Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nereden ve Nasıl Alınır?

ehliyet sağlık raporu
Bu yazımızda sizlere ehliyet için sağlık raporuyla ilgili anlaşılması gereken konuları izah etmeye çalışacağız. Sürücü olur raporu(sağlık raporu) alabilmek için güncel mevzuatları hemen alt kısımdan birlikte inceleyelim. 

 

Ehliyet için sağlık raporu zorunu mu?

Sağlık raporu olmadan ehliyet başvurusunda bulunulmuyor. Ehliyet yenileme, Ehliyet sınıfı büyütme, Kayıp veya Kırık Ehliyet, Evlilik Nedeniyle Soyisim Değişikliği, İlk defa sürücü belgesi alanlar sağlık raporu almak zorundadır. 2023 yılının sonuna kadar herkesin yeni tip ehliyet alması planlanıyor. Tüm ehliyet sahipleri yeni tip sürücü belgesine sahip olacağı için hafif araç sürücüleri 10 yılda bir, ağır araç sürücüleri 5 yılda bir yeni bir sağlık raporu alarak ehliyetlerini yenilemek zorunda kalacaktır.

 

Ehliyet için sağlık raporu nereden alınır?

Bakanlıkça belirtildiği şekliyle aşağıdaki kurum ve kuruluşlardan sağlık raporu alabilmektedir.

- Aile sağlığı merkezleri
- Özel hastaneler
- Özel tıp merkezleri
- Özel poliklinik
- Özel muayenehane

Görüldüğü üzere devlet hastanelerinden, aile hekimlerinden alabileceği gibi özel sağlık kuruluşlarına başvuru yaparak da sağlık raporu alınabiliyor.

Kayıt açtırmadan önce hangi sınıf ehliyet alacağınızı ve aile hekiminin sürücü sağlık raporu verip vermediğini sormak faydalı olabilir. Çünkü aile hekimi raporu vermeyip devlet hastanesine yönlendirdiği zaman, hastanelerin sağlık kurullarında tekli veya çoklu hekim muayenesine girmek durumunda kalıyor vatandaş. Hastanelerin sağlık kurulları bir çok tipte işlem yapıyor, vatandaş erkenden gidip orada sıraya girmesi, uygun hekim değerlendirmelerini alması varsa bazı rahatsızlıkları için yeni tahlil ve tetkiklerin yapılması süreçlerin uzamasına neden olabilir. Buna ek olarak aile hekiminden sürücü olur sağlık raporu almak ücretsiz iken hastanelerden alınacak sağlık raporları ücretlidir. Eğer aile hekimi direk raporu vermeyip devlet hastanesi kurullarına yönlendirirse mecburen yönlendirilen hastanede işlem yapılması gerekir. Bu nedenle en baştan bilgili olmak faydalı olacaktır. Özel polikliniklerde de rapor çıkarılabilir. Tabi ki özel polikliniklerin konum ve büyüklüğüne göre fiyatları değişmektedir, fakat hızlı işlem yapmak için idealdir. Bölgenizdeki küçük çaplı klinik veya polikliniklerden fiyat bilgisi alabilirsiniz. 

 

Aile hekimi sürücü olur sağlık raporu verebilir mi?

Gerek sürücü adayının beyanı, gerekse hekimin taktirine göre sürücü olur sağlık raporu verebiliyor. Eğer, hekim sürücü adayı için “uzman tabip değerlendirmesi gerekir” kararı verirse devlet hastanesine yönlendirme işlemi yapılıyor. 

Özel tertibat gerektiren araçları kullanabilmek için gerekli sağlık raporunu alacak vatandaşlar il sağlık müdürlüğüne sevk edilmektedir.

Başvuru yapan kişinin eğer ciddi bir sağlık problemi yoksa aile hekimi tarafından yapılan muayene sonucunda sürücü olur raporu verilmektedir. Gözlük kullananların raporlarına “gözlük kullanmak kaydıyla” geçerlidir ifadesi yer alır.

 

Sağlık raporu için ödenecek ücretler ne kadar?

Aile hekimi ücretsiz. Ehliyet almaya engel teşkil edecek bir rahatsızlık yoksa sağlık raporunu aile hekimliği ücretsiz veriyor.


- Aile hekimi devlet hastanesine yönlendirirse tek hekim ücreti 135 TL, Üniversite ve Eğitim araştırma hastanesi tek hekim ücreti 195 TL'dir.  Aile hekimi şüphelendiği bir rahatsızlık için vatandaşı devlet hastanesine tek hekim için yönlendirebilir.


