Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Yeni Yılda Yükseldi

Sürücü belgesi olmayan bir kişinin trafiğe çıkması hem kendi canını hem de başkalarının canını riske atmasına neden olur. Bu sebeple ehliyetsiz araç kullanma cezası oldukça yüksektir. Allah muhafaza kaza durumunda mesuliyeti yüksektir. Araba veya motor fark etmeksizin ehliyetsizlik cezası tutar olarak aynıdır.

Ehliyet Cezası Ne Kadar?
Aracın sahibi ehliyetsiz araç kullanıyorsa:
Ceza Maddesi: 36/3-a
Ehliyetsiz Araç Kullanma cezası: 12.977 TL
%25 indirimli hali: 9.732,75 TL

Ceza tebliğ edildikten sonraki 15 gün içerisinden ödenirse yüzde 25 indirimli ödenir.

Ehliyetsiz araç kullanan kişi aracın sahibi değilse(Ceza iki katı olur):
Ceza miktarı: 25.954 TL
%25 indirim hali: 19.465,50 TL

Eğer aracı süren aracın sahibi değilse aynı miktar ceza araç sahibine plaka üzerinde kesilir. Yani iki kat ceza ödenir(25.954 TL). Duruma göre de araç bağlanır. Eğer kesilen ceza 15 gün içerisinde ödenirse üste yazıldığı gibi %25 indirimli uygulanır. Ehliyetsiz araba kullanma cezası kodu: 36/3-a olarak geçer.

Sürücünün ehliyeti varsa, fakat üzerinde taşımıyor ve kendisinde istenildiğinde gösteremiyorsa 44/1-b cezası uygulanır, ceza tutarı olarak 1.506 TL ödenmesi gerekir. (indirimli 1.129,50 TL)

İlginizi çekebilir -> https://ehliyetsinavihazirlik.com/index.php/emniyet-kemeri-takmamanin-cezasi.html

Ehliyetsiz araç kullanma cezası nereye ödenir?

Ehliyet cezası ödemelerini vergi dairesine veya online olarak GİB(İnternet vergi dairesinden) motorlu taşıtlar bölümünde kredi kartıyla tek çekim ödeyebilirsiniz. 

İnternet üzerinden online bağlanacağınız İnternet Vergi Dairesi web sayfası üzerinden motorlu taşıtlar bölümünden kredi kartı ile ödeme kısmına gelmeniz gerekir.

Önünüze gelen ekrana araç bilgilerinizi eksiksiz olarak girdikten sonra “tamam” butonuna basarak ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. 

https://onlineislemler.egm.gov.tr/Sayfalar/TrafikCezaSorgulama.aspx

Not: Ehliyetsiz olarak motor, motosiklet, otobüs, kamyon, tır fark etmeksizin kullananların hepsinde ceza miktarı aynıdır. Eğer ehliyetsiz araç kullananlar aracın sahibi değilse iki kat ceza yazılır. Hem sürücüye hem de plaka üzerinden araç sahibi olan kişiye veya kişi değil işletmeyse işletmeye kesilir.