Yeni Kimlik Çıkarma Gerekli Belgeler ve Zamlı Ücretler

Değerli okurlarımız bu yazımızda yeni kimlik çıkarma işlemleri adım adım anlatılacaktır. Yeni kimlik için gereken belgeler, ödenecek ücretler, kayıp ve zayi durumlarında yapılması gerekenler, yeni doğan bebekler için kimlik çıkarma işlemleri anlatılacaktır.

yeni kimlik çıkarma

Kimlik yenileme için gerekli evraklar nelerdir?

Yeni kimlik başvurusu esnasında sizden iki şey istenmektedir. Birincisi 1 adet biyometrik fotoğraf ikincisi ise eski nüfus cüzdanınız. Eğer nüfus cüzdanınızı kaybettiyseniz veya çalındıysa endişelenmeyiniz. Ehliyet veya pasaportunuzla da başvuru yapabilirsiniz.

 

Nüfus cüzdanı yenileme de ödenecek ücretler ne kadar?

Altta verilen ücretler kimlik yenileme için 2024 yılı için geçerli ve ödenmesi gereken harç ücretleridir.

Yeni çipli kimlik çıkarmak için başvuru ücreti: 130 TL
Kimliğini kaybolanların veya çalınanların ödeyeceği ücret: 260 TL
Evlilik sebebiyle kimlik yenilediğinde ödenecek ücret: 130 TL
Yeni doğan bebekler için kimlik çıkarma ücreti: Ücretsiz

 

Kimlik çıkarmak için ne yapmam gerekir?

Öncelikle hangi ildeyseniz size yakın ilçe nüfus müdürlüğünden kimlik randevusu almanız gerekmektedir. Randevusuz işlem kabul edilmemektedir. Randevuyu iki şekilde alabilirsiniz. İlk yöntem internet üzerinden(e-kimlik), ikinci yöntem ise telefon üzerinden arayarak gerçekleştiriliyor.


Telefon üzerinden randevu almak için:

199 Numarasını arayınız.

İnternet üzerinden randevu almak için tıklayınız:

randevu.nvi.gov.tr

 

Yeni kimlik hemen veriyor mu?

Hayır, yeni kimlikler hemen verilmiyor! Yeni kimlik yerine geçici kimlik veriliyor. Bu kimlikler yeni kimlikleriniz gelinceye kadar kullanılabiliyor. Resmi işlemlerde kabul edilebilirliği var.

 

Yeni kimlik için başvuru yapanlar ehliyet için de başvuru yapabilir mi?

Evet yapabilir. Ehliyet yenileme ayrıntıları için alttaki bağlantıyı kullanınız.

Ehliyet yenileme işlemleri

 

Yeni kimlik kaç günde ve nasıl geliyor?

Yeni nüfus cüzdanları PTT aracılığıyla adresinize gönderilecek. Ortalama 1 hafta içerisinde yeni kimliğinize kavuşmuş olacaksınız.

 

Kimliğimi kaybettim ne yapmam gerekiyor?

Kimliğinizi kaybettiyseniz kimliğinizi ispat eden bir belge ile nüfus müdürlüğünden randevu alarak başvuru yapınız. Ekstra bir belge almanıza gerek yoktur. Ücret olarak ise nüfus müdürlüğüne gitmeden 260 TL ödeme yapmanız gerekmektedir. Kimliğinizi kaybettiğinizde ilan verip vermemek sizin kararınıza kalmış bir durumdur. Bununla ilgili mevzuatta bir zorunluluk bulunmuyor.

 

Çipli kimlikler için en son başvuru tarihleri ne zaman?

Yapılan açıklamalara göre yeni kimlikler için en son başvuru tarihi 31 Aralık 2023 olarak beyan edilmiştir. Bu tarihe kadar eski nüfus cüzdanlarınızı kullanabilirsiniz. (Yeni doğan bebek için, kayıp veya çalınma durumları, evlilik veya boşanma nedeniyle yeni kimlik çıkarma durumları hariç)

 

Yeni kimliklerin rengi nedir?

Yeni kimliklerde, eski nüfus cüzdanlarında olduğu gibi erkeklere mavi, kadınlara pembe renk uygulaması bulunmamaktadır. Tek renk uygulamasıyla kadın erkek eşitliği amaçlanmıştır. Yeni kimlikte özellikle hakim rengin Turkuaz tonlarında olduğunu söylemek doğru olacaktır.

 

Bebeklere kimlik çıkarmak için ne yapmak gerekir?

Yeni doğan bebeğe kimlik çıkarabilmeniz için hastaneden alacağınız doğum belgesiyle nüfus müdürlüğüne başvuruda bulunup herhangi bir ücret ödemeksizin kimlik çıkarma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Öncelikle randevu almayı unutmayınız.

 

Yeni kimlikler kaç yıl geçerli olacak?

Yeni kimlikler eski nüfus cüzdanları gibi olmayacak 10 senede bir değiştirilmesi gerekecektir. 10 senede bir değiştirilmeyen kimlikler resmi işlemlerde geçerli kabul edilmeyecektir.

 

Kimlik kartı başvurusunu kimler yapar?

15 yaşını tamamlamış olanların(16 yaşından gün alanlar) kendilerinin başvurması gerekir. Yani 15 yaşından küçüklerin başvuru esnasında nüfus müdürlüğünde olmasına gerek yoktur.

 

Diğer Başlıklar:

Kimlik Harçları internetten ödeme nasıl yapılır?

Pasaport çıkarma işlemleri nasıl yapılır?