- Eğer sağlık kuruluna girmek gerekiyorsa Devlet hastanesi için 320 TL, Eğitim araştırma veya Üniversite hastanesinde ücret 450 TL ücret talep ediliyor.  Ciddi bir sağlık problemi var ve bunun için ileri tetkikler gerektirecek durumlar varsa kararı kurul vermektedir. Kurullarda 5 tane alanında uzman hekim bulunmaktadır.

 

- Özel sağlık kuruluşlarının vereceği fiyatlar değişlik gösterebilir(Tahmini olarak 150-250 TL arası). Ücretleri öğrenebilmek danışmak gerekir.

 

Not: Fiyatlar zaman içerisinde değişiklik göstermiş olabilir. 

 

Ehliyet sağlık raporu için süreç nasıl işler?

Bazı aile hekimleri, vatandaşın birçok maddeden oluşan ve genel olarak rahatsızlıkları belirten bir onay formunu e devlet üzerinden doldurmasını isteyebilirler. Vatandaş verdiği beyan ile oluşabilecek yükümlülükleri kabul etmiş sayılır. Bu beyanı her hekim istemiyor istemiyor. Beyan formu aşağıdaki bağlantı üzerinden sanal ortamda doldurulmaktadır.

https://www.turkiye.gov.tr/saglik-surucu-raporu-beyan-basvurusu

 

Bu formda ne gibi maddeler var?

İşitme kaybı, Baş dönmesi, Denge kaybı, Kanser, Uyku bozukluğu, Ektremite, Eklem hareketlerinde kısıtlılık, Kas hastalığı, Şeker hastalığı, Kalp-damar, Organ yetmezliği, Sinir sistemi hastalığı, Epilepsi(sara), Ruh hastalığı, Alkol bağımlılığı, Madde bağımlılığı, Görme bozukluğu, Renk körlüğü, Gece körlüğü, Göz kapağında düşme, Çift görme veya şaşılık, Blefarospazm, katarakt, afaki veya progresif göz hastalığı, iki göz görüyor mu vs.

 

Sürücü sağlık raporu kaç yıl geçerli?

Geçerlilik tarihleri raporların hemen alt kısmında yazmaktadır. Aksi bir durum belirtilmedikçe raporların geçerlilikleri 2 yıldır. 

 

Ehliyet alabilmek için zeka testi gerekiyor mu?

Medyaya yansıyan haberlerde herkese zeka testi uygulanacağı belirtiliyordu. Zeka testini uygulamak ve yorumlamak bile başlı başına bir uzmanlık alanıdır. Zeka testi herkese uygulanmayacaktır. Ancak aile hekimi muayene esnasında herhangi bir ruhsal bozukluk veya zeka kıtlığı şüphesi olursa alanında uzman tabiplere sevk edilecektir. Aile hekimin kendisi test yapmayacaktır. Bunun böyle anlaşılması daha doğru olacaktır.

 

Süregelen ciddi bir rahatsızlığım var sağlık raporu alabilir miyim?

Hekimlerin vereceği karara göre sağlık raporu verilmeyebilir. Fakat tedavi olabilen bir rahatsızlık varsae tedaviden sonra sağlık raporu alınabilmektedir.

 

Aile hekimi tüm gruplar için sağlık raporu verebilir mi?

Evet verebilir. Fakat sürücünün bir rahatsızlığı varsa ve aile hekimi uzman tabibe veya kurula yönlendirilmişse sadece 1.Grup olarak ehliyet alma ihtimali bulunuyor.

 

Sağlık raporlarında grup kavramları nedir?

2016 Yılı itibariyle hem ehliyet sınıfları hem de rapor alma şartları değiştiği için grup kavramı ortaya çıkmıştır.

 

1. Grup sağlık raporları: M, A1, A2, A, B1, B, BE ve F sınıfı ehliyet alacakları kapsamaktadır ve bu sınıftaki sürücüler 10 yılda bir sağlık raporuyla ehliyetini yenileyecek. Bu sınıflar hafif araç sürücüleri için geçerlidir.


2. Grup sağlık raporları: C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G sınıfı ehliyet alacakları kapsıyor ve bu sınıftaki sürücüler 5 yılda bir ehliyetlerini yenilecek. Bu sınıflar genelde ağır araç ve ticari araç sürücüleri kapsıyor.

Sağlık raporu almak için ister özel ister devlet hastanesine başvuru yapıldı diyelim.  Eğer hekim yaptığı muayene sonucuna göre "Sürücü olabilir" kısmını işaretlediyse sağlık raporu uygundur. 1. Grup ve 2.Grup için ehliyetler için başvuru yapmak mümkün olur. Fakat hekim uzman tabiplere yönlendirme yaparsa ve sağlık yönünden bir kusuru bulunursa "Sürücü olamaz" kısmı işaretlenir. Ek olarak uzman tabibe yönlendirilme durumunda mevcut sağlık kusuru ağır araç kullanmaya engel teşkil ediyorsa "1.Grup sürücü olur" kısmı işaretlenebilir.

