B Sınıfı Ehliyet Nedir? Hangi araçları kullanır? Harç ve masrafları
Merhaba değerli okurlarımız, bu yazımızda sizlere B sınıf ehliyet hakkında merak ettiğiniz soruların cevabını vermeye çalışacağız.
B sınıfı ehliyet nedir? B Sınıfı Nasıl Alınır? Hangi Araçları kullanır? Masrafları Ne Kadar? Gibi sorularınızın yanıtını vermeye çalışacağız.
B sınıfı ehliyet nedir? B sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır?
Bu ehliyet sınıfına sahip olan sürücüler aşağıdaki araçları sürebilir:
Otomobil(B)
Kamyonet(B)
Ayrıca:
Traktör(F)
Motor bisiklet(M)
ATV(B1)
kullanacaklara verilen ehliyet çeşididir.
Eğer istenirse bu ehliyet tipinde otomatik vites araç kullanmak için sürücü kursuna başvuru yapılabilir. Bunun avantajı olduğu gibi dezavantajı da var. Özellikle direksiyon sınavlarından gözü korkmuş sürücü adayları otomatik vites ehliyet alma yönünde tercih yapabiliyor. Otomatik vites için başvuru yapacaklar manuel araçları kullanamıyor. Manuel araç kullanabilmek için teorik sınava girmeden sadece direksiyon eğitimlerini alıp direksiyon sınavına girmeleri gerekecek. Tabi ki masraflı iş.
B sınıfı ehliyet nasıl alınabilir?
2016 Yılı öncesinde taban fiyat uygulaması yoktu. 2016 yılı itibariyle başlayan uygulamayla birlikte bütün sürücü kursları il genelinde aynı fiyatı uygulamak zorunda. 2024 yılında da taban fiyat uygulaması devam etmektedir. Bu nedenle eskiden kriter sürücü kursunun fiyatı iken artık kalitesi ön plana çıkıyor. Mahallenizde, ilçenizde veya ilinizde hangi kursa giderseniz gidin sürücü kursları size aynı fiyatı verecektir. Bu nedenle sürücü kursunu seçerken kalitesini araştırmanızı öneririz. En kurumsal sürücü kursunu seçmeniz faydanıza olacaktır.
B sınıfı ehliyet için gerekli belgeler nelerdir?
Nüfus cüzdanı fotokopisi
Eski sürücü belgeniz varsa fotokopisi
Öğrenim durumunuzu belirten bir belge veya diplomanız
1 Adet Biyometrik fotoğraf
Sürücü olur sağlık raporu
Kan grubu kartı
Adli sicil kaydı beyanı- E-devletten alınıyor.
Adres beyanı-Sürücü kursunda doldurulacak.
Sözleşme-Sürücü kursunda doldurulacak.
B sınıfı ehliyet nasıl alınır?
Belgelerinizi hazırlamadan evvel öncelikle sürücü kursuyla görüşmelisiniz. Ödemelerinizi yaptıktan sonra sürücü kursunun vereceği teorik eğitimlere katılacaksınız. Eğitimler sonunda merkezi olarak Ehliyet sınavları yapılmaktadır.
- 50 soru sorulur. Her soru 2 puandır. En yüksek puan yüzdür.
- 35 Doğru cevap vermek gerekir. Yanlışlar doğruyu götürmez.
- Bu sınava katılıp 70 puan almalısınız.
- Sınav 45 dakika sürer.
- 14 Saat direksiyon dersi alınır.
Not: Daha önce ehliyet belgesine sahip olanlar direksiyon eğitimlerini alıp direk direksiyon sınavına girerler. Aynı zamanda İlk defa ehliyet alanlar stajyer sürücü olurken, daha önce ehliyeti olanlar stajyer sürücü olmuyor.
B sınıfı ehliyet alma şartları nelerdir?
- En az ilkokul mezunu olmak gerekir. Fakat ilkokul mezunu olamayanlar halk eğitim merkezlerinde açılan eğitimlere katılarak da alacakları belgelerle ehliyet için başvuru yapabilir.
- 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekir.
B sınıf ehliyet fiyatları ne kadar?
Sizlere kalem kalem masrafları yazıyoruz.
1- Sürücü kursu ücreti 12000-14000 TL arasıdır. Şehre göre değişir. Fakat herhangi bir şehrin genelinde fiyatlar sabittir.
2- Teorik sınav giriş ücreti 400 TL
3- Direksiyon sınavı giriş ücreti 750 TL
4- Harç ücreti + kart ücreti: 5165 TL
18.300 TL - 20.300 TL arası tahmini bir masraf söz konusudur.
YARARLI MAKALELER:
Yorumlar
Bisiklet, motorlu bisiklet veya motosiklet.
Bisiklet: Üzerinde bulunan insanın adale gücü ile pedal veya el ile tekerleği döndürülmek suretiyle hareket eden motorsuz taşıtlardır. Azami sürekli anma gücü 0,25 kilovatı geçmeyen, hızlandıkça gücü düşen ve hızı en fazla 25 km/saate ulaştıktan sonra veya pedal çevrilmeye ara verildikten hemen sonra gücü tamamen kesilen elektrikli bisikletler de bu sınıfa girer.
Motorlu bisiklet (Moped): (Değişik:RG-17/4/2015-29329) Azami hızı saatte 45 kilometreyi, içten yanmalı motorlu ise silindir hacmi 50 santimetreküpü, elektrik motorlu ise azami sürekli nominal güç çıkışı 4 kilovatı geçmeyen iki veya üç tekerlekli taşıtlar ile aynı özelliklere sahip net ağırlığı 350 kilogramı aşmayan dört tekerlekli L1, L2 ve L6 sınıfı motorlu taşıtlardır. Elektrik ile çalışanların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıkları dikkate alınmaz.
Motosiklet: (Değişik:RG-17/4/2015-29329) Azami tasarım hızı 45 km/saatten ve/veya silindir kapasitesi 50 santimetreküpten fazla olan sepetli veya sepetsiz iki veya üç tekerlekli motorlu taşıtlar ve net motor gücü 15 kilovatı, net ağırlığı 400 kilogramı, yük taşımacılığında kullanılanlar için ise net ağırlığı 550 kilogramı aşmayan dört tekerlekli L3, L4, L5 ve L7 sınıfı motorlu taşıtlardır. Elektrik ile çalışanların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıkları dikkate alınmaz. Bunlardan karoseri yük taşıyabilecek şekilde sandıklı veya özel biçimde yapılmış olan ve yolcu taşımalarında kullanılmayan üç tekerlekli motosikletlere yük motosikleti (triportör) denir.
https://www.turkiye.gov.tr/ptt-gonderi-takip?gonderiSonucu=Goster