Alkollü Araç Kullananlar Dikkat! Cezalar Oldukça Caydırıcı

Alkollü araç kullanımı

Uygulamadaki en ağır trafik cezalardan biri net bir şekilde "Alkollü araç kullanma cezasıdır". Hemen alt kısımda tablo halinde ceza miktarlarını görebilirsiniz. Ayrıca promil sınırları, ehliyete el konulması durumu ve diğer ayrıntılar için sayfayı okumaya devam ediniz.

Alkollü araç kullanma cezası 2024

1.Defa alkollü yakalanan: 6.439 TL

%25 indirimli:4.829,25 TL

2.Defa alkollü yakalanan: 8.075 TL

%25 indirimli: 6.056,25 TL

3 ve 3'ten fazlasında: 12.977 TL

%25 indirimli: 9.732,75 TL

Üst kısımda sadece ceza miktarlarını görülmektedir. Alkollü araç kullanıp yakalanan sürücüler sadece para cezası ödemiyor. Bilmeniz gerekiyor ki belli promil sınırlarından sonra sürücülerin ehliyetlerine de el konuluyor!

Alkollü Araç Kullananların Ehliyetlerine Ne Kadar Süreyle El Konuluyor!

Promil Sınırları ve Ehliyete El Konulma Süresi
Son 5 Yıl İçinde Hususi 0.5 Promil Ticari Araçlar 0.2 Promil
1.Defa yakalanma 6 ay el konulur 6 ay el konulur
2.Defa yakalanma 2 yıl el konulur 2 yıl el konulur
3.Defa yakalanma 5 yıl el konulur 5 yıl el konulur

AÇIKLAMALAR:

-Hususi araç sürücüleri için 0.5 promil, ticari araçlar için 0.2 promil sınır vardır. Diyelim ki hususi araç sürücüsüsünüz ve 0.5 promil alkolle trafik denetimine yakalandınız bu durumda ehliyetinize 6 ay el konuluyor ve trafiğe 6 ay boyunca çıkamıyorsunuz.

-Geriye doğru beş yıl içinde;1.defa alkollü olarak yakalanıldığı zaman 6 ay, ikinci defasında 2 yıl, 3 ve fazlasında 5'er yıl ehliyet belgesine el konulur.

-Ehliyet 2 yıl süreyle elinden alınan sürücüler, sürücü davranışları geliştirme eğitimine katılmak zorundadır.

-Ehliyet 5 yıl süreyle elinden alınanlar psikolojik durumlarının anlaşılabilmesi için psiko-teknik testine tabi tutulurlar.

-Aynı zamanda 1 promil üstünde alkol kullananlar hakkında mahkemece dava açılır. Yasal sınır üzerinde alkol kullanarak kazaya karışanlar TCK 179 maddeye göre yargılanır.

Kısa bir bilgilendirme: Web sitemizi ziyaret eden değerli sürücü, incelenen bu konuyu sadece alkollü araç kullanma cezası olarak düşünmeyin, her yıl trafik kazalarında binlerce insan hayatını kaybediyor. Trafik kazaları üzerine senelerdir binlerce araştırma yapılıyor ve trafik kazalarındaki esas nedenler ve bunların çözüm yolları araştırılıyor. Dünya üzerinde yapılan bütün araştırmalar gösteriyor ki kazaların neredeyse tamamı sürücülerin hatalı davranışlarından kaynaklanıyor. En fazla yapılan iki hatadan biri hız kurallarına uymama ve diğeriyse alkollü araç kullanmadır. 

Kendi canınıza değer vermeseniz bile, yanınızdakilerin veya hiç tanımadığınız insanların yaşam haklarını elden almayınız. Alkollü araç kullanmayınız.

Kanun yapıcılar alkollü araç kullanma kusuruyla ilgili en ağır koşulları sıralamıştır. Bakınız, 0.5 promil alkollü olarak trafik denetimine denk gelirseniz 6.439 TL trafik cezası ve üzerine 6 ay ehliyetinize el konulacağını unutmayınız. Hususi araç kullanan sürücülerin dışında  kalan diğer araçları sürücülerin promil oranın 0.20 olduğunu da hesaba katınız.

Kaç Mil Alkol Kaç Promil?

Bu konuda net bir cevap vermek çok zor. Promili belirleyen çok fazla unsur yer alıyor. Kişinin yaşı, boyu, cinsiyeti, kilosu, alkolü içmeye hangi saat başladığı, hangi saat bitirdiği, alkol ölçümü yapılırken arada geçen süre, bünyesi vs. vs Ama ortalama 2 adet bira içtiğiniz saatin yakınlığına göre rahatlıkla 0.50 promili geçebilir. Ayrıca promil ölçümü kandaki alkol yoğunluğuna değil, alkol miktarını üfleme yoluyla ölçen cihazlarla(alkolmetre) ile yapılır. Ölçümler sonrasında alkolmetre değerlerinde sapmalar meydana gelebilir. Bu tolerans veya hata payını da hesaba katınız. Aslına göre promil değerleri daha yüksek çıkabilir. Ayrıca belirtmekte fayda var aday sürücüler için promil sınırı 0.20 olarak belirlenmiştir. Aday sürücü yönetmeliklere göre ehliyetini alıp, 2 yılını doldurmamış kişilere denilmektedir.

Güvenli veya ideal seviyede alkol limitiyle araç kullanmak diye bir kavramın olmadığını biliniz. Hayat boyu mutluluklar.

Kaynakça

https://www.trafik.gov.tr/kurumlar/trafik.gov.tr/03-Mevzuat/2024-yili-Trafik-Idari-Para-Ceza-Rehberi.pdf