D Sınıfı Otobüs Ehliyeti Nasıl Alınır? Maliyeti Ne Kadar?

Bu yazımızda sizlere D sınıfı ehliyetin ne olduğunu, nasıl alındığını, D sınıfı ehliyet alma şartlarını, 2023 fiyatlarını ve D sınıfı ehliyete sahip olanların hangi araçları kullanabileceğinden bahsedeceğiz. 

D sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır? 

D ehliyet sınıfına sahip olan sürücüler

Otobüs(D)

Ayrıca:

Otomobil(B)

Kamyonet(B)

Minibüs(D1)

Traktör(F)

Motor bisiklet(M)

ATV(B1)

kullanacaklara verilen ehliyet çeşididir.

D sınıfı ehliyet nedir? 

D sınıfı ehliyet otobüs kullanacakların alması gereken ehliyet türüdür. Eskiden ismi E sınıf ehliyet olarak geçer. Yeni ismi(2016 yılından itibaren D sınıfı olarak değişti).

Otobüs tanımı nedir? 

Otobüs yolcu sayısı dahil minimum koltuk sayısı 18 taşıtları ifade ediyor. 

Minibüs yolcu sayısı dahil minimum koltuk sayısı 10 veya sürücü dahil maksimum koltuk sayısı 17 olan taşıtları ifade ediyor.

Eğer Koltuk sayısı en fazla 9 olan bir araca binecekseniz bu araç otomobil olarak geçiyor.

D sınıfı kendi içinde sınıflara ayrılmıştır:

D sınıf kendi içinde sınıflara ayrıldı alta ki tabloyu inceleyiniz.

D sınıfı ehliyet için gerekli belgeler nelerdir?

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Eski sürücü belgeniz ve fotokopisi 
  • Öğrenim durumunuzu belirten bir belge veya diplomanız
  • 2 Adet Fotoğraf (Biyometrik olacak- Sürücü kursuna kaç adet istediğini sorunuz)
  • Sürücü olur sağlık raporu
  • Kan grubu kartı(Mevcut sürücü belgesinde varsa istenmez)
  • Adli sicil kaydı e-devletten alınız.
  • Adres beyanı-Sürücü kursunda doldurulacak.
  • Sözleşme-Sürücü kursunda doldurulacak.

D sınıfı ehliyet nasıl alınır?

-En az B sınıfı ehliyete sahip olmak gerekir. Bu ehliyet sınıfına direk başvuru yapılmamaktadır. 

-D sınıfı ehliyet alacakların teorik sınavına girmesine gerek yok.

-D ehliyet alacakların direksiyon eğitimi alarak, direksiyon sınavına girmeleri gerekiyor. Direksiyon dersi kaç saat?

-D ehliyet için sürücü kursuna başvuru yaptıktan sonra 1 ay içinde direksiyon sınavınız yapılır.

-Başarılı olursanız ehliyet dosyanız hazırlanır.

-Ehliyet harç ücretini ve kart ücretini ödeyeceksiniz.

-Ehliyetten randevu alarak sınıf yükseltmek için başvuru yapmanız gerekir.

Sınavda başarılı olursanız tahminen 2 ay içinde ehliyetinizi almış olursunuz.

D sınıfı ehliyet alma şartları nelerdir?

- En az B sınıfı ehliyete sahip olmak gerekiyor.

- D ehliyet yaşı kaçtır? 24 yaşını doldurmuş olmanız gerekir. B sınıfı ehliyetiniz bile olsa eğer yaşınız tutmuyorsa beklemek zorundasınız.

D sınıf ehliyet fiyatları ne kadar?

Bu ehliyet sınıfına diğer ehliyet sınıflarından geçiş(sınıf yükseltme, sınıf büyütme) yapılıyor. Sadece direksiyon eğitimi alınması gerektiği için nispeten sürücü kursu fiyatları daha uygun. Fakat harç ücreti daha yüksek.

Sizlere kalem kalem masrafları yazıyoruz.

1- B'den D'ye geçiş sürücü kursu ücreti: 12800TL

2- Direksiyon sınavı giriş ücreti 750 TL

3- Harç ücreti ve kart ücreti: 7803 TL

B'de D'ye fark: (Otomobilden-Otobüse):  21.350 TL civarı

Fiyatlar İstanbul için geçerlidir. Bulunduğunuz ilde sürücü kursu fiyatı daha düşük olabilir. Üste verdiğimiz rakamlardan değişecek olan sadece sürücü kursu fiyatıdır. Her ilde farklı olmasına rağmen aynı il içinde bütün sürücü kursları aynı fiyatı vermek zorundadır. Çünkü 2016 yılı itibariyle taban fiyat uygulamasına geçilmiştir. 

