Otomatik Vites Ehliyeti Nasıl Alınır?
2024 yılında bir çok sürücü kursu "Otomatik vites ehliyeti" için başvuru almakta, direksiyon eğitimini "Otomatik vitesli araçla" vermekte ve adaylar direksiyon sınavlarına "otomatik vitesli araçla" girmektedir. Sınav ücretleri "Manuel vites ehliyetiyle" tamamen aynıdır.
Eskiden direksiyon sınavına giren adaylar, direksiyon sınavında "Manuel vitesli araç" kullanmak zorundaydı. Alternatif bulunmuyordu. Kimi adaylar sınavlarda çok zorlanmaktaydı. Sürücü adayları direksiyon sınavından başarılı olup "Manuel vites ehliyeti" aldıktan sonra isterlerse "Otomatik vitesli araç" kullanabiliyordu.
Manuel vites ehliyeti mi almak mantıklı yoksa otomatik vites ehliyetimi?
Bir çok sürücü adayının merak ettiği ve en çok tereddüt ettiği konulardan biri "Manuel vites ehliyeti mi" yoksa "Otomatik vites ehliyeti mi" sorusudur.
-Manuel ehliyet, otomatik sürebilir mi? Eğer "Manuel vites ehliyeti" alırsanız, ister manuel vitesli araç, ister otomatik vitesli araç kullanabilirsiniz. Manuel vites ehliyeti ikisini de kapsar.
-Otomatik vites ehliyet alan manuel kullanabilir mi? "Otomatik vites ehliyeti" alırsanız "Manuel vitesli" araç kullanamazsınız. Sadece "Otomatik vitesli araç" kullanabilirsiniz.
Kendinize şu soruyu sorun: Ömrüm boyunca hep otomatik vitesli araç kullanabilir miyim? Eğer cevabınız evetse "Otomatik vites ehliyeti" için başvuru yapabilirsiniz.
Otomatik vites sınavına girip başarılı olanların ehliyetinde ne yazar?
Yeni sistemle birlikte otomatik şanzımanlı araç ile eğitim alıp sınavda başarılı olanların sertifikalarında "Sadece otomatik araç kullanabilir." yazmaktadır.
Ayrıca inceleyiniz: Otamatik vitesli araç nasıl kullanılır?
B sınıfı manuel veya otomatik vites ehliyeti için masraflar ne kadar?
1- Sürücü kursu ücreti 13.800 TL'dir. Şehre göre değişir. (12.000-14.000 TL arasıdır.)
2- Teorik sınav giriş ücreti 400 TL (Sabit)
3- Direksiyon sınavı giriş ücreti 750 TL (Sabit)
4- Harç ücreti + kart ücreti: 5.165,40 TL(Sabit)
20.100 TL masraf söz konusudur. Her şehirde farklı bir taban fiyat uygulaması var. Sürücü kursu fiyatları değişkenlik gösteriyor. Bu nedenle bulunduğunuz ilde herhangi bir sürücü kursuna taban fiyatı sorabilirsiniz.
Otomatik vites ehliyeti alıp daha sonra manuel vites ehliyete çevirebilir miyim?
Evet istediğiniz zaman otomatik vites ehliyeti manuel vites ehliyete çevirebilirsiniz. Sürücü belgesinde sadece otomatik şanzımanlı araç kullanabileceği belirtilenler, manuel vitesli araç kullanmak için ehliyet alabilmeleri için direksiyon eğitimi dersinin yarısına devam ederler.
Örneğin B sınıfı ehliyetinde otomatik şanzımanlı araç kullanabilir ifadesi bulunan bir kişi B grubu(Manuel) kullanabilmek için yeniden direksiyon sınavına girmeleri gerekecek. Teorik sınava tekrar girmeye gerek yoktur. B grubu için 14 saat olan eğitimin yarısını(7 saat) almaları gerekecek.
Otomatik vites ehliyeti alıp, Manuel vites(Düz vites) ehliyete dönüştürmek istersem masrafı ne kadar?
- 6.300 TL sürücü kursu ücreti.
- 750 TL direksiyon sınav ücreti.
- 5.165,40 TL harç ücreti.
Gördüğünüz üzere 2024 yılında, otomatikten manuele geçiş yapmak için 12.200TL tahmini masraf çıkıyor. Kararınızı ona göre veriniz.
Otomatik vites ehliyeti ayrı bir sınıf mı? Otomatik vites ehliyeti nasıl anlaşılır?
Otomatik araç kullanacaklar için ekstra bir sınıf bulunmuyor. Başvuracakları ehliyet sınıfında, ehliyet belgesi üzerinde şanzımanlı araç kullanabilir şeklinde ifade bulunacaktır. Örneğin B sınıfı ehliyete başvuran bir kişinin ehliyetinde "şanzımanlı araç kullanabilir" yazacaktır.
Otomatik vites ehliyeti alıp manuel vitesli ehliyet kullanırsam cezası var mı?
Evet cezası var. Yetersiz ehliyet cezası olarak adlandırılmaktadır. Aynı zamanda kişi aracın sahibi değilse bir o kadar da araç sahibine kesilir. Kişinin ehliyetine de 20 ceza puanı kesilir.
https://ehliyetsinavihazirlik.com/index.php/yetersiz-ehliyet-cezasi.html
Otomatik vites ehliyeti yaş sınırı kaçtır, Sınıfı nedir?
Otomatik vites ehliyeti genel olarak B sınıfı için alınır. B sınıfı için ise yaş sınırı 18'dir.
DEĞERLENDİRME:
Özellikle bayan sürücüler, otomatik araç sürmeye daha yatkın. Sınavlara girerken de otomatik araçla girmeleri işlerini bir nebze kolaylaştıracaktır. Dez avantaj olarak şunu söyleyebiliriz. Otomatik vites ehliyeti alanlar, manuel araç süremeyecek. Sürebilmeleri için teorik sınava girmeksizin, direksiyon sınavı eğitiminin yarısını alarak, direksiyon sınavına girerek ehliyet belgelerini manuel sınıfa dönüştürmeleri gerekecek. Bu durum maliyeti arttıracak.