Radar Cezaları | Hız Sınırı Cezası

Toplum olarak trafik kurallarıyla aramız pek iyi değil. Üstelik adrenalin ve tutkuyu seviyoruz. Bir de büyük şehirlerde trafik sıkışıklığı olunca altımızdaki araç ne olursa olsun ibreyi zorlamayı seviyoruz. Bu nedenle Türkiye'de en çok uygulanan trafik cezalarından biri radar cezası olarak bilinir. Hız sınırları 3 oranlı şekilde aşılır; %10,%30 ve %50. Aşılan her oranının hız sınırı cezası ve ceza puanı farklıdır. Alt kısımda konuyu tüm detaylarıyla ele aldığımızda emin olabilirsiniz.

2024 Radar cezaları

%10-%30 arası hız aşımı cezası: 1.506 TL

%25 İndirimli: 1.129,50 TL

Ceza Kodu: 51/2-a

%30-%50 arası hız aşımı cezası: 3.135 TL

%25 İndirimli: 2.351,25 TL

Ceza Kodu: 51/2-b

%50'den fazla aşım cezası: 6.439 TL

%25 İndirimli: 4.829,25 TL

Ceza Kodu: 51/2-c

%25 indirimli olarak ödemek için cezanın size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde ödeme yapmanız gerekiyor.  Radar cezasını indirimli ödemek için cezanın kesildiği tarihin bir önemi yoktur. Önemli olan cezanın kişiye tebliğ edildiği tarihtir. Fakat radar cezası trafik polisi çevirmesi neticesinde kesildiyse, kesildiği tarih tebliğ edildiği tarihtir. Bu durumda sürücüye ceza puanı da işler. EDS(Elektronik Denetleme Sistemi) ile kesilen cezalar aracın ruhsatının kayıtlı olduğu adrese gönderilmektedir ve ceza puanı bu durumda geçerli değildir.

Hız cezalarının kodları nelerdir?

Ceza kodu olarak sırasıyla: 51/2-a51/2-b ve 51/2-c maddeleri uygulanır.

Hız Sınırı Aşımlarına Göre Örnek Ceza Miktarları
Yerleşim Yeri İçinde Hız Sınırı 50 Km/s Olan Yollarda Ceza Miktarı
55 Km/s ile 65 Km/S arasında 1506 ₺
65 Km/s ile 75 Km/S arasında 3.135 ₺
75 Km/s üzeri için 6.439 ₺
  
Şehirler Arası Hız Sınırı 80 Km/s Olan Yollarda Ceza Miktarı
88 Km/s ile 104 Km/S arasında 1506 ₺
104 Km/s ile 120 Km/S arasında 3.135 ₺
120 Km/s üzeri için 6.439 ₺
  
Şehirler Arası Hız Sınırı 90 Km/s Olan Yollarda Ceza Miktarı
99 Km/s ile 117 Km/S arasında 1506 ₺
117 Km/s ile 135 Km/S arasında 3.135 ₺
135 Km/s üzeri için 6.439 ₺
  
Şehirler Arası Hız Sınırı 110 Km/s Olan Yollarda Ceza Miktarı
121 Km/s ile 143 Km/S arasında 1506 ₺
143 Km/s ile 165 Km/S arasında 3.135 ₺
165 Km/s üzeri için 6.439 ₺
  
Şehirler Arası Hız Sınırı 120 Km/s Olan Yollarda Ceza Miktarı
132 Km/s ile 156 Km/S arasında 1506 ₺
156 Km/s ile 180 Km/S arasında 3.135 ₺
180 Km/s üzeri için 6.439 ₺

Hız Sınırları

hız sınırları

Çift yönlü yol, Bölünmüş yol, Otoyol(Otoban)

 bölünmüş yol

Radar Cezaları İçin Yeni Maddeler Eklendi!

