yanında tanımadığı kişilerden araç satın alacak olan kişilerin otonun teknik ve diğer donanım bilgilerinin satıcının söylediği gibi veya aracın geçmişine dair yapılan sorgulamalardaki gibi olup olmadığı noktasında tereddüt yaşamaktadırlar.

İkinci el araç alım satımlarında yaşanan bu sıkıntı artık tarihe karışıyor. Bundan böyle hem aracını satacak olan hem de araç alamı yapacaklar için oto ekspertiz servisleri garantili aracın teknik ve diğer donanımları hakkında rapor sunuyorlar.

Oto Ekspertizleri Ne İş Yapar?

Herhangi bir konunun uzmanı tarafından yapılan incelemeye ekspertiz denir. Ekspertiz işlemlerine ve güvenilir bir şekilde bu hizmeti veren olan kişilere en çok ikinci el oto alım satım işlemlerinde ihtiyaç duyulmaktadır. Son yıllarda insanların ikinci el araç alım satımları sırasında yaşamış olduğu sıkıntıların azaltılması ve tamamen ortadan kaldırılması için özel olarak hizmet veren oto ekspertizleri bulunmaktadır. Bu firmalar ikinci el araçları teknik ekipman, yeni nesil cihazlar ve robotlar yardımıyla uzman kişiler tarafından çeşitleri test ve muayenelere tabi tutmak suretiyle detaylı bir ekspertiz raporu hazırlamaktadırlar. Yapılan tüm işlemler neticesinde oto ekspertiz hizmeti veren firmalar talepte bulunan araç sahiplerine bağımsız ve tarafsız olarak hazırlanmış yazılı ve onaylı bir adet rapor takdim ederler.

Oto Ekspertizleri Araçların Hangi Aksamlarını Kontrol Ediyor?

Oto ekspertizleri, ikinci el araç alım satımı sırasında alıcı ve satıcı taraf arasında bağımsız ve tarafsız bir gözlemci olarak aracın tüm açık ve gizli kalmış kusurlarını teknik ve uzman gözüyle test ve muayene ettikten sonra garantili bir rapor sunma işlemini yaparlar. Alanında uzman olan kişiler tarafından çeşitli teknik ekipman ve cihazlar vasıtasıyla araçların aşağıda sıralanan teknik ve donanımlarını kontrol ederler.

  • Kaza ve hasar durumu
  • Motor ömrü, performansı ve aksamları
  • Güç aktarma organlarının durumu ve kayıpları
  • Kaporta, gövde ve boya kontrolü
  • Elektronik ve elektrik akşamların kontrolü
  • Karoser ve şase kontrolü
  • Ön düzen ve direksiyon sisteminin durumu
  • Lastik ve jantların kontrolü
  • Araç içi mekanının ve konforunun kontrolleri
  • Mekanik akşamların kontrolleri
  • Fren sistemi kontrolleri

Oto ekspertiz firmaları tarafından yapılan bu işlemler genellikle alanında uzman ve teknik donanıma sahip kişilerce gözle ve çeşitli cihazlarla yapılır. Yapılan bu işlemlerde en dikkat çekici olanı ve araç alım satımını yapan kişiler dikkat ettiği konu aracın tek güç kaynağı ve kalbi olan motor aksamının ve performansının kontrolüdür. Araç sahipleri kadar ekspertiz raporu veren firmalarında dikkat ettiği motor konusunda en güvenilir bilgiyi ekspertiz dinamometre veya diğer adıyla dyno testi vermektedir.

Expertiz Dinamometre(Dyno) Testi Nedir?

Dinamometre testi, bilgisayarlı bir donanıma sahip olan dyno test cihazı tarafından aracın motor performansını, elde edilen gücün güç aktarma organlarına ne kadar aktarıldığını ve buralardaki güç kayıplarının ölçüldüğü testtir. Oto ekspertiz hizmeti veren firmaların hassasiyetle üzerinde durduğu test ve muayenelerin başında motor performansının ölçümü ve bu aksama bağlı kontroller gelmektedir. Dyno test cihazı sayesinde ikinci el araçların motor beygir gücü, tork ve ivmelenme ölçümleriyle motor yorgunluğunun karşılaştırılması, vites kutusu ölçümü, vites geçişleri ve vuruntu tespitleri de yapılan testler arasındadır. Bu testin bir diğer amacı da motorda elde edilen gücün tekerleklere ne kadar iletildiği ve aradaki kayıpların tespit edilmesidir.

