MOTOR NEDEN YAĞ YAKAR? İŞTE CEVABI!

Bu yazının içeriği:

Motor neden yağ yakar? Nasıl anlaşılır? Emme subaplarının ve segmanların önemi nedir? Üfleme ve yağ yakma arasındaki ilişki nedir? Egzozdan duman atma yağ yakma belirtisi mi? Gibi sorularınıza uzman görüşüyle cevap vereceğiz.

motor neden yağ yakar

Motorlarda Neden Yağ Kullanılır?

Bilindiği üzere motorların içerisinde birden çok hareketli parça bulunmakta ve gücün üretilebilmesi için bu parçaların birbirleriyle temas halinde olmasından dolayı oldukça yüksek bir sürtünme yaşanmaktadır. Meydana gelen sürtünme ise hem parçaların birbirlerini aşındırmasına hem de ortaya yüksek ısı çıkmasına sebep olmaktadır. Aşınma ve yüksek sıcaklığın önüne geçebilmek için ise motorlarda yağ kullanılır. Kullanılan yağ mekanik parçalar arasında ince bir tabaka oluşturarak sürtünme miktarını minimum seviyeye düşürür.

Yağın kalitesi ve verimi zamanla azaldığı için ise periyodik olarak bu yağın tamamen değiştirilmesi gerekiyor.

Periyodik olarak yağ değişiminin haricinde bazı araçlarda yağ miktarının azaldığı ve üzerine ekleme yapılması gerektiği görülüyor.

Tam da bu noktada motorun yağ yakma konusuna giriş yapmış bulunuyoruz.

Motor Neden Yağ Yakmaya Başlar?

Bilindiği üzere motorun içerisinde gücü ve dolayısıyla hareketi üreten pistonlar yer alıyor. Bu pistonların hareketi esnasında sürtünmeyi azaltmak için kullanılan yağ pistonların alt kısmında bulunmaktadır. Pistonların üst kısmında ise hava ve yakıt karışımı yer alır. Zaman içerisinde yaşanan aşınmalardan veya başka sebeplerden dolayı yağ pistonun üst kısmına geçerek hava ve yakıt karışımının içerisine dahil olmaktadır. Böylelikle yağ yakma dediğimiz olay gerçekleşmiş olur.

Yağ Neden Hava Yakıt Karışımına Dahil Olur?

•Tüm sebeplerden önce 500 bin kilometreyi geçmiş ve 30 yaşından büyük araçlarda yağ yakma olayı normal karşılanabilir.

•Motorun uzun süre boyunca yüksek devirde çalışması neticesinde segmanlardan yağ kaçağı meydana gelebilir.

•Pistonların ucunda yer alan segmanlar zaman içerisinde kullanıma bağlı olarak gevşemekte ve bu sebepten dolayı da yağ üst kısma çıkabilmektedir.

Emme supaplarında meydana gelen arızalar da yağ yakmaya sebep olabilir.

Motorun Yağ Yakmaya Başladığı Nasıl Anlaşılır?

Motor yağ yakmaya başladığı andan itibaren sürücünün fark edebileceği belirtiler de ortaya çıkmaya başlar. Belirtilerin fark edilmesiyle birlikte mutlaka gerekli tamir veya bakım işlemlerinin yapılması tavsiye edilmektedir. En yaygın olarak motor yağ yakma belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz;


•En temel belirti motor yağının miktarında meydana gelen azalmadır. 

•Araçların egzozlarından çıkan gazın rengi ve cinsi arıza belirlemede büyük bir kolaylık sağlar. Yağ yakan bir motorun egzozundan da mavi duman çıkar.

Mavi dumanın yanı sıra gri dumanın çıkmaya başlaması da yağ yakmaya işaret edebilir.

•Motor tamamen kapalıyken yağ çubuğuyla periyodik olarak yapılan kontrollerde yağ miktarında azalma varsa aracın yağ yaktığından bahsedebiliriz.

•Yağ kapağı motor çalışır durumdayken açıldığında her hangi bir üfleme meydana geliyorsa aracın yağ yaktığından söz edilebilir. Ayrıca yaşanan bu üfleme pistonlardaki aşınma durumu ile ilgili de bilgi verebilir.