Cam Filmi Yasak mı Detaylı Olarak İnceleyin
Araca cam filmi çekmek popüler bir uygulamadır. Görüşü engelleyecek şekilde cam filmi çekmek ceza nedenidir. Cam filmi yasak mı konusunu biz de merak ettik ve detaylıca araştırdık. Konuyla alakalı çok fazla bilgi kirliliği var. Aydınlanmak için yazının devamında ki detayları okumaya devam ediniz.
Hangi Durumlarda Cam Filmi Yasak Değil?
Oto cam filmleri aracın içinden dışarısını net bir şekilde gösteren fakat dışarıdan aracın içini çok az ya da hiç göstermeyen malzemelerden yapılırlar. Cam filmlerinin kullanım amacı güneş ışınlarının yansımasını önlemektir. Bu yüzden göz sağlığı için son derece faydalı olabilirler. Fakat filmlerin görüşü engelleyecek ve görüntüyü engelleyecek kadar koyu ya da kalın olmaması gerekiyor.
Araçlarında r43 cam filmi olanlar ise cezadan muaftır. Bilindiği gibi r43 cam kendinden filmli bir cam çeşididir ve görüşü hiçbir şekilde engellemez. Araçların fabrika çıkışları r43 olarak çıkar.
Cam Filmi Cezası 2024
Cam filmleri için ceza uygulanıyor. Ama her durumda değil. Özellikle üstte bahsi geçen r43 bir istisnaydı. Cam filmleri için ceza uygulanıp uygulanmadığını bir sonraki başlıkta ele alacağız.
Ceza Kodu: 30/1-b
Ceza Tanımı: Diğer eksiklik ve bozuklukları bulunan araçlarla, görüşü engelleyecek veya bir kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs, aksesuar, eşya ve çıkıntıları olan araçları kullanmak, karayolunu kullananlar için tehlike yaratacak şekilde olan veya görüşü engelleyecek ve çevredekileri rahatsız edecek derecede duman veya gürültü çıkaran araçları kullanmak,
Cam Filmi Cezası: 1.506 TL
İndirimli Hali: 1.129,50 TL
Ceza Puanı: 20
Cam Filmi Son Durum
Avrupa Birliği standartları esas alınarak oluşturulan düzenlemeye göre cam filmine yönelik bazı düzenlemeler getirildi. Tip onayı düzenlenen bu tür renkli camların “E” veya “e” işaretinin yanında “V” sembolü ile gösterilmesi zarureti bulunmaktadır. Ama bu R43 camlarıyla ilgili bir düzenlemeydi.
Sürücüler özellikle ön cam filmi cezası var mı ön cam filmi yasak mı diye merak ediyor. Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre "taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır." ifadesi yer almaktadır. Yani cam filmi aslına bakarsanız kanuna göre her durumda yasak. Bu yasağı altta paylaştığımız Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde 63 maddesinde bulabilirsiniz. Ayrıca yine alt kısımda paylaştığımız trafik.gov.tr sıkça sorulan sayfasında 15. maddede durum açıkça ifade edilmiştir.
Senelerce araç kullanan bir sürücüyüm. Gözlerim ışığa karşı çok güçsüz. Bu nedenle aracımda senelerdir cam filmi kullanıyorum. Şimdiye kadar hep 2 numara cam filmi yaptırdım(2 numaralı cam filmlerinin standartları r43'e benzer). Açıkçası şimdiye dek hiç bir trafik denetlemesinde cam filmi için ceza uygulanmadı. Bu cezalar birazda trafik polisinin insiyatifinde olabilir. Ama gerçekten takdir ederseniz 3 ve 4 numaralı cam filmleri araç içerisindekilerin dışardan görünmesine büyük ölçüde engel oluyor. Bu da hem trafik güvenliğini hem de genel asayişi olumsuz etkileyebiliyor. Polis denetim yaptığında araç içerisindekilerini nasıl görecek?
Tüvtürk Hangi Cam Filmini Onaylıyor?
Tüvtürk sıkça sorulan sorular sayfasında "Cam filmi muayeneden geçer mi?" başlığı altında cam filmlerinin hafif kusur olduğu, cam filmlerinin muayene için bir sorun teşkil etmeyeceği bilgisi paylaşılmıştır.
Bilginiz olsun->
https://ehliyetsinavihazirlik.com/index.php/arac/143-arac-muayene-yaptirmama-cezasi-ne-kadar.html
Yüzde 70 Cam Filmi Kaç Numara?
Cam filmi numaraları ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri de %70 cam filmi kaç numara sorusudur. Cam filmleri ışığı geçirgenliklerine göre numaralandırılırlar. Buna göre;
- %85 cam filmi 1 numara
- %70 cam filmi 2 numara
- %55 cam filmi 3 numara
- %40 cam filmi ise 4 numaradır.
4 numaralı cam filmi içeriyi yüzde 60 oranında göstermiyor. Işık geçirgenlik oranı yüzde 40'tır.
Kaynakçalar:
http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.8182&MevzuatIliski=0
https://ehliyetsinavihazirlik.com/trafik-cezalari/2024-yili-Trafik-Idari-Para-Ceza-Rehberi.pdf