 

Not: Ehliyet için sağlık raporu edinmek için aile hekimine başvuru yapıldığı zaman sayfanın en alt kısımda örnek olarak verdiğimiz sağlık raporunun II.  kısmındaki "Sürücü olabilir" kısmını işaretlemesi halinde sağlık raporunuz her iki grup içinde geçerli ve tam olur. Yani sağlık raporunda "Sürücü olabilir" kısmının işaretli olması yeterlidir.

 

Benim ehliyetim hem 1.Grup hem de 2. Grup ehliyetimi tekrar ne zaman değiştirmeliyim?

Örneğin, bir sürücünün hem A2 hem de C sınıfı ehliyeti var. Ehliyet yenilendiği zaman, A2 sınıfı için 10 sene sonra sağlık raporu ve diğer belgelerle yapılması gerekecek. Fakat C sınıfı ehliyetin süresi 5 yıldır. Eğer C sınıfını ehliyet de aktif kullanıyorsa 10 sene sonra değil mecburen 5 sene sonra sağlık raporuyla yeniden ehliyet yenileme yapılması gerekir. Bu durumda A2 ehliyetin geçerlilik süresi başvuru tarihinden itibaren 10 yıl daha uzamış olacak. 

 

Sağlık Raporu için bilmem gerekenler?

- Kan grubu kartı
- 1 adet fotoğrafı
- Gözlük veya lens kullananlar yanında getirmeli. Protez kullananlar bildirmeli
- Sürekli kullanılan ilaç veya süregelen rahatsızlık varsa bildirilmeli.

 

Sürücü sağlık raporu örneği için resme tıklayınız.

 

YARARLI LİNKLER:

