Alternatif Yakıt Sistemlerine Geçiş

hibrit yakıt sistemi

Son dönemlerde otomotiv sektörüyle ilgili sıkça duyduğumuz konuların başında alternatif yakıt sistemleri gelmektedir.

Mevcut motorlu araçlarda kullanılan dizel, benzin ve LPG sıvı yakıtlarının kaynaklarının tükenmeye başlaması, çevreye ve küresel ısınmaya olan etkilerinin hızla artmasına bağlı olarak elektrikli veya hibrit yakıt sistemlerine geçişler başlamıştır. 

Otomotiv üreticileri alternatif yakıt sistemi konusunda ilk tercihlerini hibrit yakıt sistemine sahip araçlardan yana kullanmışlardır. Diğer adıyla melez araçlar olarak ifade edilen bu teknoloji birçok marka için henüz yeni bir sistem olsa da

Toyota gibi hibrit konusunda 20 yılı aşkın bir süredir ortaya koyduğu araştırma ve çalışmaların neticesini almaya başlamıştır. Lüks araç sınıfında yer alan Lexus markasıyla birlikte 10 milyonun üzerinde hibrit araç satışını gerçekleştiren Toyota bu sektörde lider konumdadır.

Hibrit Araç Teknolojisi Nedir?

Türkçe kelime anlamı “melez” olarak ifade edilen hibrit teknolojisi, otomobillerde iki farklı güç kaynağının bir arada kullanılması prensibine dayanmaktadır. Üretimi devam eden veya bazı otomotiv markalarının henüz yeni üretmeye başladığı hibrit yakıt sistemli araçlar benzinli ve elektrikli motorunun aynı kaputun altında bir arada çalıştırılmasıdır. Sürüş keyfi bakımından sessiz ve konforlu olan bu araçlar aynı zamanda kullanıcılarına düşük yakıt tüketimi sunmaktadır.

Şehir içi trafiğinin yoğun olduğu veya aracın dur kalk hareketinin fazla olup yakıt tüketiminin artacağı zaman doğrudan elektrik motoru devreye girmektedir. Bunun yanında yüksek performansa ihtiyaç duyulduğu anlarda sürücünün herhangi bir şey yapmasına gerek kalmadan doğrudan benzinli motorun tek başına çalışması veya her iki motorunda aynı anda çalışarak yüksek tork üretilmesi sağlanan araçlar olarak ifade edilir.

Hibrit Araçlardaki Yakıt Sistemleri Nelerdir?

Benzinli ve elektrik motorunu aynı anda sisteminden barındıran hibrit araçlar her iki güç kaynağında farklı yakıt çeşidini kullanmaktadırlar.

Benzinli motorun kullanmış olduğu yakıtlar yeni nesil bu araçlarda Euro 5 veya Euro 6 kalitesine sahip sıvı benzin yakıtı kullanılmaktadır.

Hibrit araçlarda kullanılan benzinli motorlar, standart olarak üretilen içten yanmalı benzinli motorlardaki aynı sisteme sahiptir. Bir adet yakıt tankı ve benzinli motorun emme zamanında silindir içerisine yakıt/hava karışımını düzenli olarak alabilmesi için elektronik yakıt sistemi bulunmaktadır. Bu araçlarda kullanılan ikinci güç kaynağı elektrik motoru olup bu motora ait yakıt sistemi sadece hibrit aküsü ve bataryaların doldurulması için şarj sistemine sahiptir.

Hibrit Araçlar Yakıtlarını Nereden Almaktadır?

Kullanıcılarına sundukları yüksek performanslarına karşılık düşük yakıt tüketimleriyle göz dolduran hibrit araçlarda en çok merak edilen yakıtlarını nereden aldıklarıdır. Melez olan bu araçlar hem benzinli hem de elektrik motoruna sahiptir. Benzinli motorun ihtiyacı olan yakıt çeşidi il ve ilçe merkezlerinde bulunan akaryakıt istasyonlarından alınacak olan sıvı benzin yakıtıdır.

Tek başına çalışabildiği gibi benzinli motorla birlikte araç için ekstra güç üretebilmek için kullanılan elektrik motorunun yakıtıysa hibrit aküsünde yer alan batarya voltajıdır.

Hibrit araçların bataryaları, elektrikli otomobiller gibi bataryaları gibi dışarıdan priz yardımıyla doldurulmamaktadır. Bu araçların hibrit bataryaları kendi kendini şarj edebilecek şekilde üretilmiştir. Böylece elektrik motoru için herhangi bir güç kaynağına ihtiyaç duyulmamaktadır.

Peki hibrit araçlar kendi kendini nasıl şarj ediyor?

Hibrit aküsünün yapısı, aracın ihtiyacı olan gücün elektrik motoru aracılığıyla sağlanabilmesi için güçlü bir şekilde şarj edebilecek sistemle hazırlanmıştır. Aracın frenlemesi sırasında ortaya çıkan yüksek ısının hibrit bataryalarının şarj edilmesi için kullanılmaktadır. Eğer frenlemeyle şarj etme imkânı yoksa bu sefer benzinli motor hibrit akülerin doldurulması için şarj görevini görmektedir.