Ehliyet Sertifikası İle Araç Kullanılır mı? Cezası Var mı?

Kanunlar nezdinde Ehliyet sertifikası, ehliyet belgesi yerine geçmemektedir. Ehliyet randevu alarak sertifikanızı ehliyet belgesine dönüştürmeniz gerekiyor. Ne yazık ki sürücü sertifikası ile araç kullanılamaz. Aslında sürücü sertifikasıyla araç kullanan kişi hiç ehliyeti olmayan kişi gibi değildir. Ceza ücretleri farklıdır. Yasal olarak sertifikaları ehliyete çevirmek gerekiyor.

Eğer aracı süren aracın sahibi değilse aynı miktar ceza araç sahibine plaka üzerinde kesilir. Yani iki kat ceza ödenir. 

Cezasının tam ismi: Sürücü sertifikasını sınıfına uygun sürücü belgesine dönüştürmeden karayolunda araç kullanmak.

Ceza miktarı: 6.439 TL

15 gün içerisinde ödenirse: 4.829,25 TL

Ceza Maddesi: 42/11

Eğer sertifika tarihi de dolmuşsa bu sefer kişiye ehliyetsiz araç kullanma cezası uygulanır. 

Bunun yanında belirtmek isteriz ki ehliyet sertifikaları 2 yıl geçerli. Eğer iki yıl içerisinde ehliyet dosyanızı sürücü belgesine dönüştürmezseniz ne yazık ki dosyanız yanar. 

Bu durumda her şeye baştan başlamanız gerekir. Sürücü kursuna yeniden yazılıp bunca çileyi tekrar çekmek hiçte hoş olmaz. 

Bu nedenle sürücü sertifikanızı ehliyet belgesine dönüştürmeyi unutmayınız. Ehliyet sertifikanız dosya halinde sürücü kursu tarafından sizlere teslim ediliyor. Sürücü sertifikaları nüfus müdürlüklerinde ehliyet belgesine dönüştürülüyor. 

Adayların ehliyet dosyasını sürücü belgesine dönüştürmeyi ihmal etmesinin en başlıca nedeni genel olarak maddi oluyor. Çünkü gerek sürücü kursu gerek sınavlarda çok fazla masraf yapa aday harç ücretlerini ödeyecek maddi imkanı bulamıyor. Ülkemizde harç ücretleri ne yazık ki biraz yüksek. Sertifika ile araç kullanmanın cezasının da yüksek olduğunu unutmayınız.

Ehliyet için başvuran adaylara nüfus müdürlükleri geçici belge veriyor. Daha sonra Ankara'da basılan ehliyetler başvuru esnasında beyan  ettiğiniz adrese gönderiliyor. Eğer PTT görevlisi sizi bu adreste bulamazsa başvuru yaptığınız emniyet biriminden ehliyetinizi alabilirsiniz.