EHLİYET RANDEVU

EHLİYET HARÇLARI

EHLİYET SINAV TARİHLERİ

Yorumlar

Merhaba,65 yaş üstü için devlet hastanelerine komisyona yapılan sevklerin gidilmediği taktirde süresi nedir?talep iptal olur mu?Bilgi verebilirmisiniz
Cevap
Allah rızası için lütfen birisi bana cevap verip içimi rahatlatabilir mi acaba şimdi ben ehliyet için aile hekiminden sağlık raporu aldım ama boyum 178 kilom 159 kilo olmasına rağmen doktor beni hastaneye sevk etmemi ve uyku apnesi testi yapmamı istediler ama ben daha test yaptırmadım bende uyku apnesi rahatsızlığı veya hastalığı yok ben normal gece uyurken 6 ila 8 saat uyuyorum yani ben hep normal insanlar gibi uyuyorum kalkıyorum işte yani ama ben test yaptırsam testte uyku düzenim nasıl bir sonuç çıkar sonuçta bende uyku apnesi yok bu yüzden ehliyet almam için sağlık raporu almamda bir sakınca var mı şimdiden cevabınızı bekliyorum lütfen cevap istiyorum sizden?.
Cevap
Aynenn. Bende. 178 boy. 118 kilo. Bankada. Aynı uyku annesi raporu istedi. Sevk yaptı ama bn. Devlet. Hastanesi'ne. Gittim. Oda. Sanataryuma sevk. Etti. Gitmedim sevk silinmez. Diyorlar. Kimisi de. Özelden. Al. Kabul olur. Sağlık raporu diyorlar. Özele gitcem siz. Naptınız. Aldınız mı raporu fatih bey
Cevap
1999 da B sinifi ehliyet aldım.ehliyetimin üstünde Ticari araç kullanamaz yazıyor bu ne anlama geliyor.cunku bu yüzden ehliyetimi değiştirmedim.saglik raporunda gozlukluyum.yuzde 33 işitme kaybım var ayrıca skolyoz hastasıyım..aile hekimim göz kulak ortopedi ye gönderdi..ne yapmalıyım teşekkür ederim
Cevap
sağlık ocağından rapor alın, eski tip ehliyetiniz olduğu için sistemde bilgileriniz yok ehliyetimi kaybettim diyerek yenileyin bu kadar, yoksa çok uğraşırsınız
Cevap
Merhaba B ehliyet için başvuru yapacağım. Ekimde dolduracağım 18imi şu an sağlık raporunu alabilir miyim ehliyet için? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Cevap
Sağlık raporu almak için herhangi bir yaş koşulu bulunmamaktadır. Alabilirsiniz.
Cevap
B sınıfı ehliyetimi yenilemem gerekiyormuş sağlık raporunu almak icin aile hekiminine gitmeden önce e devletten form doldurmam gerekiyormu
Cevap
Bazı aile hekimleri formun doldurulmasını talep ediyorken bazıları etmiyor. Siz işinizi sağlama alıp doldurabilirsiniz.
Cevap
Ehliyet yenilemede direkt olarak özel poliklinik veya özel hastahaneye gidip sağlık raporunu oradan alabilir miyim. Yukarıda yazıların tamamını okudum. özel sanki daha ucuza geliyor.
Cevap
Evet direk bir polikliniğe başvuru yapabilirsiniz. Önemli olan önemli bir sağlık kusurunuzun olmaması.
Cevap
Merhaba ben KKTC'de yaşıyorum, sağlık raporunu buradan alıp, online başvuru yapabilir miyim?
Eski ehliyetimi kaybettim ne yapmam gerekir?
Cevap
Alo 199 vatandaş hattını arayarak sorunuz lütfen. Sanırım sizin işlemleriniz büyükelçilik vasıtasıyla yapılıyor.
Cevap
D-E ehliyetim var ,Yenileyeceğim sağlık ocağı rapor verirmi
Cevap
Aile hekiminin tutumuna bağlı fakat genelde ağır sınıf kullanan sürücüleri devlet hastanesine yönlendirebiliyorlar.
Cevap
Kronik Böbrek Yetmezliği Nedeniyle ÖMÜR BOYU raporum var.
Aile hekimine gittim Sürücü Belgesi Yenilemek için Rapor talep ettim. T.C. ile giriş yapınca sistemde raporum var dedi. Sizi Sağlık Kuruluna Sevk Etmem gerekir. Rapor olduğu için.
Özele gittim Kişisel Sağlık Bilgi Formunu
e devletten doldur gel dediler.
Özel Hastaneden bana şunuda dediler. Raporu verecek olan doktor derseki
KBB Nefroloji Nöroloji yani birden fazla polikliniğe de görünmen lazım derse. Her poliklinik hizmeti için ayrı ayrı ücret ödeyeceksiniz.
Yani bunada güveneöedim. Para kazanma yolları düşüncesi bende hasıl oldu. Yani Dr isterse şunlara bunlara gönderebilir. Dediler
Bende Devlet Hastanesine gitmeyi planlıyorum. Çünkü Böbrek Yetmezliği takibini burada yapıyorum.
Başka bir sağlık sorunum yok. Acaba devlet Hastanesi'nden rahatlıkla alabilir miyiz.
Böbreğin sürücü olma yada olamama konusunda etkisi nedir.
Bir yandan bu rapor işi belli bir süre tanınması iyi çünkü
Adam 25 yaşında E sınıfı ehliyet alıyor yıllar sonra adam gelmiş 70 yaşlarına sağlığından fiziki yapısından bihaber
Bu tür haberleri TV lerde gördük.
Adamın E sınıf ehliyet var sağlam zamanında almış 70 şe yaklaşmış gözün biri iyi görmüyor, bir kulakta duyum eksikliği varsa bundan dolayı iyi diyorum.
2. Gurup ehliyetler için Beş yıl da verilen süre az bence
Cevap
Rabbimden şifalar dilerim. Rapor işini devlette halletseniz daha iyi olur. Kendi hastanenizden alırsanız zaten hekimler duruma hakim oldukları için ekstra tetkik talep etmeyeceklerdir. Sizin durumunuzda birden fazla branştan görüş isteyebilirler. Devlet hastanesinde kurul raporu için belli bir ücret var. Geçen yıl 250 TL civarıydı. Bu yıl ne kadar bilmiyorum açıkçası. Ayrıca bu rapor işleri biraz detaylı. Sizin için nasıl bir karar verirler açıkçası bunu bilmek çok zor. Kronik böbrek yetmezliği durumuna uzman hekim karar verecektir. Belki de 2 yılda bir tekrar rapor isterler. Tamamen farazi konuşuyorum. Bu sizin genel durumunuza ve hekimlerin kararına bağlıdır. Dilerim ehliyetinizi alabilirsiniz. Sevgiler.

SÜRÜCÜ ADAYLARI VE SÜRÜCÜLERDE ARANACAK SAĞLIK ŞARTLARI İLE
MUAYENELERİNE DAİR YÖNETMELİK incelemenizi tavsiye ederim. Madde 4'ün 2'inci ve 3'üncü fıkralarını inceleyebilirsiniz.
Cevap
Merhaba. Aile hekimim raporda
sürücü olur
Uzman hekim/hekimlerce muayene edilmesine karar verilmiştir
Kısıt: gözlük
Olarak işaretlemiş. Bu durumda B sınıfı ehliyetimi yenileyebilir miyim?
Cevap
Aile hekimi bu durumda sizi devlet hastanesine yönlendirmedi mi? Aile hekimine tekrar sorun bence.
Cevap

Yorum ekle