Toplum olarak trafik kurallarıyla aramız pek iyi değil. Üstelik adrenalin ve tutkuyu seviyoruz. Bir de büyük şehirlerde trafik sıkışıklığı olunca altımızdaki araç ne olursa olsun ibreyi zorlamayı seviyoruz.
Güncel radar cezaları
Konu trafik olduğunda ilk akla gelen güvenliktir. Konu güvenlik olduğunda ise trafik kazalarında hayati derecede öneme sahip temel destek ise emniyet kemeridir.
Emniyet kemeri takmama cezası
Sürücü belgesi olmayan bir kişinin trafiğe çıkması hem kendi canını hem de başkalarının canını riske atmasına neden olur. Bu sebeple ehliyetsiz araç kullanma cezası oldukça yüksektir. Ehliyetsiz araç kullanma cezası
Trafik cezaları sürücülerin sadece karayolu üzerinde yapmış oldukları hata ve kusurlardan dolayı kesilmemektedir. Bunun yanında ideal bir sürücüde bulunması gereken özelliklerin ve donanımların olmaması durumunda da ceza kesilmektedir. Yetersiz ehliyet cezası
Geçmiş yıllarda trafikte drift atma cezası kanun maddelerinde yapılan değişikliklerle birlikte katı biçimde artırılmıştı. Drift cezasına 2023 yılında yüzde 122,93 oranında yeni zam eklendi.
Drift atma cezası
Son yapılan değişikliklerle birlikte araç seyir halindeyken cep telefonu veya benzeri iletişim teknolojileri kullananlara verilecek ceza miktarları 2023 yılı için yeniden belirlendi.
Seyir halinde araçta cep telefonu kullan cezası
Bilindiği üzere park edilmesi yasak olan alanlara hatalı park yapıldığı zaman araçlar en yakın yediemin parkına çekiliyor. İşte bu durumda park cezası ne kadar ödenecek?
Hatalı park cezası
"Abart egzoz" diğer ismi "abartılı egzoz" olarak geçen ceza ücretleri trafik kanununda yapılan değişikliklerle 2023 yılı için yeniden belirlendi. Bu cezaların tanımı değiştirilerek daha açık ve anlaşılır hale dönüştürüldü.
Abart egzoz cezası
Geçmiş yıllarda artan trafik kazalarının azalması ve sürücülerin daha dikkatli araç kullanmasını sağlamak amacıyla Trafik Kanunu’nda yaya geçitleri ile alakaları bazı düzenlemeler yapılmıştı.
Yayaya yol vermeme cezası
Trafikte rahat bir şekilde gezinmeyi, zaman kaybetmeden her yere ulaşabilmeyi herkes ister. Özellikle büyük şehirlerde trafikten yoğunluğundan ve stresinden kaçmak isteyen bazı uyanık sürücülerin çözümü araca çakar takarak bulmakta.
Çakarlı araç kullanma cezası
Kanunlar nezdinde Ehliyet sertifikası, ehliyet belgesi yerine geçmemektedir. Ehliyet randevu alarak sertifikanızı ehliyet belgesine dönüştürmeniz gerekiyor. Ne yazık ki sürücü sertifikası ile araç kullanılamaz.
Sürücü sertifikası ile araç kullanma cezası
Yapılan en son değişikliklerle birlikte araç muayene yaptırmama cezası artırıldı.
Araç muayenesi yaptırmam cezası
Çoğu tahammülsüz sürücü konu trafik işaretleri olunca ne yazık ki tahammülsüz olabiliyor. Bilerek yada bilmeyerek kuralları ihlal edenlere Madde 47/1-B olarak kodlanan kırmızı ışıkta geçme cezası uygulanmaktadır.
Kırmızı ışık ihlal cezası
Uygulamadaki en ağır trafik cezalardan biri net bir şekilde "Alkollü araç kullanma cezasıdır". Hemen alt kısımda tablo halinde ceza miktarlarını görebilirsiniz. Ayrıca promil sınırları, ehliyete el konulması durumu ve diğer ayrıntılar için sayfayı okumaya devam ediniz.
Alkollü araç kullanma cezası
Yeni yapılan değişiklikle birlikte artık emniyet şeridini ihlal cezası artırıldı. Kanunda emniyet şeridi kullanımıyla ilgili yeni maddeler eklendi ve ceza miktarları kanunen yeniden belirlendi.
Emniyet şeridi ihlal cezası
Her yıl aralık ayından itibaren ülkemizde motorlu taşıtlar için kış lastiği uygulaması devreye girmektedir ve bu uygulama 4 aylık bir süreyi kapsamaktadır.
Kış lastiği takmama cezası
Bazı sürücüler araçlarına egzoz emisyon ölçümü işlemini yaptırmamayı tercih edebiliyor. Egzoz emisyon ölçümü çevreyi ilgilendiren bir ölçümdür. Bu nedenle Çevre Kanunu'na göre egzoz emisyon ölçümünü yaptırmadan trafik denetimine takılan sürücülere egzoz muayene cezası uygulanmaktadır.
Egzoz muayene yaptırmama cezası
Araca cam filmi çekmek popüler bir uygulamadır. Görüşü engelleyecek şekilde cam filmi çekmek ceza nedenidir. Cam filmi yasak mı konusunu biz de merak ettik ve detaylıca araştırdık
Cam filmi taktırma cezası