Yaya Geçidi Nedir?

yaya geçiti insanlar geçiyor

Yaya geçidi nedir? Sorusunun cevabı: Yayaların yolun karşısına güvenli bir şekilde geçebilmelerini sağlayan trafik çizgilerine yaya geçidi denmektedir. İki tip yaya geçidi vardır.

Bunlar sinyalizasyonlu ve sinyalizasyonsuzdur.

Sinyalizasyonlu yaya geçitleri ışıklı olup bu geçitlerde sürücülerin ve yayaların yolu kullanma şekilleri trafik ışıkları ile belirlenmiştir. Sinyalizasyonsuz yaya geçitleri araç yolu üzerine çizilen çizgilerle belirlenmiş olup bu yaya geçitlerinde ise geçiş hakkı her zaman yayaya aittir.

Sinyalizasyon olmayan geçitlerde yaya yola adım attığı anda sürücü yaya yol vermelidir. Bu tip geçitlerde trafik polisi bulunuyorsa görevlinin verdiği talimatlara uyulmalıdır.

Yaya Geçidine Yaklaşırken Sürücülerin Uyması Gereken Kurallar

Araç yolunda geçiş üstünlüğü taşıtlara aittir ancak yaya geçitlerinde sürücüler hızlarını azaltmalı ve kurallara uygun bir şekilde karşıdan karşıya geçen yayalara ilk geçiş hakkını vermelidirler. Sürücüler aracın içinde daha güvenli bir konumdayken olası bir kaza anında yayalar tamamen korunmasız haldedirler. Bu nedenle kazada en büyük risk yayalardadır.

Yaya geçitlerinin pek çoğu, görme engellilerin de yolu güvenle kullanabilmeleri için kabartmalı olarak yapılır. Bu sayede görme kaybı yaşayan vatandaşlar da karşıdan karşıya kaza riski yaşamadan geçebilirler.

Işıklı yaya geçitlerinde araçların bekleme sürelerini belirleyen sensörler; hamile, yaşlı, çocuk ya da hasta kişilerin yoldan geçme sürelerine göre ayarlanmaktadır. Trafiğin çok yoğun olduğu çift ya da daha çok şeritli yollarda yoğunluğun az olduğu tek şeritli yollara göre süreler daha farklı olmaktadır.

Yaya Geçidi Levhası

yaya geçidi trafik işareti

Yay geçidi levhası görüldüğünde ilerde yaya geçidi olduğu anlaşılmalı ve sürücüler hızlarını düşürmelidir. Bir çeşit uyarı işareti olan yaya geçidi levhası kırmızı bir üçgen içindeki siyah simgelerden oluşmaktadır. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen levha şekil ve ölçü standartlarında 60 cm, 75 cm ve 90 cm ölçülerinde eşkenar üçgenler kullanılır.

Yaya geçiti levhaları hem yayaların hem de sürücülerin gece ve gündüz saatlerinde can güvenliklerini korumak amaçlı geliştirilmiş trafik işaretlerinden biridir. Bu levhalar üretilirken reflektif malzeme kullanılır, böylece karanlık yollarda bile kolayca fark edilebilirler ve olası kazaları önlemeye yardımcı olurlar.

Yaya Geçidi Nerelerde Bulunur?

Yaya geçitleri okul, kreş, hastane, belediye binası ya da benzeri kamu kuruluşlarının olduğu bölgelerde daha çok bulunmaktadır. Ayrıca otogarlarda, demiryolu ile karayolunun kesiştiği yerlerde, hava alanlarında veya araç ile yaya yoğunluğunun çok olduğu bölgelerde de yaya geçidi bulunmaktadır. Bu tip yerlerde yayaların araç yolundan güvenli bir şekilde karşıya geçebilmeleri amacıyla yaya geçitleri yapılmıştır.

Yaya geçitlerinin gerisinde genellikle araçların hızını azaltmak amacıyla kasisler konulmaktadır. Bu sayede sürücü trafik işaretlerini fark etmese bile kasis sayesinde hızı ister istemez azalacak ve olası bir kaza anında yayaya çarpma ve onu yaralama riski minimuma inecektir.

Hemzemin Yaya Geçidi Nedir?

Demir yolu ile kara yolunun birleştiği yerlerde hemzemin yaya geçidi kullanılmaktadır. Yayalar taşıtlarla karşılaştığında kaza yaşanmaması için hemzemin geçitlerin kullanılması çok önemlidir. Bu geçitler ışıklı ve ışıksız olmak üzere iki çeşittir. Işıklı hemzemin yaya geçitlerinde yayanın karşıya geçmesi ve araçların durması için trafik ışıkları bulunur. Işıksız hemzemin geçitlerde ise herhangi bir trafik ışığı olmadığı için yaya karşıya geçerken karşıdan gelen aracın hızına ve uzaklığına bakmalı, yol kendisi için güvenli ise karşıya geçmelidir.

Yaya Alt ve Üst Geçitleri

Yaya alt geçitleri emniyet hissi veren, aksi zorunlu olmadıkça geçidin her iki ucunun da görülebileceği şekilde ferah, geniş ve aydınlık yapılmalıdır. Geçidin çevresinde yayaların yolu kullanmasını önleyecek işaretler ve engeller bulunmalıdır.

Yaya üst geçitleri ise erişimin mümkün olduğu, hem normal vatandaşların hem de engelli vatandaşların rahatça kullanabileceği yapıda tasarlanmalıdır. Üst geçitlere hasta, yaşlı ve engelli vatandaşların rahatça çıkabilmeleri için asansör kurulmalı, dolambaçlı rampalar ya da merdivenler yapılmamalıdır.

Sonuç olarak yaya geçitleri sadece yayaları değil aynı zamanda sürücüleri de güvence altına alan trafik işaretleridir. Trafik kurallarına uyulduğu takdirde kaza oranı azalmakta ve can güvenliği sağlanmaktadır.