2016 yılı öncesinde E sınıfı ehliyet:

2016 yılında ehliyet sınıflarının bir çoğunun ismi ve niteliği değişti. E sınıfı ehliyetin ne olduğunu anlamak için alta ki açıklamaları okumanızı tavsiye ederiz.

Eski E sınıfı( Yeni ismi D sınıfı) ehliyete sahip olanlar hangi araçları kullanabilir?

- Otobüs, Kamyon, Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Traktör kullanabiliyor.

- 2016 yılı öncesinden bu ehliyete sahip olanlar üste saydıklarımızı kullanmaya devam edecek.

- Eğer sürücülerin ehliyetleri 28/4/1997 tarihinden önceye aitse tır kullanabiliyor.

- Eğer sürücülerin ehliyetleri 28/4/1997 tarihinden sonra ise tır kullanamıyor. 

Özetle: Mevcut durumda ne yazık ki ehliyet sınıflarında yapılan değişiklikler kafa karışıklığına neden olacaktır. O yüzden konuyu daha anlaşılır kılmak için basit bir anlatım sitiliyle konuya devam edeceğiz. Çünkü 8 olan ehliyet sınıfı sayısı 17 oldu. 

E sınıfı -------> Artık D sınıfı ismiyle anılıyor. (Otobüs)

D sınıfı -------> CE sınıfı adıyla anılıyor. (Tır)

C sınıfı -------> C sınıfı adıyla anılıyor. (Kamyon)

 

YARARLI MAKALELER: 

Ehliyet sınıfları nelerdir?

Sürücü kursu fiyatları ne kadar?

Stajyer ehliyet nedir?

Ehliyet harç ücretleri

Ehliyet yaşı hesaplama

Yorumlar

Mevcut (B) sınıfı ehliyete sahibim, (D) sınıfı ehliyete sahip olup uzunyol taşımacılığına girmek istiyorum.(D) sınıfı ehliyete hak kazandiğım andan itibaren Hemen Dijital ehliyet Tkograf alabilirmiyim,bir süresi varmıdır.
Cevap
D sınıfını hak kazandıktan sonra Takograf ehliyeti için Sayısal Takograf Araştırma ve Uygulama Merkezinden almanız gerekiyor, Başvurduktan sonra Web sitesinden "Başvurum Ne Aşamada?" seçeneğine girerseniz öğrenebilirsiniz.
Cevap
Merhaba benim B ehliyetim var Ego şoförü olcam hangi tür ehliyet almalıyım? D mi hangisi
Cevap
Evet D sınıfı yeterlidir... Eğer iş yeri körüklü (veya römorklu) otobüs verirse sonradan DE yükseltmeniz gerekir.
Cevap
Allah rızası için birisi bana cevap versin bu soruyu 2.inci kez soruyorum şimdi ben D sınıfı ehliyet yeni aldım körüklü otobüs sürebilmem için için DE sınıfı ehliyet almam gerekiyormuş bende DE almak istiyorum ama her sürücü kursları DE sınıfı ehliyet veriyorlar mı bu konuda bilgisi olan varsa cevap versinnn
Cevap
Hepsi veremeyebilir, çoğu kursta ağır vasıta ve/veya römork olmayabiliyor. Kursların web siteleri yada telefonla sormanız gerek.
Cevap
1995 ten c sınıfı 2002 yılında e sınıfı aldım şimdi ben tır ehliyeti nasıl alırım acaba
Cevap
Sizin ehliyet tır çekici kullanabilir.
Cevap
Merhaba benim bir sorum var şimdi bende benim B sınıfı ehliyetim var alalı 4 yıl oluyor yaşım ise 24 ama fakat ben ehliyeti aldığım yıldan beri şimdiye kadar hiç bir kez olsun araba kullanmadım acemiyim direksiyonum şoförlüğüm çok az fakat ehliyetimi büyütmek istiyorum sizce önce hangi sınıf alsam önce C ve CE mi yoksa D mi yani ben acemi olduğum için önce hangisini almam daha uygun olur yani bana hangisini almak daha kolay gelir önce D mi yoksa C ve CE mi hangisini önce alayım yani önce hangisini almam daha mantıklı olur Rahman bey
Cevap
B sınıfı tecrübeniz azsa tır ve kamyonun direksiyon eğitimini alsanız dahi çok zorlanırsınız. Her ikisi de ağır vasıta. Hangisini önce almanız yönünde bir öneride bulunamam çünkü ikisi de çok zor.
Cevap
Merhaba benimde şöyle bir sorum olacak şimdi bende ehliyet B ve D vardı ama ben römorklu otobüs sürebilmek için DE ye başvurmuştum bana 6 saat direksiyon eğitimi verdiler ama bana CE nin aracını yani dorseli tır sürdürdüler yani eğitimdede sınavdada dorseli tır aynı aracı sürdüm iyide bana neden römorklu otobüs sürmek yerine dorseli tır sürdürdüler yani DE ye göre DE nin aracını sürmem gerekmiyor muydu yani nasıl oluyor bu iş şu an ehliyetimde B B1 BE D D1 D1E DE F M yazıyor bu sorumun cevabını lütfen sizden rica ediyorum bana cevap verir misiniz
Cevap
Yönetmeliklere baktım böyle bir uygulamanın doğru olmadığını düşünüyorum. Almışsınız ama ehliyetinizi bence çok kurcalamayın.
Cevap
Rahman Bey merhabalar Öncelikle değerli bilgi ve önerileriniz için teşekkür ederim Rahmi bey benim Ehliyetim 24.12.1993 tarihinde almışım sınıfı c şimdi bu ehliyetimi otobüs kullanmak için ehliyet almak istiyorum sanırım de bunun için nasıl bir yol izlemem lazım şimdiden vereceğiniz bilgiler için teşekkür ederim Hayırlı geceler
Cevap
Yeni sistemde otobüs ehliyeti D sınıfı ehliyet olarak geçiyor. Direk bir sürücü kursuna başvuru yapıp 14 saat direksiyon eğitimi alaraktan uygulama sınavına giriyorsunuz ve başarılı olursanız ehliyet alabiliyorsunuz. Fiyatlar illere göre az çok değişse de yaklaşık olarak aşağıdaki şekilde olacak:
,
1- B'den D'ye geçiş sürücü kursu ücreti: 2900 TL,

