Ehliyetini Kaybedenler Yüksek Harç Ücreti Ödeyecek

ehliyet çalıntı

Kayıp ehliyet üzerine hazırladığımız bu yazımızda sizlere yapılması gereken işlemler konusunda rehber olacak bir yazı hazırladık. Kayıp ehliyet nasıl çıkarılır? Gerekli belgeler nelerdir? Ehliyet kaybetme durumunda ne yapılır? İşte tüm merak ettiklerinizi cevabı burada. Yeni yılda  kayıp ehliyet harç ücretleri yüzde 58,46 oranında arttı.

 

Eski Tip Ehliyetinizi Mi? Yoksa Yeni Tip Ehliyetinizi Mi Kaybettiniz?

Yeni Tip Ehliyetimi Kaybettim:

Öncelikle belirtmek isteriz ki tam olarak 1/01/2016 tarihinden beri yeni tip ehliyetler Türkiye genelinde dağıtılıyor. Eğer bu tarih ve sonrasında ehliyet aldıysanız bu yeni tip ehliyet belgesidir. Bu durumda ödemeniz gereken iki ücretten bahsetmeliyiz.

  • Değerli kağıt bedeli: 990 TL
  • Vakıf payı: 230 TL

Toplam 1.220 TL ödeme yapmanız gerekiyor. Hemen aklınıza şu soru gelmiş olabilir? Sınıf fark ediyor mu? Hayır tüm sınıflar için değerli kağıt bedeli ve vakıf payı ücreti aynıdır. 

Eski Tip Ehliyetimi Kaybettim:

Eski tip ehliyetini kaybedenler 1 defaya mahsus değişimler için indirimli tarifeden faydalanabiliyor.

  • Değerli kağıt bedeli: 13 TL
  • Vakıf payı: 2 TL

Eski tip ehliyetinizi kaybettiyseniz ehliyet yenileme kapsamında ehliyetinizi yenileyebilirsiniz.

https://ehliyetsinavihazirlik.com/index.php/ehliyet-yenileme.html

 

Ehliyet Kaybetme Cezası

Ehliyet kaybetme cezası diye bir ceza bulunmuyor. Yeni tip ehliyeti kaybederseniz daha fazla harç ücreti ediyorsunuz.

 

Biyometrik Fotoğrafa İhtiyacınız Var

Ehliyet, Kimlik ve Pasaport fark etmeksizin artık Türkiye'de tüm kimlik belgelerinde biyometrik fotoğraf isteniyor. Eski usul vesikalık fotoğraflar kabul edilmiyor, lütfen buna dikkat ediniz.

Fotoğrafçılar 200 TL-250 TL arası bir ücret talep ediyorlar. 10 - 15 dakikada fotoğrafçıda çıkarılabiliyor. Ehliyet çıkarmak için en az 1 adet biyometrik fotoğrafınızın olması gerektiğini lütfen unutmayınız! Birini sağlık raporu için diğerini de nüfus müdürlüğüne vermek için kullanacaksınız.

 

Sürücü Olur Sağlık Raporu Almanız Gerekiyor

Nüfus müdürlüğüne gitmeden önce aşağıdaki belgelerden özellikle  sağlık raporu sizleri biraz uğraştırabilir. Resmi olarak Aile hekimleri(Sağlık ocağı) size "Sürücü olur sağlık raporu" verebiliyor. Fakat aile hekimleri sizleri devlet hastanesine yönlendirebilir. "Sürücü olur sağlık raporunu" özel hastane veya poliklinikten alabilirsiniz. Özel kurumlarda 250 TL - 500 TL arası bir ücret isteniyor.

https://ehliyetsinavihazirlik.com/index.php/blog/88-ehliyet-saglik-raporu.html

 

Kan Grubunuzu Biliyor Musunuz?

Kayıp ehliyet başvurusu esnasında kan grubu kartı isteniyor. Kan grubunuzu biliyorsanız beyan vermeniz yeterli. Kan grubunuzun yazdığı "kan grubu kartınız" varsa işlem sırasından gösteriniz. Kimliğinizde kan grubunuz yazıyorsa o da yeterlidir. Eğer kan grubunuzu bilmiyorsanız kan grubunuzu test yaptırarak öğrenmeniz gerekiyor.

https://ehliyetsinavihazirlik.com/index.php/kan-grubu-karti-nereden-alinir-ucreti-ne-kadar.html

 

Başvuru Esnasında Yanınızda Kimliğinizi İspat Edecek Bir Belge Olmalı

Kayıp ehliyeti çıkarmak için yanınızda kimliğini olmalı eğer kimliğinizi de kaybettiyseniz kimlik yerine geçebilecek belgeleri kullanınız. Bu konuda çok tereddüt halinde kalırsanız alo 199 nüfus müdürlüğü danışma hattından bilgi alınız.