Geçen sene yapılan değişikliklerle birlikte hız sınırlarını yüzde otuzdan fazla aşmak suretiyle ihlalin işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içerisinde bu kuralı beş defa ihlal ettiği tespit edilenlerin sürücü belgeleri bir yıl süre ile geri alınır. Süresi sonunda psiko-teknik değerlendirmeden ve psikiyatri uzmanının muayenesinden geçirilerek sürücü belgesi almasına mâni hâli olmadığı anlaşılanlara bu Kanun kapsamında verilen trafik idari para cezalarının tahsil edilmiş olması şartıyla belgeleri iade edilir.”

“Son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru beş yıl içinde bu madde kapsamında sürücü belgesi ikinci defa geri alınanların sürücü belgeleri iptal edilir. Belgesi iptal edilenlerin tekrar sürücü belgesi alabilmeleri için; sürücü kurslarına devam etmeleri ve yapılan sınavlarda başarılı olarak motorlu taşıt sürücüsü sertifikası almaları gerekir. Bu kişilerin sürücü kurslarında eğitime başlayabilmeleri için tabi tutulacakları psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesi sonucunda sürücülüğe engel hâli bulunmadığını gösterir belgenin sürücü kursuna ibrazı zorunludur.”

Radar ile ceza nasıl kesilir?

Yerleşim yeri içinde veya yerleşim yeri dışında belli noktalara koyulan radarlar anlık yüksek teknolojili kayıt yöntemiyle hız ölçümü yapıyor. Radarın konulduğu yerin ilerisinde bekleyen polis ekipleri hız kurallarına uymadığı tespit edilen araçları çeviriyor ve tutanak şeklinde ceza kesiyor. Bu şekilde kesilen cezanın en büyük dez avantajı ehliyetinize ceza puanı olarak yansıtılmasıdır. 

Kamera sistemiyle radar cezası

Kamera sistemiyle hız takibi yapılan yerlerde anlık olarak hızınızın ölçüldüğü durumlar söz konusu olabileceği gibi başlangıç ve bitiş noktasına da kamera konulabiliyor. Bu başlangıç ve bitiş noktasındaki kameralar hızınızı aradaki mesafeye göre hesap edip buna göre de ceza kesilebiliyor.  Bu sistemin genel adı EDS olarak geçiyor. Fakat hız koridoru olarak anılmaktadır. Elektronik denetleme sistemi genel bir tanımdır. Sadece hız için değil güvenlik şeridi ihlallerinin tespiti için, ışık ihlalleri ve hız ihlallerinin tespiti için kullanılır. Bu sistemle kesilen cezaların tutanakları ev adresine gönderiliyor. Herhangi bir ceza puanı uygulanmıyor. 

Gezici araçlarla yapılan ceza işlemi nasıl oluyor?

Radar teknolojisine sahip araçlar gezmek suretiyle hatalı park, hız sınırı ihlali veya hatalı sollama gibi ihlalleri tespit edebiliyor. Çok yaygın olmayan bir yöntemdir. 

Dikkat edin:

Her ne kadar hızınızı ibreden takip etseniz bile gerçek hızınız anlık değişebileceğinden istemeden hız aşımı yapabilirsiniz. Bunun yanında ibrenizin de belli ölçüde hata payı olabilir. O yüzden aracınızda hız sabitleyici veya hız düşürücü varsa kullanabilirsiniz. Üstelik hız ölçümü yapan cihazlarda(radar) %3 kadar bir hata payı olduğu tahmin ediliyor. Yani hızınız gerçek değerinden %3 eksikte çıkabilir veya %3 fazlada olabilir. Bunlara dikkat ediniz. 

Radar cezası nereye ödenir?

Ödemeleri vergi dairesine veya online olarak GİB(İnternet vergi dairesinden) motorlu taşıtlar bölümünde kredi kartıyla tek çekim ödeyebilirsiniz. 

İnternet üzerinden online bağlanacağınız İnternet Vergi Dairesi web sayfası üzerinden motorlu taşıtlar bölümünden kredi kartı ile ödeme kısmına gelmeniz gerekir.

Önünüze gelen ekrana araç bilgilerinizi eksiksiz olarak girdikten sonra “tamam” butonuna basarak ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.