2- Direksiyon sınavı giriş ücreti 160 TL

3- Harç ücreti ve kart ücreti: 2208,70 TL

B'de D'ye fark: (Otomobilden-Otobüse): 5268 TL civarı

Diyelim harç ücretine bütçeniz yetmedi. 2 sene içinde ehliyeti çıkarabiliyorsunuz. Fakat ehliyet çıkaracaksanız seneye bırakmayın fiyatlar gerçekten enflasyon nedeniyle uçacak.
Cevap
Merhaba yaşım 24 B sınıfı ehliyetim var ama ben ilk önce D sonra C ondan sonra ise CE toplam 3 tane sınıf ehliyet almak istiyorum ben kursa sadece 1 defa yazılıp bu sertifikaları sırayla alabilir miyim eğer alırsam bunların harç ücretini ayrı ayrı 3 defa yatırıp kart ücretini 3 kez yatırıp çıkarabilir miyimm
Cevap
Merhaba 3 sınıf içinde aynı anda başvuru yapabilirsiniz. Her üç sınıfında harcı ödenmek zorunda. CE sınıfı için C sınıfı deneyim şartı var. Deneyimin oluşması için C sınıfı ehliyet sertifikasının ehliyete dönüştürülmesi lazım diye biliyorum bunu kursa sorarak emin olmalısınız. Bu durumda kart ücreti 2 defa ödenebilir. Şu pahalılıkta eminim ki maliyetlerden kaçınmak istiyorsunuz. Ama harç ve kart ücretinde bir fiyat avantajı yok.

Sadece şu durum var. Şimdi her ilde taban fiyat uygulaması var. Sürücü kursları yasal olarak o fiyatın altına düşmüyorlar. Fakat siz herhangi bir sürücü kursuna gidip ben 3 sınıf için başvuru yapacağım derseniz onlar fiyatta yardımcı olmaya çalışabilirler. Diğer türlü gerçekten fiyatlar yüksek.

Eğer bu sürücü sınıflarına(C,CE ve D) ihtiyacınız varsa da 2023 yılına bırakmayın. Çünkü enflasyon oranları ortada. Harçlar, değerli kağıt ücretleri, sürücü kursu fiyatları ve sınav giriş ücretleri "toplamda" yıl sonuna kadar 70-80 artacaktır. Şu an ki fiyatlar belki önümüzdeki yıl ki fiyatlara göre ucuz kalacak.
Cevap
B sinifi Stajyer ehliyet 2 sene geçmeden D sınıfını alabilirmi
Cevap
Evet alabilir. Hiç bir engel yok. Sadece 24 yaş sınırı ve B sınıfı ehliyet olması şartı var.
Cevap
Hocam merhaba bişi sorum b ehliyet vardı d ehliyet aldım kaç ay sorna büyük araba kullanabilirim
Cevap
D sınıfı ehliyeti çıkardıysanız istediğiniz zaman büyük araba kullanabilirsiniz.
Cevap

Yorum ekle