Plaka Yenileme, Gerekli Evraklar ve Ücretler 2023

plaka yenileme

Araç sahiplerinin keyfi isteklerine göre veya son yapılan değişiklikle birlikte ağır kusurlu sayılabilecek plakalar için yenileme işleminin nasıl yapıldığına dair tüm bilgileri sizlerle bu yazımızda paylaştık.

Aracınızda bulunan plakanın çeşitli sebeplere bağlı olarak yıpranması, hasar görmesi ve ağır kusurlu sayılabilecek hallerden dolayı plaka yenileme işlemlerini başlatabilirsiniz.

Plaka yenileme işlemi ile plaka değiştirme işlemleri birbirleriyle karıştırmamalıdır. Her iki işlemin statüsü farklıdır. Kaybolma, çalınma, okunamayacak şekilde zarar görme durumlarında plaka yenileme işlemi yapılır ve plaka üzerindeki rakam ve harfler değişmez yenisi verilir. Fakat plaka değiştirme işleminde plaka numaraları değişir. Plaka değiştirme işlemi daha çok ikinci el araç alımlarında sürücünün mevcut plakayı beğenmeyip yeni bir plaka satın almak istemesiyle yapılabileceği gibi, adres değişikliği neticesinde de sürücüler tarafından tercih edilebiliyor.

 

Araç Plaka Yenileme Nasıl Yapılır?

Aracındaki plakayı yenilemek isteyen vatandaşlarımızın izlemesi gereken üç adım bulunmaktadır.

  • Plaka yenileme gerekli evraklarının hazırlanması, 
  • Noter işlemleri,
  • Şoförler Odası Plaka Basım Merkezinden plakanın basımının yapılıp alınması aşamalarıdır.

 

Plaka Yenileme İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

  • Araç sahibinin nüfus cüzdan aslı ve fotokopisi
  • Araç ruhsatının aslı ve fotokopisi
  • Araçta takılı bulunan eski plakalar
  • Plaka yenileme ücretinin yatırılması

Motorlu taşıt plakaları için(2 Plaka): Noter ücreti 36 TL, 75 TL plaka basım ücreti olmak üzere toplam 111 TL

Plaka değiştirme ücreti ise 290 TL Notere, 75 TL plaka basım ücreti olmak üzere toplam 365 TL

Not: Araç alım satımlarında plaka değişmeyecekse ekstra ücret ödenmez. Araç alım satım yapan şahıslar eğer isterlerse üste belirtildiği gibi plaka değişikliği yapmak isterlerse plaka değiştirme ücretini(365 TL) öderler. Aracınızdaki plaka kusurundan ötürü muayeneden geçemezseniz verilen belge ile direk şoförler odasına başvuru yapabilirsiniz. Noter başvurusu gerekmemektedir.

 

Plaka Yenileme Randevusu Nasıl Alınır?

Plaka yenileme amacıyla herhangi bir randevu bulunmuyor. Randevu sistemi eskiden vardı Trafik tescil şubelerinden alınırdı. Şimdi plaka yenileme ve plaka değiştirme işlemleri noterler aracılığıyla yapılıyor. Noterdeki iş ve işlemler bittikten sonra Şoförler Odası Plaka Basım Merkezlerinde plaka basım işlemi yapılıp ardından sürücülere yeni plakalar veriliyor. 

 

Plakanın Basımını Nasıl Yapılır?

Plaka basımı için bağlı bulunduğunuz Şoförler Odası Plaka Basım Merkezlerinden herhangi birine gitmeniz gerekiyor. Yaptırmış olduğunuz evrakları ilgili birime verdikten sonra plakanız merkezin yoğunluğuna göre 30-45 dk. arasında tarafınıza verilmektedir.

 

Plakalarda Ağır Kusur Halleri Nelerdir?

Son yapılan değişiklikle birlikte araçların muayeneleri sırasında bazı plakaların ağır kusurlu sayılacağı yönünde genelge yayınlandı. Yapılan düzenlemeye göre araç plakalarında aşağıdaki unsurlardan birinin bulunması durumunda ağır kusurlu sayılacaklar;

  • Yasal olmayan yollarla basılan plakalar (App plakalar)
  • Plaka üzerinde vidaların bulunması
  • Deforme olmuş plakalar
  • Plaka üzerinde resmi damganın bulunmaması

 

Aracınıza Özel Plaka Alabilir Misiniz?

Birçok sürücü özenerek almış oldukları araçlarının plakalarının da kendilerine özel olmasını istemektedirler. Peki kendi araçlarına özel harflerden oluşan plaka takabilirler mi? Evet, herkes kendi aracına özel olarak adının ve soyadının baş harflerinden, tuttuğu takımı temsil eden harflerden veya araç sahipleri için herhangi bir şeyi temsil eden harflerden oluşan plaka takabilirler. Özel plaka alabilmek için birtakım hususlar bulunmaktadır. İlk olarak talep edilecek olan plakanın başka biri tarafından kullanılmadığının araştırılması. İlçe Trafik Tescil Şube Müdürlüğünde yapılacak işlemler sırasında özel plaka istenildiğinin belirtilmesi. Şube müdürlükleri özel plaka isteyen vatandaşlardan Trafik Vakfına bir miktar bağış yapılmasını istemektedirler. Talep edilecek özel plakanın arz talep oranına göre bağış miktarı değişiklik gösterebilmektedir.

 

Bunu da okuyunuz:

Özel Plaka Nasıl Alınır? Fiyatları Ne kadar?