Ehliyet Sınavını Kazandıktan Sonra Yapılacak İşlemler

 

Sürücü adaylarının merak ettiği hususların başında ehliyet sınavını kazandıktan sonra yapılacak işlemler gelir. Direksiyon sınavı geçtikten sonra sürücü sertifikalarının onaylanma süreci ve haliyle sertifika dönüşüm süreci başlıyor.


Ehliyet Sınavını Kazandım Sürücü Belgesini Nasıl Alırım?

Sürücü sertifikasını alabilmek için ön koşul sırasıyla; teorik ve direksiyon sınavında başarılı olmaktır. Bu iki sınavda da başarılı olunması durumunda sürücülere, Milli Eğitim Bakanlığı'mca onaylanan ve 2 yıl geçerliliğe sahip ehliyet sertifikası verilmektedir. Bu sertifikayı sürücü belgesini alabilmek için kullanılacaktır. Yani Motorlu Taşıt Sürücü Sertifikası kullanabilmek için değil sürücü belgesi alabilmek için kullanılacak bir belgedir. Ehliyet sertifikasıyla araç kullanmanın cezası vardır. Bunu da hatırlatmak isteriz.

 

Sürücü Sertifikası Ne Kadar Sürede Hazır Olur?

Direksiyon sınavını başarıyla tamamlayan sürücü adayı sürücü sertifikası almaya hak kazanır. Sertifikanın takibi e-devlet üzerinden yapılmaktadır. Ortalama bir hafta gibi bir sürede sertifika sistemde görünecektir. 

https://www.turkiye.gov.tr/milli-egitim-motorlu-tasit-surucu-sertifikasi-sorgulama

E-devlet örnek sorgu

 

Sürücü Belgesi Randevusu Ne Zaman Alınmalıdır?

Sürücü belgesi iş ve işlemleri Nüfus Müdürlüklerinde yapılmaktadır. Herhangi bir nüfus müdürlüğünde sürücü belgesi çıkarılabilmektedir. Sürücü sertifikası e-devlet üzerinde işlendikten sonra artık sertifika dönüşüm işlemlerine başlanabilmektedir. Nüfus müdürlüğüne giderken sertifikanın çıktısının alınmasına gerek yoktur. Çünkü NVİ sistemlerinde sertifika görünmektedir. Sertifika sisteme düştükten sonra NVİ portalından randevu alınabilmektedir.


Sürücü Belgesini Almak İçin Hangi Belgeler Gereklidir?

Sürücü belgesi başvurusu için randevu alınması gerekmektedir. Çünkü nüfus müdürlüklerinde randevuz işlem yapılmamaktadır. Sürücü belgesi başvurusuna giderken sürücünün yanında bulunması gereken evraklar şunlardır;

  • Nüfus cüzdanı veya kimlik kartı
  • Sürücü sağlık raporu
  • Son altı ay içerisinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Kan grubu kartı (Sağlık Raporunda yer almıyorsa)
  • Sürücü belgesi değerli kağıt ve harç bedeli ile vakıf payının yatırılması

 

Sürücü Belgesi Harç Ücreti Nedir? Nasıl Yatırılır?

Sürücü belgesini alabilmek için ödenmesi gereken ücretler vardır. Bu ücretler;

a) Her sürücü sınıfında farklılık gösteren harç ücreti,
b) Sürücü belgesi kart ücreti,
c) Polis yardımlaşma Vakfına ödenen katkı bedelidir.

Unutulmamalıdır ki Nüfus Müdürlüğüne gitmeden önce sürücü belgesi harçlarının ödenmesi gerekmektedir. Nüfus müdürlüklerinde ödeme kabul edilmiyor. Başvuru tarihinden önce harç ücretlerini anlaşmalı bankalara ödenmelidir.


Başvurusu Sonrası Sürücü Belgesi Ne Zaman Teslim Edilir?

Sürücü belgesi başvuru işlemini yaptıktan yaklaşık 1 hafta kadar sonra başvuru esnasında belirtilen adrese posta yoluyla gönderilecektir. Bu süre zarfında araç kullanabilirsiniz çünkü NVİ tarafından sürücülere geçici sürücü belgesi verilmektedir.

 

Mutlaka okuyun: 

Sürücü Belgesi Harç Ücreti

Sürücü belgesi randevusu nüfus müdürlüğünden nasıl alınır?