Örnek Test:

dyno test örnek

dyno test örneği

dyno test örnekleri

Dyno Testi Nasıl Yapılır?

Dyno test cihazı aracın lastiklerini iki yönlü olarak kavrayabilecek şekilde silindir aksamlarına sahip ve bilgisayarlı ölçüm yapabilen bir adet cihazdır. Bu cihaz sayesinde aracın motor performansı ve aracın lastiklerine kadar iletilen güç verileri kontrol edilmektedir.

Dyno testini yapacak olan ekspertizler ilk olarak aracın güç aktarma sistemini kontrol etmelidir. Testi yapılacak olan araç önden mi çekişli, arkadan mı itişli yoksa 4x4 aktarıma mı sahip bunun tespitinin yapılması gerekir. Tespitin yapılmasından sonra araç dyno test cihazının üzerine çıkartılarak aktarıma sahip olan lastikler silindirlerin üzerine oturtulur.

Silindirler üzerinde bulunan aracın normal yol koşullarında hareket ediyormuş gibi testinin yapılması için ilk olarak ön bölümüne hava akım cihazı yerleştirilir. Bu cihaz aracın tam gazda çalıştırılacağı sırada motorun aşırı ısıya maruz kalmaması için soğutulmasına ve normal koşullardaki gibi hava akımına maruz kalmasını sağlar.

Dinamometre testi sırasında aracın herhangi bir şekilde kaymaması, ileri veya geri hareket etmemesi için ön, arka, sağ ve sol taraflarından emniyet gergili kemerlerle sıkıca bağlanması gerekmektedir. Bu emniyetin alınmasının sebebi test sırasında aracın hızı tam gazda 150 ile 250 km hızlara çıkacak olmasıdır. Bağlantı kemerleri sayesinde yüksek hıza çıkarılan aracın aniden savrulması veya herhangi bir yere çarpmasının önüne geçilmiş olunur.

Test için tüm önlemlerin alınmasından sonra dyno test cihazı üzerinde yer alan araca uzman kişi biner ve aracı motorunu çalıştırır. Kontak anahtarının hareketiyle birlikte test verileri bilgisayar programına kaydedilmeye başlar. Özellikle motorun ilk hareketindeki tepkileri, rölantideki çalışma devri ve diğer bilgiler aktarılmaya başlanır.

Aracın motor aksamının performansı, ivmelenmesi ve diğer değerlerini değişik viteslerde görmek için uzman kişi testi aracın tüm viteslerini denemek suretiyle maksimum hıza çıkacağı ana kadar gaz pedalına basmak suretiyle test eder. Tam gazdaki kontrol turbo beslemeli motorlarda turbonun kesildiği ana kadar devam etmekte olup kesilme işlemiyle birlikte dyno testi bitirilir. 

Dyno Testinde Yapılan Kontrollerin Bilgisayardan Çıkarılması İşlemi

Dinamometre testini gerçekleştiren ekip aracın önünde bulunan hava akım cihazını kaldırır, tüm bağlantılarını söker ve aracı dyno test cihazından indirerek sıradaki ekspertiz işlemi için diğer bölüme alır. Dyno test cihazında yapılan işlemlerin tamamı bilgisayara kaydedildiği için araç sahibine bu verilerin rapor şeklinde verilmesi için firma tarafından kâğıda dökülür. Dyno testine ilişkin raporda aşağıdaki veriler çıktıya aktarılır.

  • Motor performans grafikleri
  • Tork, güç ve ivmelenme grafikleri
  • Beygir gücü verileri
  • Motorun yorgunluğuna bağlı direnç değerleri
  • Güç aktarma organlarının durumu
  • Motordan tekerleklere iletilirken ki güç kayıpları
  • Ekspertiz tarafından yapılan diğer test ve muayenelerin sonuçları