Psikoteknik Belgesi Nasıl Alınır, Fiyatı Ne Kadar?

psikoteknik belgesi

Sürücülerin hem fiziksel hem de psikolojik durumlarının araç kullanmaya uygun olup olmadığını gösteren belgeye psikoteknik belgesi denmektedir. Bu belge psikolog ve simülatör eşliğinde, 1 saat süren bir testin sonunda verilir.

Psikoteknik testi on iki bölümden oluşur. Bu bölümler sırayla; görsel algı / bellek, görsel süreklilik, seçici dikkat, sürekli dikkat, çevresel görüş, koordinasyon, tepki hızı, hız mesafesi, çarpışma tahmin, muhakeme, trafiğe ilişkin görüş ve kişilik bölümleridir. Psikoteknik belgesi soruları bu bölümlerden çıkmaktadır.

Psikoteknik Belgesi Nereden Alınır?

Önemli: Psikoteknik belgesini her kurum veremez, yalnızca Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı kurumlar bu belgeyi vermeye yetkilidir. Belli bir ücret karşılığında ve yapılan test geçildiği takdirde bu belgenin alınması mümkündür. Her ilde psikoteknik belgesi vermeye yetkili kurum ve kuruluşlar bulunmaktadır. 

Psikoteknik Belgesi Ücreti 2023

Psikoteknik rapor ücreti kurum bazında değişmekle birlikte 800 TL ile 1200 TL arasındadır.

Psikoteknik Belgesi Kimlere Zorunludur?

Psikoteknik belgesi zorunlu mu? Alındıktan sonra 5 yıl geçerliliği olan psikoteknik belgesini;

  • Tüm ticari araç sürücüleri
  • Hız limitini aşmak nedeniyle ehliyeti alınan sürücüler
  • Alkollü araç kullandığı için ehliyeti alınan sürücüler
  • Stajyer ehliyeti alınan sürücüler
  • 100 ceza puanını aşan sürücüler almak zorundadır.

Psikoteknik Belgesi Almak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Psikoteknik hakkında bilgi almak isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan biri, bu belgeyi almak için ne gibi şartların gerektiğidir. Psikoteknik belgesi alabilmek için gerekli şartları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Hangi araç kullanılacaksa o araca uygun ehliyet alınmalıdır.
  • Kargo ve eşya taşımacılığı yapacak sürücüler minimum ilkokul mezunu olmalıdır. Ayrıca sürücüler 63 yaşından gün almış olmamalıdırlar.
  • Yolcu taşımacılığı yapacak sürücüler en az lise veya dengi okulları bitirmiş olmalıdır. Ayrıca sürücüler 26 yaşından gün almış olmalı ve 63 yaşından gün almış olmamalıdırlar.
  • Alınan belge beş yılda bir yenilenmelidir.
  • Ülkeler arası taşımacılık yapacak sürücüler silah, uyuşturucu, insan kaçakçılığı, uyuşturucu ve gümrük gibi suçlarla ilgileri olmamalıdır.

Psikoteknik Belgesi Ne İşe Yarar?

Psikolojik olarak araç kullanmaya elverişli olmayan ve trafiğe çıktığı takdirde tehlike yaratabilecek kişiler psikoteknik testler sonucu belirlenebilir. Bu sayede trafikteki sürücüler ve yolcular, tehlikeli sürücülerden korunabilir.

Sürücülerin kendi tutumlarını ve sürücülük becerilerini kontrol edip edemedikleri görülebilir.

Sınavsız Psikoteknik Belgesi Alınır Mı?

Psikoteknik belgesi, belli şartlar karşılandığı takdirde sınavsız alınabilen bir belge olan SRC ile sık sık karıştırılmaktadır. Psikoteknik raporu alınabilmesi için sürücüler 1 saat süren bir teste tabi tutulurlar. Bu test sürücünün pek çok açıdan değerlendirilmesini ve trafiğe çıkmak için uygun olup olmadığının anlaşılmasını sağlar. Bu nedenle psikoteknik belgesi hiçbir şekilde sınavsız verilmemektedir.

E-Psikoteknik Raporu Nedir?

1 Ocak 2018 tarihinden bu yana psikoteknik raporu ya da kartı verilmemektedir. Testleri başarıyla geçen sürücüler e-Devlet sistemine girerek raporlarının durumunu sorgulayabilir. E-Psikoteknik raporu, Sağlık Bakanlığı onaylı / e-imzalı değerlendirme raporuna verilen isimdir. Bu rapora ulaşmak için turkiye.gov.tr adresine girebilir ve arama kutucuğuna “psikoteknik rapor” yazmanız yeterlidir. Karşınıza bir adet sonuç bağlantısı çıkacaktır. Bu bağlantıya tıkladıktan sisteme giriş yaparak belgenizin detaylarına ulaşabilirsiniz.

Sonuç olarak psikoteknik rapor, ticari araç sürücülerinin trafikteki hem fiziksel hem de psikolojik yeterliliklerini test etmeye yarayan bir belge türüdür. Ticari araç sürücüsü olmaya devam edildiği müddetçe her 5 yılda bir testin tekrarlanması ve raporun yenilenmesi gerekir.