Ehliyetinizle birlikte nüfus cüzdanınızı da kaybettiyseniz aynı anda hem ehliyetinizi hem de nüfus cüzdanınızı çıkarabilirsiniz.

Kimlik ve ehliyet çıkarma işlemleri için randevu alırken her ikisine de başvuru yaptığınızdan emin olunuz. Bununla birlikte hem ehliyet hem de kimlik için harç ücretlerini ödemeyi unutmayınız. Ayrıca alt kısımda yeni kimlik çıkarma ile ilgili paylaştığımız yazıyı okumayı unutmayınız

https://ehliyetsinavihazirlik.com/index.php/yeni-kimlik-cikarma.html

 

Randevu Almam Gerekiyor Mu?

Nüfus müdürlüğünde yapılacak işlemler için randevu almanız gerekiyor. Randevuyu Türkiye'nin her yerinden alabilirsiniz. Merkezi sisteme geçildi. İl veya ilçe fark etmiyor. Randevu ile ilgili aşağıdaki makaleyi okuyunuz.

https://randevu.nvi.gov.tr/

Randevuyu istediğiniz zaman alabilirsiniz. İlla harç ücretlerini ödemenize gerek yok! Hiç bir belgeniz olmasa bile randevu alınabiliyor!

 

Ücretler Nereye Ödenecek

Ehliyet harç ücretlerinin ödenmesiyle ilgili önemli bir fark var. Pasaport ve kimlikte pek sorun yaşanmıyor ama kayıp ehliyette ufak bir fark var. Üstte detay vermiştik ve iki ücretten bahsetmiştik. Değerli kağıt bedeli ve vakıf payı. Değerli kağıt bedeli devlete ödenen bir ücret iken hizmet bedeli polis vakfına ödenen bir ücrettir; bankaların veznelerine, bazı bankaların ATM'lerinden ve bazı bankaların internet bankacılığı platformlarından her iki ücret ödenmektedir. Her iki harç ücretini vize işlemi olarak ödemenizi tavsiye ediyoruz.

https://ehliyetsinavihazirlik.com/index.php/blog/75-ehliyet-ucretleri-hangi-bankaya-yatirilir.html

 

Ehliyetini Kaybedenler veya Ehliyetini Çaldıranlar İlan Verme Zorunluluğu Var mı?

Resmi olarak böyle bir zorunluluk. Fakat gazeteye illa ilan vermek isterseniz bu sizin takdirinize kalmış bir durumdur. Nüfus müdürlüğünce herhangi bir ilan belgesi istememektedir.  Ehliyetini çaldıranların ve kayıp edenler polis merkezine başvuru yaparak ehliyetlerini kaybettiklerini veya çaldırdıklarını tutanak altına alabilir. Ayrıca nüfus müdürlüğüne başvuru yaparken de sistemsel olarak ehliyetin veriliş nedeni olarak kayıp olduğu bilgisi yer alır.

 

Ehliyet Kaç Günde Çıkar? Kaç Günde Elime Ulaşır?

Ehliyetimi kaybettim yeni ehliyetim kaç günde gelir? Evet güzel bir soru. Başvuru yaptığınız anda bilgileriniz basım merkezine gönderiliyor, hızlıca yeni ehliyetinizin basımı yapılıyor ve beyan ettiğiniz adrese gönderiliyor! Şu sıralar en geç bir hafta içerisinde ehliyet belgeniz elinize ulaşır! 

 

Başvurudan Sonra Araç Kullanabilecek Miyim?

Müsterih olunuz! Evet sürebilirsiniz. Bunun için başvuru yaptığınız esnada nüfus müdürlüğü yetkilisinde 30 gün süreyle geçerli olan geçici ehliyet almayı unutmayınız! Ehliyetiniz gelene kadar kullanabilirsiniz.